Review
Fallout 4

Fallout 4: Far Harbor

Sterker dan het origineel

Geschreven door Gillian De Nooijer op

Conclusie

 • Fallout 4 was een sterke game, maar had een aantal opvallend zwakke plekken op grafisch gebied, uitdaging, verhaalvertelling en verminderde rpg-elementen. Bethesda heeft duidelijk geluisterd naar de kritiek en geprobeerd deze punten te verbeteren voor Far Harbor. Het resultaat is een flinke uitbreiding die zelfs net even iets beter is dan de hoofdgame.
  Score: 90 Fantastisch
  • Nieuwe omgeving van formaat, interessant verhaal met keuzes, sterkere vijanden
  • Verhaallijn Children of Atom niet volledig uitgewerkt

Op papier heeft Far Harbor bijzonder veel weg van de Fallout 3-dlc Point Lookout, maar wees niet bang voor een herhaling van hetzelfde trucje. Al bij aankomst in het postapocalyptische Bar Harbor (iets ten noorden van Boston), blijkt meteen dat er andere problemen heersen dan in de rest van de wereld. Het eiland is overgenomen door een geheimzinnige mist die regelrecht uit de boeken van Stephen King en H.P. Lovecraft lijkt te komen. De vissersfeer zit er meteen goed in met nachten vol wind, regen, donderende wolken, mistige pieren en aquatische monsters. 

De lokale bevolking is verdreven tot een enkele pier en schakelt, met xenofobische tegenzin, onze held of heldin in om de oorzaak van de mist uit te schakelen. Dit leidt tot een confrontatie met de terugkerende Children of Atom-fractie en een groep vrije Synths. Wie deze strijd gaat winnen ligt helemaal in jouw handen. Erg fijn aan Far Harbor is dat het een zeer geconcentreerd verhaal is. Je hebt één eiland, een groep duidelijke fracties en verbonden missies, waardoor je minder afleiding hebt van 1001 andere doelen zoals in de basisgame. 

Fallout 4

Het was helemaal ideaal geweest als Bethesda de tijdsgevoelige missies van Fallout 4 had uitgezet, maar helaas word je nog steeds opgeroepen om terug te reizen naar de oude wereld om je vestigingen te verdedigen. Ook vrij irritant is dat de makers duidelijk verwachten dat je met NPC Nick Valentine vertrekt naar Far Harbor, maar dit wordt nergens aangeven. Kleine tip dus voor spelers: neem Nick mee, anders mis je een deel van de content. Mocht je hem thuis willen laten, dan kun je ook op stap met de nieuwe compagnon Longfellow; een vermakelijke oude zeerot. Hij zingt sfeervolle zeeliederen, maar helaas heeft hij verder geen interessante missies.

De missies van het eiland zelf zijn gelukkig wel interessant. Hoewel de opdrachtgevers op het eerste gezicht allemaal eerlijke, vriendelijke mensen lijken, verstoppen ze stuk voor stuk een geheim. Zelfs de totaal geflipte Children of Atom hebben een boeiend punt, waardoor spelers verleid kunnen worden om ze te helpen. Vreemd genoeg lijkt hun verhaallijn een stuk korter dan die van Far Haven en wordt een deel van de plot totaal niet uitgewerkt. De aanwezige dubbele agenda’s leiden echter tot een aantal interessante keuzemomenten. En goed nieuws voor spelers met hoge Charisma: ze kunnen eindelijk eens nuttige beslissingen maken met hun kracht.

Fallout 4
Fallout 4
Fallout 4

Call of Cthulu

Ondertussen lopen de meeste Fallout 4 spelers rond als halfgoden in de Commonwealth, met Stimpack, Rad-X en kogelvoorraden in de honderden. Die gaan minstens halveren met deze uitbreiding, of helemaal leeg op de hogere moeilijkheidsgraden. Bethesda heeft de monsters van Far Harbor flink wat levenspunten meegegeven. Ze vechten met de agressiviteit van Yaoguai, slaan als Deathclaws en zijn bepantserd als Mirelurks. Heel visueel creatief zijn de nieuwe ontwerpen verder niet, al zit er één briljante uitschieter bij: een gigantische krab die is gefuseerd met een busje. Verschrikkelijk lastig om te verslaan en prachtig geanimeerd. Dat is het soort design waar we eigenlijk veel meer van willen zien.

Ook is het opletten voor de menselijke Trappers die rondlopen met harpoengeschut. Het zijn trage wapens, maar iedere hit betekent een ledemaat eraf. Tijdens drukke gevechten kan het dan snel Game Over zijn. Ter compensatie heeft Bethesda nieuw voedsel toegevoegd dat betere bescherming biedt. Helaas zijn deze allemaal veel te zwaar geschaald, wat nog eens bovenop het al bestaande overgewichtprobleem van Fallout 4 komt. Met een vol pantser en een paar wapens sta je al snel te huffen en puffen op de hoogste levels, waar helaas geen effectieve oplossing voor is. Uiteraard zijn de spullen weer deels te dumpen in doe-het-zelf vestigingen.

Fallout 4

Far Harbor bevat een paar van de grootste locaties tot dusver om je forten in te bouwen. Van de toegevoegde items zijn vooral de op kades gebaseerde vloeren en muren prettig om te gebruiken. Erg fijn om eens op wat strakke ondergrond te kunnen bouwen. Daarbovenop zijn sterkere aanvallen op de vestigingen gekomen om je verdediging te testen. Een van de invasies was zelfs de grootste aanval die we in heel Fallout hebben meegemaakt. Tof om mee te maken en waarschijnlijk een genot voor de hardcore vestingbouwers.

Bethesda is zelf ook eindelijk weer eens losgegaan met een aantal sterke ontwerpen in Far Harbor. Het havenstadje zelf ziet er bijvoorbeeld fantastisch sfeervol uit. Hoogtepunt wat betreft ontwerp is een gigantisch piratenfort dat regelrecht uit WaterWorld lijkt te komen, precies het type gestoord post-apocalyptische meesterwerk dat we misten in Fallout 4. Al met al rest dus maar één conclusie: Far Harbor had nog steeds ietsje beter gekund, maar het is absoluut de dlc waar fans om vroegen.

Far Harbor is nu verkrijgbaar voor Fallout 4 op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de pc-versie getest.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Sega-klassieker Wonder Boy 3 krijgt remake Capcom verontschuldigt zich voor communicatie over Street Fighter 5
12

Reacties op: Fallout 4: Far Harbor

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ShadowX

  • 3 juni 2016 16:14
  Bam een 9 en zeer verdient naar m`n mening, heerlijke DLC waar ik me tot op heden al uren mee vermaakt heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheRussian

  • 3 juni 2016 17:45
  Ik zou eindelijk een Europese gebied willen zien in fallout.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gillian

  • 3 juni 2016 19:03
  @TheRussian Of Chinees! Wie weet hebben ze de oorlog gewonnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • XtraLinkUK

  • 3 juni 2016 23:09
  Mooie schilderachtige plaatjes. Ik denk dat ik misschien deze zomer wat dlc ga halen om Fallout 4 weer tot leven te wekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Edwin1984

  • 4 juni 2016 06:47
  De simpelheid van fallout 4 heeft er voor gezorgd dat ik het spel niet meer speel. Deze DLC klinkt als muziek in de oren wat dat betreft.

  Waar hebben jullie hem op getest? ( niet te zien in mobiele weergave - kan eroverheen hebben gekeken). Pc of console? Want lees geen woord over de kansloze performance van de PS4 versie die soms meer als een dia projector loopt zo brak op bepaalde punten.

  ha teeteepeeesss://www.youtube.com/watch?v=CYpYgq-Ln_c

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 4 juni 2016 08:54
  @Edwin1984

  Staat er helaas niet bij waar hij op getest is.

  Na het kijken van het filmpje bewijst de Xbox One weer hoe geweldig hij is :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arrahant

  • 4 juni 2016 09:40
  @Edwin1984 Als je niet kunt accepteren dat Fallout meer een open wereld shooter geworden is zal deze dlc je mening niet omgooien. Je bent nog altijd vooral aan het schieten, de verhoudingen tussen de facties gaan niet erg diep, en nog altijd zijn de speech checks niet zoals vroeger. Wat wel meer voorkomt is dat de npc's meer menselijk aanvoelen met gevoelsmatig meer lines.

  Ik wil ook liever dat Obsidian weer een Fallout mag maken, maar ik vermaak me desalniettemin weer prima met het exploreren en het schieten.

  De problemen met de PS4 versie zijn als het goed is snel te fixen. Het heeft iets met de V-Sync buffer icm. alle fog te maken in die versie oid. Op de PC draait ie op zich prima, maar niet zo goed als het hoort vanwege de aloude engine limitaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Edwin1984

  • 4 juni 2016 11:01
  @Arrahant

  Dank voor de verdere toelichting.
  Met het shooter gedeelte heb ik op zich weinig problemen mee, dat werkt als een trein. Alleen de conversaties en verhoudingen zijn zo oppervlakkig en simpel gemaakt waardoor ik mezelf niet kan motiveren om door te spelen. Hoop ook van harte dat Obsidian weer een deel mag maken. New Vegas was echt geweldig op dat gebied :)

  Ben blij voor de PS4 bezitters dat het snel te fixen is, maar vind het toch een kwalijke zaak dat ze het zo op de markt gooien. Het is nou niet echt veel moeite om dat te testen (in tegenstelling tot heel veel verschillende pc configuraties).

  @ShadowX Have fun! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gillian

  • 4 juni 2016 13:43
  @Edwin1984 PC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • blowke

  • 4 juni 2016 09:28
  Hij speelt als een trein op mijn Xbox! :) i.t.t. The Witcher met uitbreidingen en nieuwe patch.. had daar gisteren mijn eerste framedrop in een drukke stad :( Xbox gelijk uitgezet en half uur in een hoekje zitten huilen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tremere

  • 7 juni 2016 20:31
  Gezien de teleurstellende main game wacht ik wel wanneer die op een sale langskomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gene

  • 9 juni 2016 14:13
  Ik was eigenlijk na een half uur / uur al klaar met Fallout 4, maar dit klinkt wel interessant. Is het mogelijk om deze DLC los te spelen zonder dat ik iets in de normale versie hoef te doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.