Review

Fallout 4

The Sims Apocalypse

Geschreven door Gillian De Nooijer op

In een jaar waarin Dragon Age en The Witcher 3 enorme grafische en verhalende stappen in de toekomst hebben gezet, blijft Fallout 4 hangen op het niveau van zijn voorganger. Daar staat tegenover dat de vermakelijke open wereld gameplay nu nog verder is uitgebreid. De mogelijkheden om de Wasteland steen voor steen te herbouwen zijn ideaal voor zowel spelers als toekomstige modders.

8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Klassieke Bethesda-gameplay, uitgebreid met basebuilding, betere animaties, locaties en gamebalancing
 • Minpunten
 • Klassieke Bethesda-bugs, grafisch en verhalend sterk achterhaald
Start Fallout 4 op en de tranen beginnen vrijwel meteen te rollen van nostalgische trots. Je wordt verwelkomd door een prachtige orkestrale versie van Inon Zurs Fallout 3-theme en ziet mooie, zweverige beelden van een apocalyptische garage met een Power Armor in reparatie. Na zeven jaar wachten kunnen we eindelijk een next-gen Fallout spelen. En dan start de game en… huh, is dit Fallout: New Vegas?

Het is even slikken na het grafische geweld van The Witcher 3 en Dragon Age 3 om de wereld van Fallout 4 te zien. De wereld is weldegelijk mooier geworden, maar de stap tussen het laatste deel in de serie en deze is ongeveer vergelijkbaar met die van Oblivion naar Skyrim. De wereld is wat kleuriger en dichter begroeid, maar kijk te lang naar een object en de textures van lage resolutie steken weer ouderwets flets af. Het spel heeft hele mooie momenten, maar die zijn volledig afhankelijk van incidentele atmosferische effecten en belichting.

Fallout 3 met mods

Loop bijvoorbeeld rond in de stad Diamond City (denk aan een soort Megaton in Boston’s honkbalstadion Fenway Park) en de lichten gloeien en lensflaren op prachtige wijze om je heen. En wanneer een radiatiestorm over de wereld waait, valt je mond open van de indrukwekkende, dodelijke wolkenmassa die op je af komt denderen. Maar wandel overdag door een kale ruïne en je waant je grafisch weer zeven jaar terug in de tijd. Bethesda heeft ooit voor Morrowind (2002) de ideale open wereld-engine gekozen, maar is duidelijk door al zijn opties heen om die nog grafisch te verbeteren.

Fallout 4 lijkt hierdoor veel op Fallout 3 met wat extra grafische mods. Gelukkig is de Fallout-modcommunity zelf ijzersterk en raden we daarom iedereen aan om uit te kijken naar de optionele verbeteringen die ongetwijfeld snel uitkomen. Bethesda is overigens niet lui geweest met het ontwerpen van de game; de verschillende locaties voelen veel meer aan als unieke omgevingen met hun eigen ontwerp en gimmicks, in plaats van de zoveelste grijze RobCo-fabriek op een rij. De wereldkaart lijkt slechts even groot als die van Fallout 3, maar is inhoudelijk een stuk dichter door meer verticaliteit. Oftewel: je kan nu vaker vanaf daken en open gebouwen vechten. De bekende onvoorspelbare bugs zijn er ook nog, dus vergeet niet om regelmatig te saven.

Een man/vrouw uit de tijd

Iedereen die de E3-trailer eerder dit jaar heeft gezien, weet dat Fallout 4 start in het ‘verleden’, op het moment dat in Boston de kernbommen vallen. We willen de plot niet weggeven voor lezers, dus we gaan verder niet in op details. Het is tof om even een kijkje te krijgen in de moderne wereld, maar Bethesda laat in het begin veel kansen liggen om echt uit te pakken met het verhaal. Wel interessant is dat de schrijvers spelen met het principe dat je een man of vrouw bent uit de verkeerde tijd. Tegen vrijwel ieder belangrijk persoon die je ontmoet, kun je wel of niet verklappen waar je vandaan komt. En het spel zit vol met moreel grijze keuzemomenten. Bethesda baseert een groot deel van de missies op dat éne regeltje tekst in Fallout 3 over Boston en The Institute: het bestaan van menselijke robotten genaamd de Synths. Aan wiens kant je wel of niet staat is van grote invloed op de toekomst van Boston.

Een pijnlijke vergissing in de verhaalvertelling komt echter doordat dat de open wereld van Fallout 4 nog een stuk toegankelijker is geworden dan voorheen. Waar je eerder nog lichtjes werd begeleid door onbeklimbare muren en dichte deuren, kun je nu doodleuk bij een aantal eindbazen binnenwandelen waar je nog lang niet hoort te zijn. Een aantal keer zijn we gillend weggerend uit plekken waarvan we geen idee hadden waar het over ging en wie we omzeep hielpen, om uren later pas de context van questgivers te horen. ‘’Oh, die en die was belangrijk… euh, sorry, volgens mij heb ik z’n hoofd ergens in een broekzak liggen…’’ 

The Walking Dead

Het dialoogsysteem is een stuk cinematischer dan in de vorige Fallouts en de toegevoegde voice-acting maakt veel uit. Opmerkelijk is ook dat de voorheen rigide NPC’s, vijanden, teammaten en de speler zelf veel betere animaties hebben gekregen. Dit heeft een paar invloedrijke gevolgen voor de sfeer. De speler voelt nu meer als een persoon met emoties. En wanneer je zelf een teammaat bijvoorbeeld een gek hoedje en rare zonnebril op zet, komt dit soort zelfgemaakte humor veel grappiger over in de geanimeerde dialogen dan voorheen. Vijanden zijn hierdoor ook een stuk enger.

Dieren bewegen een stuk agressiever en slinkser. Raiders verstoppen zich goed achter deuren en kieren. Ghouls komen nu prachtig geanimeerd door ramen en kieren heen gekropen, waardoor je regelmatig in een aflevering van The Walking Dead lijkt te belanden. Sowieso zijn vijanden vele malen sneller dan voorheen, waardoor het slowmotion effect van V.A.T.S. belangrijker is geworden. De gehele game lijkt op effectieve wijze geherbalanceerd te zijn. Luck is bijvoorbeeld geen willekeurig effect meer, maar zorgt er voor dat je vaker op de toegevoegde Critical Hit-knop kunt drukken. En radiatie tikt nu direct van je levenspunten af, waardoor eten koken nu echt van belang is en zwemmen dodelijk is geworden. Fallout 4 zit vol met dergelijke kleine aanpassingen, waardoor je uitgekozen Perks sterker meetellen in je overlevingskansen. Een goede aanpassing voor de survivalsfeer.

How I Learned to Stop Worrying and Love the Basebuilding

De grote toevoeging van Fallout 4 is het nieuwe basebuilding-systeem. Vrijwel ieder object in de wereld bestaat nu uit verschillende componenten. Een radio bevat bijvoorbeeld een schroefje, ijzer en chips. Die onderdelen kun je inzetten om je wapens en armor te upgraden, maar ook om je eigen basis te bouwen. Als je ervoor kiest, blijft dit niet bij één basis dat dapper weerstand biedt tegen de apocalyptische monsters: nee, je kan bijna een kwart van de kaart overnemen met allerlei zelfgemaakte dorpjes.

Wanneer je een geschikte locatie vrij schiet van vijanden, kun je de workshop activeren en hier al je losse onderdelen in dumpen. Wat je vervolgens kunt bouwen lijkt sterk op The Sims, maar dan met wat minder schattige kleurtjes. Bewoners zul je moeten lokken met radiotorens, waarna ze van heinde en verre je paradijs binnen komen lopen. Vervolgens kun je ze aankleden met je overgebleven wapens en aan het werk zetten. Het systeem werkt erg verslavend en is van grote impact op je beleving van Fallout. Want waar je voorheen in de wereld op zoek was naar de beste wapens en armor, ga je nu hele gebouwen leegroven voor onderdelen om je vestigingstad te veranderen. In een fort vol mitrailleurs of een apocalyptische disco: je mag het zelf weten.

Er zitten best wat opties in het basebuildingsysteem, maar al snel is duidelijk dat er veel ruimte is overgelaten voor modders. Net als op het gebied van graphics, heeft Bethesda hier de deuren wagenwijd opengezet voor amateurs om nieuwe content toe te voegen. Fallout 4 is wat dat betreft een heel moderne game: het levert iets af dat eigenlijk niet helemaal perfect en compleet is en vervolgens moeten de spelers er op langer termijn een succes van maken. Het lijkt een betwijfelbare strategie, maar omdat dit bovenop de beroemde, tijdverslindende open wereld-gameplay van Bethesda komt, komen ze er in stijl mee weg.

Fallout 4 is verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One en voor deze recensie getest op PC.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Take-Two stuurde privédetective naar GTA-modder' Darth Vader PS4-controller komt apart beschikbaar
108

Reacties op: Fallout 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • jaquesparblue

  • 10 november 2015 11:16
  De azijn was lekker zeker? Je hebt er iig genoeg van gezopen om zoveel te kunnen pissen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 10 november 2015 11:22
  Aan je reactie-geschiedenis te zien zou ik het probleem even bij jezelf zoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wolfy

  • 10 november 2015 11:33
  Wat, omdat de game niet beoordeeld met een 10/10? :')

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 10 november 2015 11:45
  Eigenlijk wel ja. Fallout 3 kreeg wel een 10 als ik het me goed herinner. Iig hoger dan een 8.5. Ik vind dat het grafische aspect ook helemaal niet mee hoeft te tellen. Ik ben nog altijd van mening dat de game er op zn eigen manier er prachtig uitziet. Dat er open wereld games zijn die er beter uit zien dat is waar, maar Fallout 4 mag er ook zeker nog zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 10 november 2015 14:18
  Niet echt, meer de toon van de review. "Graphics zijn kut, gameplay lijkt te veel op zijn voorgangers, ziet eruit als new vegas, voelt aan als fallout 3 met een walking dead en rts mod, ow ja, conversaties zijn wat veranderd, is wel aardig." Zo komt het op mij iig over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 10 november 2015 15:53
  Klinkt als een correcte weergave van de game en hoezo is dit negatief? Fallout 3 is toch een goeie game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 10 november 2015 21:23
  De review komt zo over, omdat de game ook precies zo is.

  De game is zwaar overhyped, en als objectief bekijkt zou dit niet eens een 7 mogen krijgen.

  Maar aangezien onderhand heel game wereld dit ziet als een of andere god like game, waar niks fout gedaan kan worden. Is iedereen zo blind als maar kan zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 13 november 2015 22:07
  Komt omdat ze die reviews er binnen 1 dag uit willen schijten, omdat ze anders achter lopen op de concurentie.
  Nadeel is dat de reviews in grote openwereld games als FO4, een hoop kleine details en nuances niet mee nemen. Terwijl die het juist een sterk nieuw deel maken in de serie.

  En ghouls zaten er meer dan genoeg in deel 3. Daaraan kun je zien dat veel van de reviewers deel 3 niet gespeeld hebben. Dat ze het "zombies" noemen zegt al meer dan genoeg.

  Het is de hype dit keer denk ik, bij Skyrim werd het nog door de vingers gezien (schijnbaar) maar nu niet meer. Vind een 8,5 overigens nog best hoog voor zoveel gezeur. Maar niet echt redelijk vergeleken met andere recente uitgaven, die een zelfde cijfer krijgen maar echt totaal niets nieuws of interessants doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Foxdie

  • 18 november 2015 12:29
  Waar heb je het over? 8.5 is passend voor Fallout 4. Het is een degelijke en vermakelijke game, maar ver van een masterpiece.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 10 november 2015 11:22
  Tja, ga hem toch spelen! Vind deze review niet echt best redelijk plat allemaal….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 10 november 2015 11:57
  Heb nog nooit een Fallout gespeeld (shame on me), maar uit deze review maak ik nog niet echt op wat de bedoeling is van deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 10 november 2015 12:21
  De bedoeling van Fallout is uitvogelen wat je moet doen door op onderzoek uit te gaan, karakters ontmoeten, quests doen etc. Het is een roll playing game, van het zelfde soort als de Elder Scrolls games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 10 november 2015 14:15
  Jup, ff kort door de bocht: Skyrim met guns.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LiM

  • 10 november 2015 13:25
  Klopt helemaal! Ik heb ook nog nooit een Fall Out gespeeld en heb interesse, alleen wordt er in deze review heel veel gesproken over de voorganger van dit deel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  loki82

  • 10 november 2015 15:58
  Verhalen staan altijd redelijk op zichzelf in dezelfde wereld. de vergelijking wordt gemaakt omdat Fall Out 3 als eerste deze first person gameplay overnam ipv de eerdere isometrische rpg gameplay waardoor de overeenkomsten met dat deel het grootst zullen lijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 10 november 2015 17:41
  Dan kan je ook beginnen bij Fallout 3 en/of New Vegas, LiM. Voor een prikkie op de kop te tikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Slagroomtaart

  • 10 november 2015 11:22
  Ik heb nog nooit een fall out gespeeld. Scheelt voor mij weer wat minpunten! :) Ik ben benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tomhap

  • 10 november 2015 11:31
  Denk dat alles wat ik ervan wil (meer fallout zoals 3 en FNV) er wel in zit. Helaas wel gelezen dat de UI op pc enorm irritant is. Helaas wordt ook het toestenbord uitgeschakeld zodra je een controller inplugt, dus je kan ook geen controller gebruiken voor de menus, wat een beetje jammer is.

  Het wordt dus een beetje lekker spelen, en dan wachten tot FO4SE en een goede UI mod zoals SkyUI straks uitkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 10 november 2015 11:33
  Ben er net mee begonnen, …… dacht even dat ik fallout 3 aan het spelen was …deze game is gewoon lelijk ( sorry hoor bethesda ) zal best wel weer leuk spelen, maar had wel iets beters verwacht dat deze atoombom! Gelukkig heb ik er een leuke Vaultboy Bobblehead bij gekregen dat maakt een hoop goed ;) en dat instaleren, laad tijden, en schijfruimte…. O M G ! genoeg met de "azijn nu"ik ga spelen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 10 november 2015 11:33
  Veel te veel gezeur over graphics. Als de gameplay en de beleving top is ( wat het is ) hoor je je daar helemaal niet druk over te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.