Review
F1 2015

F1 2015

Past goed bij het huidige Grand Prix-seizoen

Geschreven door Joe van Burik op

Je moet óf heel erg van de Formule 1 houden óf de snelste raceklasse ter wereld gewoon leuk vinden om de nieuwste officiële game van Codemasters te waarderen. F1 2015 rijdt lekker en komt leuk over, maar mist inhoud en afwerking om echt indruk te maken.

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bevredigend en spannend rijgedrag, toffe presentatie in stijl van televisie-uitzendingen
 • Minpunten
 • Gebrek aan (goedwerkende) speelstanden, visueel en technisch weinig indrukwekkend
Internationaal gezien mag de interesse in Formule 1 dan dalen – als gevolg van veel relatief saaie races met nadruk op zuinig rijden – maar in Nederland houdt iedereen dit jaar de koningsklasse van de autosport in de gaten. Allemaal vanwege Max Verstappen natuurlijk, de buitengewoon getalenteerde, nog altijd minderjarige Limburger. Zijn jeugdig enthousiasme vertaalt zich vaak in snelle tijden en spannende duels op de baan en laat zo een frisse wind waaien door de Formule 1, terwijl bepaalde andere internationale raceklassen eigenlijk gewoon spannender zijn om te volgen of om na te spelen.

Ook Codemasters was toe aan een nieuwe stap met de officiële racegame van de raceklasse. De Britten brengen alweer sinds 2009 uit en doen met F1 2015 voor het eerst de PlayStation 4, Xbox One en PC aan. Hoewel de toewijding aan F1-spellen bij vlagen voor toffe virtuele ervaringen heeft gezorgd (met dank aan de klassieke bolides in F1 2013, vooral) heeft de Britse uitgever/ontwikkelaar nog geen game weten af te leveren die bijvoorbeeld Geoff Crammond's Grand Prix-spellen kon doen vergeten.

F1 2015

Commentaar

Ook de 2015-editie krijgt dat niet voor elkaar. Om te beginnen met de presentatie: die is vrij basaal, al waarderen we de moeite die gedaan is om het verloop van elk virtueel raceweekend zoals op de televisie in beeld te brengen, inclusief commentaar en beelden achter de schermen. Jammer genoeg is de visuele kant van het spel simpelweg niet altijd om over naar huis te schrijven: de raceautomodellen en camerastandpunten maken een realistische indruk, maar de omgevingen en bijvoorbeeld ook de coureurs ogen nogal kunstmatig en soms zelfs doods. Lelijk kunnen we de game niet noemen, zeker gezien de knappe uitvoering van races in de schemering en in het donker, maar het geheel sprankelt niet, mede door een flets kleurenpalet.

Jammer genoeg is de visuele kant van het spel simpelweg niet altijd om over naar huis te schrijven.

Ook tijdens het rijden blinkt de game niet uit op het gebied van techniek. De framerate bevindt zich doorgaans rond de nette zestig beelden per seconde, maar zakt daar vrij gemakkelijk onder wanneer je bijvoorbeeld de pitstraat ingaat. Bovendien zijn er bugs die onder meer de kans op schade aan de auto's verhogen en hebben we meer dan eens schermbevriezing van enkele seconden meegemaakt.

Daar staat tegenover dat de game gewoon erg lekker rijdt. De huidige F1-bolides hebben de negatieve reputatie niet de snelste Grand Prix-auto's te zijn waar ooit mee gereden is, maar ze kunnen zeker wel tricky zijn om in het gareel te houden. Dat merk je als speler ook: vooral bij het uitkomen van bochten voel je de auto kwispelen door de explosie van power. Het is zeer bevredigend om die onder controle te kunnen houden, al dan niet met behulp van enkele van de bekende assisterende systemen zoals tractieregeling of het kort terugspoelen van de actie.

F1 2015

Seizoen

Passend rijgedrag is zonder meer de belangrijkste eigenschap van een fatsoenlijk racespel, maar als we het hebben over de speelstanden waarin je daarvan gebruik kunt maken, gaat F1 2015 een beetje onderuit. Je kunt een heel seizoen doorlopen (ook met elke vorm van assistentie uit, wat de game onterecht brengt als een unieke feature), een los raceweekend spelen of een tijdrit rijden, en dat is het wel. Een meerjarige carrièrestand ontbreekt, net als historische auto's en circuits – al kun je wel met de teams, rijders en banen van 2014 spelen, die in de praktijk weinig verschillen van de content voor 2015. Onvergeeflijker is dat de online-modus matig werkt: het idee van verschillende standaard-lobby's voor diverse spelerniveaus is leuk, maar ondanks tientallen minuten wachten werden we nooit goed en wel gekoppeld aan andere spelers.

Bij het uitkomen van bochten voel je de auto kwispelen door de explosie van power.
F1 2015

Gelukkig zijn er andere leuke features, zoals kunnen het praten met je race-engineer middels een headset. Bovendien is de AI op de hogere niveaus nogal aan de pittige kant, waardoor het mogelijk is je te vermaken in de strijd tegen de virtuele evenknieën van de snelste mannen ter wereld. Wat dat betreft zul je F1 2015 waarschijnlijk alleen echt leuk vinden als je een die-hard F1-volger bent die koste wat kost Max Verstappens eerste seizoen wil naspelen. Wie gewoon lekker wil genieten van autoracen, is met andere titels beter af – en stiekem ook met andere raceklassen dan de Formule 1. Daar kan zelfs Max Verstappen niets aan veranderen.

F1 2015 is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Actie-rpg Odin Sphere krijgt HD-versie Beelden van geannuleerde Crash Bandicoot-intro
15

Reacties op: F1 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • XXMiMa20XX

  • 20 juli 2015 11:40
  Al jaren brengt Codemasters een middelmatige F1 game uit, wat ik echt heel erg zonde vindt. Toen de licentie naar Codemasters ging, was ik ervan overtuigd dat we top F1 games zouden krijgen, gezien de Grid games. Nu blijkt wederom dat ze het niet kunnen leveren. Ik vraag me af waar dit mee te maken heeft? Kan Codemasters de druk niet aan om ieder jaar een nieuwe F1 game uit te brengen of zit de FIA/Bernie "Maffia" Ecclestone er te veel op met eisen en censuur om het toffe games te laten worden? Volgens geruchten rommelt het al een tijdje rondom deze franchise, ben benieuwd wat daar nu echt waar van is. Zullen we ooit de waarheid horen, denk het niet. Ik vind het als F1-fan enorm jammer dat de games niet boven middelmatig uit kunnen komen. Ik houd het wel bij de Formula A klasse in Project CARS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 20 juli 2015 11:50
  Tja, gezien de staat van dienst van Codemasters zou je gauw denken aan externe factoren inderdaad. Ik kan me er weinig bij voorstellen dat Codemasters zelf de boel probeert te vernaggelen, vooral als je kijkt naar hoe goed de basis van de gameplay is..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • HakkaH

  • 21 juli 2015 13:54
  Zou ik niet te hard zeggen Codemasters staat ook bekend om hun belabberde support en het totaal niet luisteren naar de community.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 22 juli 2015 12:35
  Persoonlijk ben ik ook helemaal geen fan van luisteren naar de community. Je moet mensen niet geven wat ze willen, je moet ze geven wat ze niet weten dat ze willen. Veel belangrijker is een visie te hebben en je daaraan te houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • HakkaH

  • 23 juli 2015 16:24
  Luisteren naar de community als dingen veranderen waar fans al jaren om roepen.
  Zelfs met bugs zijn ze stomdoof bij Codemasters.
  Heck er zijn genoeg spellen die zo buggy waren dat ze amper speelbaar zijn. Codemasters reactie… "ja daar gaan we niks aan doen"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FrankyD

  • 20 juli 2015 11:57
  De system-link is er door Codemasters uit gelaten. Dat is voor mij en een aantal vrienden onbegrijpelijk. Ons clubje heeft meerdere raceseats, peperdure stuurtjes (met name voor de Xbox One) gekocht en nu worden we dus gedwongen een oudere F1 te gaan spelen op de 360.

  Voor iemand komt met dat het via Xbox Live wel gaat… niet iedereen heeft gold en niet op elk vakantiepark is de internetverbinding voldoende voor al die consoles.

  Mocht iemand weten hoe we F1 2015 met de Xbox One wel via system link kunnen gebruiken hoor ik het graag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 juli 2015 12:04
  Werkt het onder live wel dan ??, zat er over te denken deze te halen inclusief een stuurtje voor de Xone maar zo te horen werkt het stuurtje niet.

  Ow als je op een vakantiepark zit dan ga je toch niet gamen :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  blikkenhorst

  • 20 juli 2015 15:19
  Hahah ik ging ook altijd met 12 man naar centreparcs in een huisje voor 6 man. Consoles mee extra tv's heel weekend gamen tegen elkaar, zuipen, schelden, lachen, competitie's houden, geen vrouwen. das serieus echt leuk om te doen. Helaas nu vele met kinderen dus doen we het niet meer, nu alles maar online

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 juli 2015 16:51
  Ken er alles van :) en moet bekennen als wij een huisje huren gaat er sowieso 1 console mee :D, rest van de dag natuurlijk wel genieten van de zon (als die er is) en uiteraard het zwembad :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FrankyD

  • 17 november 2015 11:11
  Late reactie.. maar hier komt hij. Je hebt van Logitech en een wat onbekender merk nu officieel gelicenseerde stuurtjes voor de Xbox One. Fanatec zal er ook wel aankomen.

  Wij gaan juist naar een vakantiepark om te gamen. Omdat we genoodzaakt zijn te spelen via Xbox Live voorzien we verschillende problemen; NAT, ping, bandbreedte, aanmelden internet via een inlogpagina van het park en wat we verder niet kunnen voorzien.

  Via het forum van codemasters zien we meerdere schreeuwen om system link, maar codemasters is daar erg oost Indisch doof voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  blikkenhorst

  • 20 juli 2015 15:11
  Hoewel ik het redelijk eens ben met velen dat de game tegen valt, is het nu ook wel zo dat meerdere vervolg games dus minder zijn op de Xbox One. Het lijkt wel of ze meer tijd in de grafische delen steken (komen ze nog steeds wel vaak tekort) dan dat ze kijken hoeveel uur jij er in wil steken, in bijvoorbeeld een carriere. De multiplayer hoor ik veel over zeuren maar ik heb daar nog steeds geen last van gehad op de Xbox One. Maar speel ik ook alleen maar met mijn vrienden in gesloten lobby's. Dit doen we al jaren en hebben er toch veel plezier aan. je moet er ook zelf wel wat van maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 juli 2015 16:53
  Denk dat er tussen de PS4 en de Xone weinig tot geen verschil te merken zal zijn, dus wat betreft vervolgen denk ik dat het tot alleen de Xbox One geen betrekking heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 20 juli 2015 16:51
  In de jaren negentig was er een f1 game die ik echt heel veel gespeeld heb. Daar kon je ook zelf circuits ontwerpen. Dat was, voor die tijd, best uniek. Weet niet meer hoe deze game heet. Toch twijfel ik aan f1 2015 en zal hem waarschijnlijk niet aanschaffen, tenzij hij ergens in een budgetbak ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ruvi21

  • 20 juli 2015 22:29
  De X box one versie is oké tot goed zeker niet vrij van bugs. Ik vermaak me er prima mee. A.I. had iets minder agressief gemogen. Ze rammen je van achter en beuken in je zijkant.
  De doelen die gesteld worden vind ik overdreven, win de GP van Canada met Max Verstappen.
  Vuur uit me schoenen gereden, 3 e tijd in Q3. 6e in de race geëindigd(A.I. op expert) en dan heb je doel niet gehaald WTF
  Het contact wat je hebt met je engineer is leuk maar geeft het spel geen extra dimensie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • agaath

  • 24 juli 2015 17:37
  Ben erg benieuwd naar deze game en heb hoge verwachtingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.