Het grootste racecircus van de wereld is inmiddels alweer een paar weken afgebroken, maar dat weerhoudt Codemasters er niet van om F1 2009 voor de PlayStation Portable uit te brengen. Het mag dan misschien als mosterd na de maaltijd overkomen, fans van de Formule 1 zullen er als hongerige wolven bovenop duiken. En terecht.

F1 2009 probeert de speler een zo authentiek mogelijke speelervaring te brengen. Zo geven alle twintig coureurs acte de présence en mogen we rondjes rijden over alle zeventien officiële circuits. Een authentieke race-ervaring is niet compleet zonder dat de game een uitstekend gevoel voor snelheid op de speler over weet te brengen. Wat dat betreft is F1 2009 één van de snelste games op dit moment verkrijgbaar. Elke meter van elk circuit vergt opperste concentratie en met één moment van verslapping verandert je auto in 's werelds duurste grasmaaier. Gelukkig zijn er voor beginnende coureurs de gebruikelijke rijhulpmiddelen in te schakelen, zoals de ideale racelijn en remassistentie.

Kunstmatige domheid

Wil je het spel echter beleven zoals het bedoeld is, dan moeten de meeste opties uitgeschakeld zijn. Met alle hulpmiddelen ingeschakeld kun je nooit het maximale uit de auto halen en op de hogere moeilijkheidsgraden maak je zelfs geen schijn van kans. F1 2009 weet hiermee een goede simulatie van het Formule 1-racen neer te zetten. Voor elke tiende van een seconde tijdwinst moet keihard geknokt worden en tijdens de race is het vechten voor je positie.

Helaas blijkt de kunstmatige intelligentie niet van een hoog niveau te zijn. Dit blijkt in de eerste bocht van een race al het grootste minpunt van het spel te zijn. Tegenstanders vliegen plotseling massaal ruim voor de bocht in de remmen en bijna niemand wijkt van de ideale lijn af. Hierdoor torpedeer je jezelf vaak in een groep auto's en mag je bidden dat je het er met weinig schade vanaf brengt. Ook wanneer je iemand probeert in te halen, rijdt hij geen moment van de ideale lijn af. Dit heeft tot gevolg dat je nogal eens naast de baan stuitert wanneer je de auto aan de binnenkant van een bocht naast een andere wagen hebt gewrongen.

Uitstekende besturing

Gelukkig excelleert F1 2009 wel in rijgedrag. De besturing vergt enige gewenning, maar voelt na een tijdje oefenen erg natuurlijk aan. Verrassend genoeg is de analoge pook van de PlayStation Portable vrijwel nutteloos om mee te sturen, omdat deze in dit spel veel te gevoelig is om je auto mee op de baan te kunnen houden. De vierpuntsdruktoets biedt uitkomst. Het zorgt ervoor dat je de wagen continu subtiel bij kunt sturen, zonder schokkende bewegingen te maken.

Te veel stuurfouten worden genadeloos afgestraft. Wanneer je eenmaal achter ligt, is het moeilijk om je weer een weg naar de voorhoede te racen. Gelukkig biedt de game genoeg spelopties om de details van de circuits in je hoofd te stampen nog voordat je een carrière als racecoureur begint. F1 2009 is op het gebied van spelopties de degelijkheid zelve. Alles wat je zou mogen verwachten, zit erin. Je kunt direct een race starten, een Time Trial rijden, aan een Grand Prix-weekend deelnemen, inclusief vrijdag- en zaterdagtraining en drie kwalificatierondes, een carrière van drie seizoen doorlopen en verschillende Challenges voltooien.

De Challenges zijn exclusief voor de draagbare versie van F1 2009 en bieden uitdagingen in hapklare brokken. Perfect voor de reizende gamer dus. Het zijn elke keer korte opdrachten waarmee je een cijfer verdient. Wanneer je zes opeenvolgende opdrachten naar behoren volbrengt, speel je een speciale uitdaging vrij. Dit kan zijn in de vorm van een regenrace die je op droge banden in de punten moet zien te finishen, of na een safety car-situatie vanaf de laatste plaats naar de eerste plek moet zien te racen met een bijna lege tank benzine. Sommige van deze uitdagingen zijn behoorlijk pittig en geven de nodige voldoening wanneer je de hoogste beoordeling haalt.

Een moment geduld alstublieft

Visueel stelt F1 2009 echter behoorlijk teleur. De menu's zijn ongeïnspireerd en de pixels zijn bijna te tellen wanneer je over een circuit racet. Wanneer je de camera in de cockpit situeert, ziet de game er nog minder uit. Ook de laadtijden laten een nare smaak achter. In de kwalificatierondes kijk je vaak langer tegen een laadscherm aan, dan dat je bezig bent om een goede rondetijd neer te zetten. De game heeft voor elke handeling denktijd nodig en dit vereist een flinke dosis geduld. De echte Formule 1-liefhebber neemt de minpunten voor lief, omdat de kern van het spel prima in orde is. F1 2009 is een uitermate goede eerste poging om de Formule 1 weer op de spelcomputer te brengen. Helaas valt de game toch nipt buiten de podiumplaatsen.