Waar elk jaar een nieuw deel uit de sportserie van EA Sports een jaartje voorloopt, moet de Formule 1 afdeling ons nog verblijden met het deel van 2001. De reden hiervoor is het feit dat alle wagens, coureurs en parkoersen uit het seizoen 2001 gebruikt zijn in deze game. Het F1 seizoen loopt dan ook gelijk met het kalenderjaar. Marketingtechnisch was F1 2002 misschien een betere naam geweest, maar toch hebben we hier met de nieuwste versie te maken. Tenminste, of deze ook daadwerkelijk zo vernieuwend is ten opzichte van versie 2000 is nog maar de vraag, want 'EA' en 'vernieuwend' past meestal niet goed bij elkaar. De modes

Om niet al te negatief te beginnen, beginnen we bij de verzorging van de game. Want die is uitstekend. En dat past óók bij Electronic Arts. De menuutjes, filmpjes en graphics zijn wederom een lust voor het oog. Op elk detail is gelet. Er zijn genoeg modes, neem bijvoorbeeld de rijschool. Hier kruip je in een tweepersoons formule 1 bolide (van drie verschillende teams) waar een instructeur je eerst de ideale lijn laat zien. Met behulp van gekleurde strepen op het asfalt krijg jij de taak om ditzelfde te doen, binnen een bepaalde tijd. Op elke baan krijg je een andere bocht voor je kiezen. Dit is een hele goede oefening, maar het is niet verplicht om deze te volgen (in tegenstelling tot de PS2 versie).

Natuurlijk kan er ook een testdag gereden worden, waarin de wagens afgesteld kunnen worden aan de verschillende circuits. Het afstellen kan ontzettend gedetailleerd, maar je kunt het ook globaler houden. Of je stelt niets af maar dan zal het zeker wel in je rondetijden schelen. In de niet al te dikke handleiding staat gelukkig wel kort uitgelegd wat alle aanpassingen voor effecten hebben. Het gaat overigens nog niet zo ver als Grand Prix 3, hoewel het wel erg dicht in de buurt komt van deze concurrent.

De warming up

De snelle race (of 'quick race') is uiteraard een normale race, met het verschil dat er geen kwalificatieronden gereden worden. De race begint meteen. Daarnaast is er nog een Grand Prix optie waarin je één raceweekend af kan ronden (inclusief training, kwalificatie, warming up en de race). Tot slot is er het kampioenschap. Hierin volg je het echte seizoen van 2001. De weersomstandigheden komen ook met dit seizoen overeen, evenals een aantal belangrijke gebeurtenissen (denk aan crashes e.d.). Dit is aan te passen overigens.

Ook multiplayer racen via internet of LAN is mogelijk. Bij een internet sessie is er één host waar andere spelers op in kunnen loggen via een IP adres. Dus niet via EA.com, wat ik zelf een voordeel vind, maar waar waarschijnlijk niet iedereen het mee eens is. Dit spelen via internet is niet erg lag-vrij, maar het is beter te doen dan GP3 op een gemiddelde breedband verbinding. Echt speelbaar is het nog niet helaas. Op een LAN gaat het wel aardig, maar een split-screen optie zit er niet in.