Toen het cameraatje EyeToy in 2003 voor de Playstation 2 op de markt kwam, werd het spel EyeToy Play erbij geleverd. Play bood een groot aantal minigames aan die simpel te besturen waren door te bewegen met je armen. Het spel werd een succes en Playstation spelend Nederland stond voor de televisie druk met hun armen te zwaaien om rondspringende mannetjes weg te slaan of de ramen te wassen. Begin dit jaar kwam deel twee uit en nu ligt ook EyeToy Play 3 alweer in de winkels. Is dit nieuwste deel nog steeds interessant?

Ook EyeToy Play 3 is een spel vol met minigames. De spelletjes ogen wat uitgebreider en moeilijker, maar uiteindelijk hoef je toch alleen maar met je armen te wapperen. Het spel is vergeleken met de vorige delen wat meer geschikt om in je eentje te spelen. Natuurlijk is het een partygame, maar er zitten wat weer minigames tussen die zo leuk zijn dat ze ook in je eentje goed speelbaar zijn. Helaas gaat dit toch al snel vervelen en blijft het spel uiteindelijk in de kast liggen totdat er weer vrienden over de vloer komen.

De minigames voor de één speler stand zijn onderverdeeld in drie categorieën: muziek, sport en diversen. Elke categorie heeft een drietal spellen, welke weer onderverdeeld zijn in onderdelen. Je speelt dus niet enkel een kort spelletje, maar echt een onderdeel. Zo zit er in de categorie divers een heus trainingskamp waar je gedrild wordt door een drilmeester in twee verschillende onderdelen. De eerste is een hindernisbaan waarbij je moet rennen, springen, touw slingeren, klimmen en kruipen. Dit wordt afgewisseld door het volgen van simpele opdrachten van de sergeant als 'geef saluut' of 'beide armen omhoog'. Er moet zelfs 'SIR, YES SIR!” naar het cameraatje geschreeuwd worden. Hiernaast heb je ook nog een spelletje waarbij je spookjes moet slaan en een schoonheidssalon waarbij je het haar, de nagels en de make-up van je klanten moet bijwerken.

Bij de muziek categorie kun je een DJ spelen, wat niet veel meer inhoud dan op de juiste momenten de platen aanraken. Leuker is de rol aannemen van een gehele band. In verschillende stages krijg je telkens weer een instrument extra te bespelen in de band terwijl de andere instrumenten gewoon door blijven spelen. Uiteindelijk kijk naar vier versies van jezelf die de gitaar, drum, trompet en keyboard bespelen. Je kunt in het derde spel in de huid kruipen van een dirigent en een heel orkest door bekende klassieke stukken helpen.

Dan zijn er voor de sportievelingen ook nog sportonderdelen waarbij er bowlen, volleybal en rugby gespeeld mag worden. Bij volleybal en rugby draait het voornamelijk om het goede teamspel en het op het juiste moment op de juiste plek staan om de bal te pakken te krijgen. Bij het bowlen ben je zelf de bal en moet je door middel van bewegingen zorgen voor een mooi effect in je worp. Naast de spelletjes heeft het spel ook nog een Playroom waarin je verschillende effecten kunt aanzetten om het beeld er zo grappig mogelijk uit te laten zien. Ook zijn er nog een aantal maffe extra spelletjes beschikbaar die alleen met meerdere spelers gespeeld kunnen worden. Hierin draait het voornamelijk om het zolang mogelijk volhouden van een bepaalde actie.

Grafisch is Play 3 weer speels en erg vrolijk. Veel felle kleuren, cell-shaded graphics en de verschillende personages die je tegenkomt zijn origineel en grappig. Je kunt kiezen uit veel verschillend talen voor het spel en alles is duidelijk en goed ingesproken. Het is allemaal prima verzorgd.

Conclusie

Voor mensen die nog geen EyeToy hebben en er nog eentje willen aanschaffen, is EyeToy 3 een perfect spel om mee te beginnen. Voor diegene die al langer de eigenaar is van het cameraatje, is er weinig reden om weer aan de minigames te gaan. EyeToy Play 1 en 2 en Sega Superstars bieden al genoeg minigames en voor wat meer diepgang zijn er altijd nog EyeToy Kinetic en EyeToy Groove. Als spel op zich is er, als je kijkt naar de mogelijkheden van de EyeToy, weinig mis mee. Jammer genoeg is het spel volledig overbodig.

Gameplay: 7,5 Graphics: 7,0 Geluid: 7,0 Totaal: 7,0