Met al het Wii-geweld zou je bijna de EyeToy van Sony vergeten. Naast veel minigames en wat andere titels als SpyToy en Antigrav, kwam er vorig jaar een heus fitnessprogramma uit getiteld EyeToy: Kinetic. In het vervolg gaan we aan de slag met de martial arts vechtkunsten. Dus pak je bidon en een handdoek, want we gaan flink zweten!

Net als Kinetic is Kinetic Combat een echt fitnessprogramma dat zich totaal richt op het fitter maker van jou als gamer. Of je dan nog van een game kunt spreken is de vraag, maar het is met de EyeToy camera en er zitten spelletjes in, dus vooruit. Kinetic Combat biedt een trainprogramma van 16 weken (!). Allereerst zul je wat vragen moeten beantwoorden over je lichaam (zoals lengte, gewicht), waarna je nog wordt gepolst over je martial arts ervaring. Vanuit die vragen wordt bepaald op welk level je zit en kun je beginnen aan je eerste routine.

Het spel is onderverdeeld in verschillende zones, die bij elkaar het hele lichaam trainen. De Dragon zone is een soort introductie, de Tiger zone richt zich meer op kracht en uithoudingsvermogen, Mantis gaat over snelheid en reactievermogen en Phoenix brengt al deze zones samen. In je training kun je elke paar dagen een routine van een uur doen, welke weer onderverdeeld is in warming-up, oefeningen en een cooling-down. In de oefeningen is het je taak om je trainer zo goed mogelijk na te doen. Je ziet rechts in beeld je trainer en links in beeld jezelf met een silhouet van je trainer. Doe je de oefeningen goed na, dan krijg je een goede score. Het trainingsprogramma past zich vervolgens aan op jouw niveau.

Het spelelement keert na de oefeningen ook wel weer terug in spelletjes die je vaardigheden testen. Na een routine gebruik je namelijk alles wat je geleerd hebt in een spelletje, waarbij je tegen de juiste doelwitten moet trappen of slaan, of waar je een eindbaas zoals een phoenix moet verslaan door op tijd te duiken en op het juiste moment aan te vallen. Om na je routine nog te relaxen kun je er voor kiezen massage- en ademhalingsoefeningen te doen. Om jezelf te masseren moet je bijvoorbeeld lichaamsdeel voor lichaamsdeel zachtjes slaan. Ja, je staat compleet voor gek, maar het schijnt te helpen.

Wil je niet zo gebonden zijn aan de routine, dan kun je er ook nog voor kiezen om gewoon zelf een eigen training samen te stellen in de Freestyle mode of kun je snel spelletjes spelen, ook in multiplayer, in de Quick play mode. Genoeg te doen in ieder geval.

EyeToy Kinetic Combat is heel mooi afgewerkt met professionele introfilmpjes en drie instructeurs die je de fijne kneepjes van de oefeningen uitleggen. Ze blijven ook tijdens de oefeningen constant motiveren en uitleg geven over de bewegingen. Grafisch ziet het er leuk uit, maar wat belangrijker is, is dat je EyeToy jou goed kan registreren. Bij de twee Kinetic-games wordt een groothoek lens geleverd zodat je cameraatje net wat meer kan registeren. Dit is ook wel nodig, want je zul best ruimte nodig hebben om al die trappen en wilde bewegingen te maken.

Naast de ruimte moet de belichting ook nog eens perfect zijn. Elke beweging die je maakt tijdens de oefeningen wordt geregistreerd en is het net weer wat te donker dan registreert de camera je bewegingen niet meer en zakt je score naar beneden. Dit is een algemeen punt van kritiek bij de EyeToy en vooral met deze donkere herfsttijd is het lastig een uur lang het goede licht te hebben voor je oefeningen.

Dat gezegd is EyeToy: Kinetic Combat wel een van de betere games voor de camera, omdat het de EyeToy op een bijzonder goede manier gebruikt. Niet zomaar minigames, maar echt een nuttige applicatie waar je nog fit van wordt ook. Nu heb ik niet een al te sterke conditie, maar na de eerste dag werd ik al wakker met een flinke dosis spierpijn. Het werkt dus echt. Al met al is Kinetic Combat is een ontzettend leuke manier om fitter te worden, maar het blijft een beetje aanpoten met die EyeToy.