Drie jaar geleden kwam Sony met een bijzonder innovatief apparaatje op de markt. De EyeToy maakt het mogelijk om games volledig te besturen met je lichaam en dit kwam tot uiting in meerdere spellen vol met minigames. Er zijn ook wel enkele ‘echte’ games uitgekomen zoals SpyToy en EyeToy: Lemmings, maar de camera leent zich toch het beste voor de minigames die in rijke aantallen aanwezig zijn op de EyeToy Play schijfjes. Voor de kerst is er nog een nieuw deel in die serie uitgekomen getiteld Sports.

De EyeToy was drie jaar terug best indrukwekkend en bijzonder leuk. Je kunt de PS2 controller wegleggen en alles besturen door enkel je lichaam te bewegen. De kwaliteit van het beeld is niet zo goed en je staat een beetje voor gek wanneer je voor een televisie druk aan het wapperen bent met je armen. Tegenwoordig zijn we niets anders gewend en staan we maar al te graag voor gek met Singstar, dansmatten en natuurlijk al wapperend met de Nintendo Wii.

Toch is de EyeToy maar een bijzonder gebrekkig apparaatje. Vooral nu we ook met de Wii gespeeld hebben, weten we hoe het ook kan. Want wat de EyeToy-camera registreert is werkelijk rampzalig. Het is al erg snel te donker en daarnaast ziet het ding stilstaande dingen op de achtergrond ook nog wel eens uit zichzelf bewegen. Om ultiem te kunnen genieten van de EyeToy zul je in een witte kamer moeten staan met hele goede belichting, maar wie heeft dat nou? Het probleem met dit soort minigames is dan ook niet dat je het verkeerd doet, maar dat je vaak faalt door slechte registratie van je bewegingen.

Van die minigames heeft EyeToy Play Sports er in ieder geval wel genoeg. 101 om precies te zijn, en stuk voor stuk hebben ze te maken met sport. De een wat duidelijker dan de andere, maar toch. Je zult een rijk aantal aan activiteiten moeten uitvoeren, waarbij er druk gezwaaid moet worden. Van dartpijltjes gooien tot een autorace winnen, en van halters liften tot honkballen. Het is altijd de bedoeling dat je op een bepaalde manier met je armen zwaait en je moet, binnen de twintig of dertig seconden, de finish of een quotum zien te halen.

Gelukkig krijg je vlak voor elk spelletje begint nog een plaatje te zien met hoe je met je armen moet zwaaien, want in die korte tijd heb je echt geen tijd om dat ook nog uit te zoeken. Van zo’n klein plaatje wordt alleen niet altijd duidelijk wat er van je verwacht wordt en voordat je het weet zijn de seconden alweer voorbij getikt. Het probleem met zoveel minigames is ook dat ze erg veel op elkaar lijken. Zo moet je vaak een doelwit raken, of dat nou met pijl en boog is of met dartpijltjes, dat maakt weinig uit. Met de autoraces zul je met je armen wijd moeten staan en heen en weer bewegen om te sturen, maar exact hetzelfde moet je doen met bijvoorbeeld eierenlopen.

Er zijn twee manieren om de minigames door te lopen. Allereerst kun je in een soort wedstrijd jezelf naar de overwinning werken, maar nieuw is het golfparcours. Hier staat elke slag voor een minigame en zul je dus moeten winnen om goed te slaan. Je loopt dan een aantal parcours af om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen. Let wel: je hebt maar een beperkt aantal slagen per baan, dus je moet wel je best doen en de banen worden steeds langer.

EyeToy Play Sports is een flinke verzameling aan minigames. Het hele sportconcept is echter maar een smoesje om weer een EyeToy Play uit te brengen, want Sports brengt op geen enkele manier vernieuwing in de serie. Heb je al de vorige delen in de Play serie, dan is er geen enkele reden om Sports ook nog in huis te halen. Heb je echter een EyeToy op de kop getikt en nog geen game, kun je de kans zeker wagen. Met 101 games heb je een rijk aantal spelletjes waar je met vrienden nog aardig wat uren plezier aan kunt hebben.