Review
evil west

Evil West is een geslaagd en geplaagd eerbetoon aan vervlogen tijden

No homo erectus

Geschreven door Marcel Vroegrijk op

Conclusie

Evil West is geen al te beste game, maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk is. Er valt genoeg vermaak te vinden en het is verfrissend vrij van opsmuk en overbodige spelmechanieken. Zeker in coöp is het geregeld genieten geblazen, mits jij en je partner je door alle tenenkrommende dialogen en talloze bugs weten te worstelen.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Coöp, lekker domme actie, weinig poespas
 • Minpunten
 • Vrij veel bugs, elk personage is verschrikkelijk, te weinig variatie qua vijanden
Reis met ons mee naar het Wilde Westen. Het is november 2010 en in de schappen liggen titels als Dark Void, Splatterhouse, Dante’s Inferno, Army of Two en Darksiders. Games zijn mooier dan ooit en iedereen kan ze maken, of het nu een team van twee personen is of van honderd. Niemand heeft nog de woorden ‘AAAA-game’ uitgesproken. Het leven is goed.

Tegenwoordig ziet het gamelandschap er totaal anders uit. Aan een Assassin’s Creed-game werken meer dan drieduizend mensen, Call of Duty is de enige spelreeks van betekenis als we Sony mogen geloven en we moeten medelijden hebben met Microsoft als huilende derde in de consolestrijd. Het is november en God of War Ragnarök en Pokémon Violet & Scarlet zijn zo’n beetje de enige twee grote releases in het normaal zo propvolle najaar. Gelukkig is er ook nog Evil West, een spel dat alle ontwikkelingen van de afgelopen twaalf jaar aan zijn cowboylaarzen lapt.

Evil West is geen goede game, laat daar geen misverstand over bestaan. Daarvoor zitten er te veel bugs in. Tijdens onze coöperatieve playthrough is het spel meer dan tien keer hard gecrasht en is zo’n beetje alles misgegaan wat maar mis kon gaan. De sprintknop deed het niet meer, we zakten door de vloer, het geluid stopte acuut, het beeld viel weg, noem het maar op. 

Evil West

Het werd pas echt onspeelbaar toen mijn personage continu en keihard begon te knetteren, alsof er vuurwerk in zijn broek zat, en niet op de goede manier. Zelfs toen de credits na een uur of twaalf voorbij kwamen rollen was de ‘ellende’ nog niet voorbij. Door een glitch werd de ballad die de aftiteling moest inluiden begeleid door schreeuwende monsters. Een passender einde kunnen we ons niet voorstellen.

Simpel en vermakelijk 

Toch is Evil West behoorlijk vermakelijk, al is dat soms ten koste van zichzelf. De game heeft verfrissend weinig poespas. Er zijn stukjes lore die je kunt verzamelen, maar dat zijn ook gelijk de enige collectibles. Verder vind je alleen maar keiharde pegels. Je stompt net als Kratos met je vuist op een kist, maar in plaats van hacksilver of slag deposits krijg je hier gewoon ‘bucks’. Met dat geld kun je in een menu upgrades voor je wapens ontgrendelen. Die hoef je niet te verzilveren bij een smid en er is absoluut geen verklaring voor waarom het geld kost en aan wie je dat betaalt. Dat boeit toch niet.

Voor ondergetekende is dat een verademing na Ragnarök, een spel dat krampachtig voor alles een in-universum verklaring zoekt. In Evil West wordt al het onverklaarbare aan de gamegoden toegedicht. Na een kort tussenfilmpje verschijn je op mysterieuze wijze op het strijdtoneel en aan het eind van een missie word je abrupt terug naar het hoofdkwartier geteleporteerd. Geen geklim, geklauter of poespas. De enige flinke meters die je maakt zijn in een mijnkarretje, want het is 2010 en natuurlijk is er een minecart sequence. 

In Evil West wordt al het onverklaarbare aan de gamegoden toegedicht

Schiettent 

99,9 procent van de tijd ben je ouderwets aan het beuken en schieten. Je hebt een indrukwekkend arsenaal aan wapens die je allemaal op je rug meezeult. Een shotgun, een revolver, een geweer, een vlammenwerper, een minigun, een kruisboog: het kan allemaal, maar niet tegelijk. De gevechten zijn vooral een kwestie van cooldownmanagement. Alles heeft maar een beperkt aantal kogels en je meest krachtige aanval kun je hooguit een keer per vijf minuten gebruiken.

evil west

De uitdaging zit ‘m in het vinden van overzicht te midden van alle chaos. Het kleine grut en het grote kwaad krioelt door elkaar en het is aan jou om al je vaardigheden op de juiste manier en het juiste moment in te zetten. Evil West onderscheidt zich daarin nog met een futuristisch vuistwapen dat vijanden kan elektrocuteren of met een zweep naar zich toe kan trekken. Je schiet of stompt vijanden de lucht in en ramt ze dan weer naar de grond. We moeten toegeven: dat blijft de hele game lang leuk. Het is precies dom en leuk genoeg.

Het is daarom jammer dat de variatie aan vijanden een beetje te wensen overlaat. Er zitten een aantal spectaculaire gevechten in, maar veel van de ‘standaard’ confrontaties worden op- en aangevuld met tussenbazen die je al tien keer hebt gezien. Dat het er nu drie tegelijk zijn maakt het er niet beter op. Eerder frustrerend, omdat ze alle drie om een andere aanpak vragen en die niet zo makkelijk verenigbaar zijn. Zeker niet als er nog tien kleinere vijanden op je afrennen. 

Draculaatmaar 

Dit spel moet het enkel en alleen hebben van zijn actie. Waarom je vampiers en gemuteerde insecten afslacht is bijzaak, al zit er nog vrij veel dialoog in voor zo’n hersenloze game. De korte samenvatting is dat de populatie van bloedzuigers uit de klauwen begint te lopen en een gevaar begint te vormen voor de samenwerking als geheel, en niet alleen meer voor het groepje ongelukkigen dat als donor wordt 'geselecteerd’. 

evil west

Maar voor het Rentier Institute, een organisatie van vampierjagers, is het juist een uitgelezen kans om al hun technische snufjes uit te testen. Ergens in deze premisse zit een interessante tweestrijd vol politieke en economische afwegingen, zowel voor mens als monster, maar dat komt helaas nauwelijks uit de verf. Deze interessante onderlaag wordt compleet overstemd door al het schreeuwerige schrijfwerk. 

Cowboys don’t cry  

Elke emotie behalve boosheid wordt meteen de kop ingedrukt en iedere man is hyper masculien, op een wel erg hysterische sidekick na. Hij wordt voortdurend belachelijk gemaakt, behalve door zijn enige vrouwelijke collega. Helaas komen ook de personages rechtstreeks uit het vorige decennium, met alle stereotypes van toen. Evil West heeft een hoog no homo-gehalte en dat komt de game vanzelfsprekend niet ten goede. Het voelt ook niet alsof het bewust onuitstaanbaar is geschreven, dus zelfs als parodie zou het de plank misslaan.

Dat is de keerzijde van een ‘game uit 2010’ spelen in het jaar 2022. Je krijgt een goed gedoseerde injectie dom vermaak, maar je moet er veel tenenkrommende zooi voor incasseren. Godzijdank heeft Evil West online coöp. Dat maakt het toch nog tolerabel, al zouden we er niet twee keer de volle mep voor betalen. Evil West hoort thuis in de budgetbak, waar je het ongetwijfeld over een maand of twee gaat vinden.

Evil West is nu verkrijgbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. Voor deze recensie is de game gespeeld op een PlayStation 5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Digimon Survive is wereldwijd een half miljoen keer verkocht Ontmoet verschillende 'Pals' in nieuwe trailer van Palworld
13

Reacties op: Evil West is een geslaagd en geplaagd eerbetoon aan vervlogen tijden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Deadspacer

  • 5 december 2022 13:50
  Top review! Wachten op de budget bak it is zoals je al aan gaf had al zo n voorgevoel dat dit geen volle mep waard was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 5 december 2022 18:59
  @Deadspacer zit in Gamepass volgens mij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayreonius

  • 5 december 2022 14:17
  "Evil West heeft een hoog no homo-gehalte en dat komt de game vanzelfsprekend niet ten goede."
  Wat? Waar haal je deze onzin vandaan? Heb de game zelf gespeeld en dit was echt nooit in me opgekomen. Is het nodig om overal en altijd maar het hele lhbtqih+ drama erbij te betrekken. Dit is een domme actiegame met domme personages. Like it or leave.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 5 december 2022 19:43
  @Ayreonius
  Kerel rot alsjeblieft op met je gezeik! Ga lekker in Rusland of Saudi wonen.
  Als een reviewer dit al niet meer mag zeggen.
  Zit niet zo te janken man! Ben je zelf homo en ben je bang dat het naar buiten komt als je niet op alles gaat zeiken waar het woord homo in zit.

  Een review is een mening van iemand. Als dat je niet aanstaat ga je toch lekker ergens anders je info vandaan halen. Take it or leave it.

  Dat gezeik de hele tijd als er ook maar iets van homo of wat staat.
  Ik zag de ondertitel en wist al meteen dat er weer zo'n onzeker ventje (die zelf nog niet helemaal zeker is over zijn geaardheid) met zo'n domme reactie zou komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gertjun

  • 6 december 2022 08:02
  @Akira Ho ho, denk aan je hart. Lees de review en daarna bovenstaande comment nog een keer; je slaat de plank een beetje mis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 januari 2023 23:29
  @Gertjun Inderdaad, erg vreemde beredenering voor een actiegame.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 6 december 2022 22:37
  @Akira
  Hij heeft gewoon gelijk. Totaal irrelevant om dat no-homo verhaal te benoemen. Je gaat bij een voetbalgame toch ook niet zeggen, jammer dat er geen dieren in zitten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 5 december 2022 14:50
  Altijd leuk dat dit soort titels een wat minder cijfer krijgen door bugs.
  Verder vind ik de No Homo opmerking niet echt toepasselijk…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 5 december 2022 14:54
  @ShadowKiller
  Dit soort titels wel inderdaad. Heb ik niks van terug gezien in de Elden Ring review, maar goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 december 2022 18:03
  @The_Stifmeister het is wel een dingetje inderdaad hier zijn ze op 1 of andere manier op een missie om elden ring op nr1 te krijgen dit jaar. Ik vind Elden ring een goed spel een heel goed spel, maar er is zeker wat op aan te merken. Grafisch is het niet altijd je van het en ook het vechten gaat niet altijd even soepel en het verhaal is ook maar mweh er zit wel een verhaal in hoor maar dat zal me eerlijk gezegd aan me reet oxideren. En nu zijn ze ook nog God of war ragnarok aan downgraden. Sommige dingen zijn zeker wat voor te zeggen. Maar verhaal technisch en grafisch blaast het elden ring echt weg. Komt nog bij dat God of war gewoon veel leuker is om te spelen, maar das een mening

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 6 december 2022 22:40
  @Roy36NL
  Na alle positieve reacties had ik veel zin in Elden ring maar voor mij viel te game toch wat tegen. Ik heb bijvoorbeeld meer plezier beleefd aan Demons souls en Dark souls.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 5 december 2022 17:37
  Op de bugs na klinkt dit geweldig. Hopelijk is deze met wat updates beter speelbaar. 12 uur lijkt kort, maar ik heb in sommige goede korte games meer speeluren zitten dan die freeroam rotzooi van tegenwoordig. Erg benieuwd geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 6 december 2022 21:06
  Kom maar op, keertje doorheen rammen in een avondje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.