Evil Dead. Je haat de films of je vindt ze geweldig. De afgelopen games Hail to the King en Fistfull of Boomstick waren zeker geen hoogvliegers en deden de franchise weinig eer aan. THQ probeert hier met de nieuwe hack&slash titel Evil Dead: Regeneration verandering in te brengen. Opnieuw is Bruce Campbell als Ash van de partij en hij heeft er deze keer een maatje bijgekregen om hem bij te staan in de strijd. Zal Ash opnieuw het kwaad overwinnen? Lees het in de playtest van de PC versie. Time to kick some undead ass!

Evil Dead. Een serie films die zo goedkoop werd neergezet dat ze een cultstatus kregen, vergelijkbaar met Attack of the Killer Tomatoes. Na het opfrissen van het geheugen met de gehele trilogie start ik Regeneration, het gebrek aan special effects van de films nog in het achterhoofd. Misschien had er een lichtje moeten gaan branden bij het doornemen van de aanbevolen specificaties; Pentium III 1.2GHz, 256MB RAM. Afijn, graphics maken nog geen gameplay dus aan de slag.

Je begint het spel als Ashley J. Williams, ingesproken door de acteur Bruce Campbell. Campbell vertolkte ook de rol van ‘Ash’ in de films en zijn gelijkenis is zeer herkenbaar overgenomen. In de films heeft Ash zijn rechterhand moeten afzagen omdat hij geïnfecteerd bleek met ‘het kwaad’. Als vervanging voor zijn hand gebruikt hij een kettingzaag om menig zombie het (vergane?) leven mee zuur te maken.

Het zit Ash niet mee. Nadat hij in een blokhut wordt gevonden met een aantal doden, wordt hij op verdenking van moord vastgezet. Wie gelooft er immers een verhaal over ondoden. Zijn advocate blijkbaar wel en zij probeert hem te helpen. Ondertussen heeft de kwaadaardige Dr. Reinhard het boek van de doden gevonden: de Necronomicon. Met dit boek is het kwaad op te roepen wat de ondoden laat herrijzen en poorten opent naar andere werelden. Aan Ash om het boeltje op te ruimen, de poorten te sluiten en tegelijkertijd zijn lieftallige advocate te redden.

Ash heeft aanvankelijk de beschikking over twee wapens: een pistool en zijn kettingzaag. Gaandeweg worden dit er meer, met als uitspringers de harpoen en de sidekick Sam. Jazeker, een sidekick als wapen: je kunt Sam letterlijk richting tegenstanders kicken om ze uit de weg te ruimen. Met de harpoen is het gespuis dichterbij te trekken, om ze daarna met de bekende shotgun vol te pompen. Met de kettingzaag en harpoen zijn leuke combinaties uit te voeren: rijg een tegenstander vast aan je zaagblad om hem daarna met de shotgun en een finishing move het zwijgen op te leggen. Het spel zit vol met deze finishing moves: een verzwakte tegenstander met een spectaculaire actie afmaken, vergezeld van een immer flauwe opmerking. In het begin is het leuk ze allemaal eens te ontdekken. Later wordt het vervelend wanneer je ze allemaal gezien hebt en de kleine ingame cutscene van de genadeslag alleen maar onderbrekend werkt. Om de vaart in het spel te houden, is Ash voorzien van een ongelimiteerde hoeveelheid kogels. Sprayen tot je er bij neervalt dus!

De rechtlijnige herhalende levels dienen voor 90% van de game als arena voor nieuw slachtvoer. Heb je de huidige 50 vierkante meter zombievrij gemaakt, na het volgende poortje verschijnen er opnieuw zombies! Verrassend! De korte speelduur maakt het spel er niet beter op: een replaywaarde is er nauwelijks. Tussen het slachten door zit voor de variatie een stukje platform, meestal speel je hierin Sam. Vermakelijk is wel de evil Ash: na genoeg slachtoffers kan Ash zich veranderen in zijn gelijke van de Dark Side. In deze vorm deelt hij dubbel zoveel schade uit.

Helder licht in de duisternis is het geluid: Sam wordt gespeeld door Ted Raimi, die ook aan alledrie de films meedeed. Bruce Campbell is duidelijk Bruce: liefhebbers kunnen genieten van schandalige one-liners en de legendarische ’groovy’ Ash die de strijd aangaat met zijn shotgun – de boomstick.

Ben je op zoek naar een onderhoudend third person actie avontuur, laat deze game dan links liggen en vis bijvoorbeeld naar een Tomb Raider of Max Payne in de budgetbak. Is Evil Dead humor helemaal je ding, tel dan een punt op bij het totaalcijfer en bedenk of de one-liners en enkele korte extra’s zoals Bruce Campbell interviews het doorworstelen van deze evil game waard zijn.