Als fervent golfliefhebber, zowel onder een mooie blauwe lucht als op de PS2 met Tiger Woods, kon ik niet wachten op de release van Everybody's Golf. De PSP-versie is immers een groot succes en logischerwijs verwachtte ik dus nóg meer van de PS2-versie. Betere graphics, betere gameplay, meer te unlocken, meer opties, meer lol en nóg verslavender. Het zou zelfs mogelijk zijn om online een toernooi te spelen met 50 anderen! Whaaa! Helaas werden mijn dromen geen werkelijkheid....

Everybody's Golf is een game die onder de naam Hot Shots Golf in Japan al vanaf de Playstation bijzonder populair is. Wij nuchtere Nederlanders mochten ons vijf jaar geleden al vermaken met één van deze titels op de Playstation, maar de daaropvolgende titels hebben ons kikkerlandje nooit bereikt. Voor degene die het zich niet meer kan herinneren én de PSP-versie (voorlopig) aan zich voorbij heeft laten gaan, een kleine samenvatting: Everybody's Golf is een golf-arcade-partygame met kleine mannetjes en vrouwtjes die in het bezit zijn van bijzonder grote hoofden en daarbij passende voeten. Een game die zich tussen het realistische Tiger Woods PGA Tour en de partytitel Mario Golf: Toadstool Tour bevindt.

Nice shot

Okay, een balletje slaan dan maar. Je kunt kiezen om zowel offline als online tegen andere spelers te spelen, een minigame te doen of een toernooi te starten. Je kiest een karakter en vervolgens een geschikte outfit en daarna komt het eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: druk op rondje om de krachtbalk te starten, druk nog eens op rondje om de balk op de juiste hoogte te laten stoppen en druk vervolgens nóg eens op rondje om het effect te bepalen. Bam, je balletje vliegt door de lucht, gevolgd door de woorden Nice Shot in alle kleuren van de regenboog, mits je goed hebt geslagen natuurlijk.

Bij de volgende slag is de hole al in zicht en ga je dus meer letten op aspecten als wind, ligging in het gras (of zand) en het hoogteverschil, want een birdy zou leuk zijn toch? Na je richting te hebben bepaald, druk je weer driemaal op rondje en je balletje vliegt weer door de lucht. Soms zie je een praatwolkje uit de mond van je karakter komen met daarin een muzieknoot of een doodshoofd. Veel maakt het niet uit, want of er nu een slechte of aangename waarschuwing komt, het is vaak nog maar de vraag of het klopt.

Maar goed, na twee prachtige slagen lig je op de green, die in mooie vierkante vakjes is verdeeld. Je krijgt vervolgens één van de vier zeer handige aanwijzingen te horen als: maybe a hook, of it's downhill. Dan kijk je wat naar de ligging van het geheel en druk je, ditmaal twee keer, op rondje. Kloink, er wordt op Japanse wijze gejuicht en je gaat door naar de volgende hole. Kies je overigens voor Easy Mode dan hoef je de rondjestoets wat minder te belasten, want dan druk je altijd maar twee keer op de knop.