Zoals je al twee pagina's terug gemerkt had, heb ik nogal veel te zeiken over de gameplay in de laatste twee delen van Fifa. In dit deel is de gameplay weer verbeterd, en ik moet zeggen, het is er ook echt op vooruit gegaan. Er is nu nog een speelsnelheid ingevoerd onder de naam 'langzaam'. Dit speelt een stuk realistischer. Het grote nadeel vond ik alleen dat de animaties er niet erg goed uit zien op 'langzaam'. De benen bewegen gewoon een stuk langzamer en het lijkt net of de spelers niet rennen maar gewoon lopen. Net of ze hun best niet doen. Dat is een raar gezicht. Ook is het veld wat minder druk doordat het iets groter is ten opzichte van de spelers. Maar nog steeds voelt het niet lekker aan en is het niet vaak mogelijk om de bal lekker naar voren te passen zonder dat er een tegenstander tussen loopt. Terugspelen kan wel bijna altijd. Dit werkt soms frustrerend aangezien je nooit bij de tegenstander in de 16 komt zo.

Wat ik ook erg slecht vond van de vorige delen waren de schijnbewegingen. Op zich wel leuke animaties, maar veel mensen gebruikten deze om het hele veld over te komen wat nog makkelijk ging ook. Gelukkig lukt dit nu niet meer zodat het weer wat realistischer wordt. Je kan best wel een mannetje voorbij spelen, maar niet het hele veld. Zelf gebruikte ik het al nooit omdat het niet leuk is, maar veel mensen doen dat wel waardoor het multiplayer potje weer verpest wordt.

dit komt tenminste in de buurt van mijn verwachtingen

Verder zijn de gebruikelijke strategieën weer aanwezig. De in-game-management is van tevoren weer te regelen evenals de opstelling en dergelijke. Ook zijn alle teams weer aan te passen. Wat dat betreft krijg je wel waar voor je geld, een management en soccer game in één.

De engine die gebruikt word komt ontzettend bekend voor. Het voelt precies aan als Fifa 2000, de knoppen zijn hetzelfde, de pijltjes voor het passen zijn er weer, en zelfs de schijnbewegingen zijn hetzelfde. Zoals ik al eerder zei is alleen de snelheid en het veld dus aangepast. De Artificial Intelligence is ook niet erg veel aangepast, alleen is de keeper eindelijk wat intelligenter geworden, maar nog steeds haalt deze soms de raarste capriolen uit. De moeilijkheidsgraad is wel iets opgekrikt, de wereldklasse is nu bijna echt onmogelijk en amateur is ook ietsje beter te spelen. Toch blijf ik maar bij professional.

Uiteraard is er weer een multiplayer optie aanwezig voor LAN en via modem, maar helaas niet via het internet. Dit kan wel via heat.net maar dat is niet de handigste manier.