Indiaantje spelen is al lang niet meer van deze tijd. Tegenwoordig lopen kinderen liever op straat met hun nieuwste iPhone met lightsaber geluiden. Voor oude, verstokte PC-gamers is het echter pure nostalgie en een vrijetijdsbesteding waar je, in tegenstelling tot het gamen van nu, gratis van kon genieten. Uiteraard zijn we van een leeftijd waarbij je niet meer wordt geacht om als een halve zool door de bosjes heen te rennen, maar mocht je toch nog die behoefte hebben dan biedt de Empire: Total War Downloadable Content Collection een uitstekend alternatief.

Creative Assembly en de Total War-reeks kennen een lange geschiedenis wat betreft uitbreidingen en Empire: Total War is daarop geen uitzondering. Met de zojuist uitgebrachte Downloadable Content Collection krijg je in een klap alle extra’s die het afgelopen jaar zijn verschenen voor een van de beste RTS-games van 2009: de Elite Units of the West, de Elite Units of the East, de Elite Units of America, de Special Forces (afkomstig uit de Empire Total War Special Forces Edition) en ten slotte de Warpath Campaign.

Warpath

De drie Elite Units-pakketten bieden uitsluitend eenheden aan. Maar het zijn wel stuk voor stuk eenheden die absoluut het verschil kunnen maken in de strijd. Wat ook meteen duidelijk maakt dat deze DLC niet alleen bedoeld is om een paar leuke nieuwe outfits te maken. De nieuwe eenheden voegen echt wat toe en dat hebben we in veel DLC wel eens anders gezien. Toch wordt de hoofdmoot van deze collectie gevormd door de mini-campagne Warpath. Een meer dan geslaagde uitbreiding, want wie dacht dat hij een aardig potje kon knokken met duizenden getrainde soldaten en zware artillerie zal echt alles uit de kast moeten halen om in Warpath te winnen. En dat is precies wat we willen in Empire: Total War.

De nieuwe campagne geeft je de controle over een van de vijf Indianen-facties uit het spel, te weten de Plains Nations, de Huron Confenderacy, de Cherokee, de Pueblo en de Iroquois. De onderlinge verschillen tussen de facties lijken op het eerste gezicht niet heel groot, maar wie je vrienden of vijanden zijn en waar je begint om de kaart, kan uiteindelijk wel veel bepalen in het spel. Heb je de juiste factie gekozen, dan begint de lastige opdracht om jouw stam uit te laten te groeien tot de machtigste stam in Amerika. Lastig, omdat je het met bijlen en handboog opneemt tegen een overmacht van Britten, Fransen en een klein beetje de Nederlanders. Bovendien leven niet alle stammen op goede voet met elkaar en moet je niet verbaasd opkijken wanneer je wordt aangevallen door een naburige stam net na een grote veldslag met de Britten.

Het is vooral tijdens zo’n veldslag dat de kracht van de campagne naar boven komt. Omdat je bewapend bent met lichte wapens, komt het in de strijd vooral aan op goed doordachte strategieën. Door middel van kruipen en sluipen probeer je de vijand in de val te lokken en als het even kan te omsingelen. De ‘ik stuur alles naar voren en zorg dat ik altijd een paar manschappen meer heb’-tactiek werkt hier duidelijk niet en dat komt de uitbreiding alleen maar ten goede.

Wat dan wel weer erg raar is, is de mogelijkheid om ook voor de Indianen artillerie te ontwikkelen, terwijl de rest van de technologieën en de manier waarop jouw steden evolueren, bijzonder simpel is te noemen. Je mist eigenlijk dat gevoel dat je echt iets aan het opbouwen bent en dat er veel groei in je beschaving zit. Warpath is wat dat betreft puur en alleen gericht op de gevechten en de tactieken die daar bij komen kijken. Natuurlijk ben je ook bezig met landje pik, maar dit voelt allemaal wat minder ‘dwingend’ aan dan in Empire: Total War zelf.

Wat krijgen we?

In totaal krijg je niet minder dan 52 nieuwe eenheden, vijf nieuwe facties, achttien nieuwe technologieën en de Warpath-campagne. Een redelijke hoeveelheid inhoud, maar met de kanttekening dat een echte fan waarschijnlijk wel een (of meer) van de vijf uitbreidingen al heeft. Voor die mensen wordt deze verzameling al een stuk minder interessant, omdat de prijs van deze versie (voor twintig euro in de winkel en dertien euro op Steam) in vergelijking met de losse onderdelen (drie euro voor extra eenheden en zeven euro voor de Warpath Campaign) nogal aan de hoge kant is. Vooral als je bedenkt dat ondertussen ook Napoleon Total War is verschenen.

Kun je echter geen genoeg krijgen van Empire: Total War en beschik je niet over een creditcard om op Steam de add-ons te kopen, dan krijgt je met deze collectie toch de kans om aan de slag te gaan met een van de betere uitbreidingen die de Total War-reeks te bieden heeft. Warpath is bedoeld voor ware strategen en de uitdaging om te winnen is groter dan ooit.