Fitness lijkt één van de toverwoorden van de 21e eeuw, want bijna iedereen heeft het er over of trekt er een avond in de week voor uit. Een gat in de markt voor gameontwikkelaars. Wii Fit gaf dan ook het startsignaal voor een stoet aan games die hier op inhaken. Ook Electronic Arts ziet geld. Is dat erg? Niet wanneer het product Wii Fit naar de kroon steekt.

Deze recensie is geschreven door iemand die liever op een terras een biertje pakt dan naar de sportschool gaat om in conditie te blijven. Ooit ga ik werk van mijn conditie maken, natuurlijk, maar 'ooit' is inmiddels al uitgelopen tot zo'n 25 jaar en een schuchter bierbuikje waar je met enige training een glas op kunt balanceren. Het vooroordeel dat alleen vrouwen zich druk maken om hun gewicht, klopt al lang niet meer, maar in huize Musters lijkt het nog wel van toepassing. Tja, wat moet je dan als je EA Sports Active mee naar huis krijgt? Je vriendin als pijler gebruiken natuurlijk!

Het zweet breekt je uit

Vorig jaar heb ik Wii Fit al speciaal voor haar gekocht. Ze hoeft niet echt af te vallen, maar wat beweging schaadt niemand. Diep van binnen wist ik dat ik er zelf nooit gebruik van ging maken. Verrassend was dat mijn vriendin er echter ook vrij snel op uitgekeken was. Het is moeilijk te zeggen waar dat aan lag. Misschien waren de spellen in Wii Fit niet leuk genoeg? Dat kan ik mij echter nauwelijks voorstellen, want hoelahoepen bijvoorbeeld wist mij zelfs in beweging te krijgen, ook al zag het er voor andere aanwezigen in mijn huiskamer ronduit belachelijk uit. Maar Wii Fit was niet boeiend genoeg om na een week nog dat Balance Board te pakken en eens lekker aan de gang te gaan.

EA Sports Active laat je beseffen waar het in Wii Fit aan ontbrak: echte beweging. Het gevoel hebben dat je keihard moet sporten, dat het zweet je uitbreekt en dat je ook daadwerkelijk calorieën verbrandt. En dat terwijl het allemaal redelijk op Wii Fit lijkt wanneer je begint. Je maakt je eigen profiel, krijgt een persoonlijke trainer en je vorderingen worden dagelijks bijgehouden. Niets nieuws tot dusver.

Echt calorieën verbranden

Maar waar je in Wii Fit vooral oefeningen voorgeschoteld krijgt die je trainen om je lichaamsgewicht over beide benen te verdelen en je dus in balans te brengen, ben je in EA Sports Active echt bezig met calorieën verbranden en dus afvallen. EA Sports Active is Wii Fit zonder meditatie en balansoefeningen. Vooral kracht- en conditietraining en dat is natuurlijk perfect om het gevoel te krijgen dat je sportief bezig bent. Als een bezetene rondjes op de atletiekbaan rennen, met de bijgeleverde elastieken je armspieren trainen, bukkend op één been leunen om zo je skatende personage pionnen te laten ontwijken: je bent constant bezig. En ondertussen prijkt er op het scherm hoeveel calorieën je verbrandt.

Naast de elastieken die je onder je voeten bindt en waar je aan moet trekken om zo je armspieren te trainen, zit er nog een accessoire bij de game. De band die je om je been bindt heeft een opening om de Nunchuck in te doen, zodat de stappen die je zet tijdens het rennen opgemeten worden. En natuurlijk kun je ook gebruik maken van het Balance Board voor diverse games, maar als je wil, kun je ook zonder spelen. Je hoeft het Balance Board dus niet te kopen om EA Sports Active te kunnen spelen. Dit, gecombineerd met de vele activiteiten die je in Active beoefent (zoals tennis, boksen en dansen), zorgde ervoor dat mijn vriendin veel langer geïnteresseerd bleef in de game dan in Wii Fit.

Bloed onder de nagels

EA Sports Active weet soms echter ook het bloed onder haar nagels vandaan te halen. Vooral wanneer je net met de game begint, moet je de verschillende bewegingen nog goed doorkrijgen. De band moet echt stevig om je been gebonden zitten en je moet de Wiimote in sommige games op een bepaalde manier vasthouden voordat de game het ook echt als een correcte beweging herkent. Het kostte behoorlijk wat gevloek voordat de juiste bewegingen eindelijk gemaakt werden en de game niet langer doodleuk vertelde dat ze wel in beweging moest komen om iets te bereiken. Het toont aan dat de sensor in de Wiimote nog steeds niet helemaal van het niveau is dat we er ooit van hadden voorgesteld en dat is zonde, want het laatste wat je wilt gedurende je sportsessies is overbodige irritatie.

Buiten dit probleem, dat niet eens zozeer met de game zelf te maken heeft, weet EA Sports Active echt indruk te maken. Mijn vriendin sport er zo nu en dan nog lustig op los (zo fanatiek als de eerste paar dagen blijft natuurlijk niemand maandenlang), terwijl Wii Fit na een weekje al oud nieuws was. Ze heeft de dag erna ook echt spierpijn, een duidelijke indicatie dat de activiteiten die ze via EA Sports Active beoefent werken. Daarbij is de modus voor twee spelers ook een slimme toevoeging, al had EA dan best twee elastieken en twee banden voor rond het been mee kunnen leveren. Nu staat één speler er ook maar een beetje voor spek en bonen bij en dat is voor niemand motiverend. Ach, ik kan ook altijd nog op de bank zitten en kijken hoe mijn vriendin haar best doet om in vorm te komen voor die leuke bikini die ze zag hangen…