Net als zoveel andere uitgevers komt ook EA met een compilatie aan eigen games uit de oude doos. Onder de passende naam EA replay zijn er een aantal games uit het 16-bit tijdperk die uit zijn gekomen op de Super NES en de Sega Mega Drive in één verpakking gestopt. De vraag is of we waar voor ons geld krijgen met de selectie aan games die voor ons zijn uitgezocht.

Laten we de games maar meteen eventjes opnoemen. Het aanbod van EA Replay bestaat uit B.O.B, Budokan, Desert Strike, Haunting Starring Polterguy, Jungle Strike, Mutant League Football, Road Rash I/II/III, Syndicate, Ultima: The Black Gate, Virtual Pinball, en Wing Commander + Secret Missions. Het voordeel als nadeel van de klassiekers die op de UMD staan, is dat je er wat mee moet hebben gehad in het verleden. Dit gegeven komt mede doordat een aantal games de tand des tijds niet goed hebben doorstaan. Het is daarom ook erg moeilijk om vanuit een objectief standpunt een cijfer te geven aan deze games. Toch zijn er wel een paar legitieme op- en aanmerkingen te maken op de kwaliteit van de ports naar de PSP. Een aantal games heeft zich goed weten te houden door de jaren heen. Games uit de Road Rash- en Desert Strike-reeks spelen nog steeds lekker weg. De mogelijkheid om met de analoge stick de functies van de vierpuntstoets uit te voeren, verbetert de gameplay ook nog eens door de relatief kleine uitslag van de stick. Het is trouwens vreemd dat de originele muziek van Road Rash is vervangen door een algemene tune. De reden waarom EA dit heeft gedaan is mij onbekend. Andere games zoals Ultima en Wing Commander komen minder goed uit de verf. EA heeft ervoor gekozen de consoleversies van deze games te porten naar de PSP en deze keuze heeft ervoor gezorgd dat we mogen spelen met de inferieure versies. Ultima is bovendien een behoorlijk diepe game te noemen waar je echt voor moet gaan zitten. Het is goed te spelen, maar vergeleken bij de relatief simpele games in deze collectie zullen velen worden verrast door de diepere gameplay. Wederom gaat het hier om games waar je mee moet zijn opgegroeid om ze te kunnen waarderen.

De andere games in de collectie komen niet boven de middelmaat uit. Door de directe omzetting komen ze heden ten dage niet zo glorieus naar voren als in het verleden. Zelfs als je nostalgische gevoelens hebt voor de games zal het nog moeilijk zijn om er ten volle van te genieten. Daar komt ook nog eens bij dat niet alle games hier grote bekendheid hebben genoten. Een game als Mutant League Football is voor ons land gewoonweg misplaatst.

De extra opties in EA Replay doen hun ding, maar ook niet meer. Zo is het mogelijk om de games in zowel 4:3- als 16:9-verhouding te spelen. De mogelijkheid om op elke moment de game op te slaan is ook een welkome toevoeging. Verder is het per game mogelijk om bonus artwork vrij te spelen. De handleiding geeft daarnaast ook nog eens uitleg over hoe elke game gespeeld kan worden.