Met het derde deel van DTM Racedriver komt de serie voor de tweede keer naar de PSP. Onder de subtitel Challenge lijken Codemasters en ontwikkelaar Sumo Entertainment in tegenstelling tot de voorganger een meer op de PSP toegespitste game af te leveren. Eerdere pogingen om een game succesvol te porten naar de PSP zijn met gemengd resultaat ontvangen. Nieuwe rondes, nieuwe kansen.

Of het aan kostenbesparing ligt, of omdat DTM Race Driver 3 Challenge geoptimaliseerd is voor een handheld: er is hevig geknipt in de game. Zo is er geen mogelijkheid meer om door middel van een verhaal te doorlopen een carrière op te bouwen. Dit is voor de PSP-versie vervangen door korte challenges die de speler langzaam bekend maken met verschillende aspecten van het racen. Het begint allemaal met makkelijke challenges, zoals het goed leren remmen en het maken van nette bochten. Het concept staat me eerlijk gezegd wel aan. Vooral voor onderweg lenen de challenges zich zeer goed voor korte speelsessies. Het leeraspect is ook welkom, iets dat vaak afwezig is in andere realistische racegames.

Een nadeel is wel dat het verloop van de challenges zeer lineair is. Het is hierdoor niet mogelijk om moeilijkere uitdagingen over te slaan om deze later weer te proberen. Als je vast zit, zul je moeten blijven proberen de opdracht te voltooien voordat je verder kunt in het spel. Bovendien kan het best saai worden om eerst de challenges te moeten doen voordat begonnen kan worden met de uiteindelijke races die deze mode rijk is. Deze races vormen als het ware de laatste challenges en bieden zoals vanouds een groot scala aan circuits en raceklassen. Hierbij komen de meest uiteenlopende auto's langs. Open formule auto's, touringcar raceauto's en meer exclusieve auto's zijn maar een selectie van wat voor handen is.

Zoals zo vaak het geval is in racegames speel je met het voltooien van de challenges auto's en circuits vrij, die te selecteren zijn in quick race en free race. In de eerste stap je in een van de verschillende auto's die je hebt vrijgespeeld om een heel kampioenschap te spelen. Free race stelt je in staat in een auto naar keuze op verschillende circuits te racen. Ook zijn hierin dingen in te stellen als racelengte en de moeilijkheidsgraad. In deze mode zijn ook de instellingen van de auto te veranderen, zoals de wielophanging en downforce. De instellingen zijn niet bijster diepgaand te noemen, maar zijn voldoende om echt een verschil te voelen in het weggedrag van de auto. Time trials stellen je in staat in je eentje je eigen tijd te verbeteren. Een multiplayer mode is ook aanwezig om met maximaal vier andere spelers tegen elkaar te racen. Allemaal standaardopties die je zou verwachten in een racegame.

Het weggedrag van de auto's is gelukkig niet zo realistisch als op de consoles en PC. De PSP beschikt immers niet over analoge knoppen om het gas geven en remmen te reguleren en dit resulteert in veel racegames die voor deze handheld uitkomen in een vaak moeilijke besturing. Het is echter niet zo dat de auto's in deze game een arcade-achtige besturing hebben, want over het algemeen weten de makers auto's neer te zetten die zowel uitdagend als in de hand te houden zijn. Het voelt goed om te zien dat het toch mogelijk is dat op een handheld je het gevoel wordt gegeven met realistische en afwisselende auto's te rijden. Tijdens races wordt het je op de hogere moeilijkheidsgraden ook nog eens behoorlijk moeilijk gemaakt door de niet onverdienstelijke AI.

Op het gebied van beeld en geluid is de game, zoals ze in het Engels zeggen, een mixed bag te noemen. De auto's worden gedetailleerd weergegeven en ook de kijkafstand tijdens het racen is indrukwekkend te noemen. Dit resulteert in een behoorlijk aantal auto's die tijdens een race meedoen en zijn te zien op het scherm. Jammer genoeg betekent dit een nogal korrelig weergegeven plaatje en vaak nogal lage framerate. Aan de laadtijden is ook te merken dat de game de PSP aan het pushen is, want deze zijn voor het starten van een race lang te noemen. Het geluid van de auto's varieert ook nogal in kwaliteit. De ene auto kan een machtig motorgeluid voortbrengen, terwijl de andere klinkt als een naaimachine. Hier is niet echt een touw aan vast te knopen, dus als je favoriete auto goed klinkt, heb je geluk gehad.

Als liefhebber van racegames zal iemand met DTM Race Driver 3 Challenge geen miskoop doen. De kern van de game zit solide in elkaar door de goede besturing en een prima AI. De World Challenge-mode is een interessante poging om de Story-mode te doen vergeten en je bovendien meer bij te brengen over de ins en outs van het racen in deze game. De aantrekkingskracht ebt echter wel weg, maar hier staan weer andere racemodes tegenover. Verder is de game redelijk compleet te noemen met een breed aanbod aan auto's en circuits. Op audiovisueel gebied weet de game jammer genoeg minder te overtuigen.