Sumo Digital is een ontwikkelaar die de twijfelachtige eer heeft games om te zetten naar een andere console. Vooral de omzetting van PS2 naar PSP is iets waar ze in gespecialiseerd zijn. Driver 76 is een game die sterk doet denken aan een port, maar er niet eentje is. Deze game is namelijk een zogenaamde spin-off van Driver: Parallel Lines, een andere game uit de reeks.

De game speelt zich geheel af in de jaren '70 en volgt Slink en Ray, twee personages uit Driver: Parallel Lines. Het verhaal is bijzonder simpel gehouden en overladen met humor die inspeelt op de foute aspecten van the seventies. Je wordt als doel gesteld je populair te maken bij de baas van een Chinese triade. Waarom? Om zijn mooie dochter aan de haak te slaan natuurlijk. Een aantrekkelijk aspect van het verhaal is de manier waarop het wordt gepresenteerd. In een lekker 70's bruin geel overgoten kleur krijgen we de perikelen van beide criminelen voorgeschoteld als flitsende strip. Het verhaal mag dan niet veel voorstellen, maar de leuke presentatie houdt de aandacht in ieder geval vast.

Via een hoofdkaart zijn allerlei missies te selecteren. Deze missies zijn ingedeeld in twee soorten. De eerste zijn bedoeld om je verder te helpen in het verhaal en de tweede zijn submissies die op elk moment zijn te spelen. Denk hierbij aan standaard dingen als verschillende soorten races en koerier missies. Je kunt met deze missies veel geld verdienen, maar na enige missies gedaan te hebben, heb je zoveel geld dat alles te koop is in de game. Denk hierbij aan wapens, auto's en upgrades voor auto's.

Een ander aspect dat het realisme onderuit haalt, is de politie. Het stereotype van domme donutetende diender wordt weldegelijk versterkt in deze game, maar dit lijkt vooral onbedoeld te zijn. De AI is namelijk oerstom. Niet alleen kun je bijna alles uithalen voordat je de juten achter je aankrijgt: ze zijn ook nog eens kinderlijk simpel te ontlopen. Zelfs met de meest langzame auto is het mogelijk om afstand te creëren tussen de politie en jou om zo de status van 'gezocht' te ontlopen.

Het rijden in een auto voelt goed aan. Elke auto heeft zijn eigen rij-eigenschappen die zo op het eerste gezicht van toepassing kunnen komen voor verschillende situaties. Het is echter mogelijk om met elke auto elke missie te voltooien, dus smaak in plaats van noodzaak bepaalt uiteindelijk welke auto je kiest. De mogelijkheid om uit je auto te stappen en te voet de straten onveilig te maken is ook weer aanwezig. En ook nu weer heeft men het voor elkaar gekregen om van dit aspect een totale rotzooi te maken. Een lock-on systeem helpt je nog enigszins op je vijand te richten, maar de rest van de besturing is houterig en voelt niet natuurlijk aan. Dit gevoel wordt alleen nog maar versterkt door de lange tijd die het duurt om een tegenstander neer te schieten. Snel weer naar die auto dus.

Bijna het enige positieve aan de audiovisuele presentatie van Driver 76 is de soundtrack en de voice-acting van de game. De lekkere funky sound van 70's doen hun beste poging om een sfeertje te creëren die je in dat tijdperk doet wanen. De stemmen van de personages zijn lekker over de top en voegen het nodige toe aan de sfeer. Verder is er maar weinig om positief over te zijn. Er zijn namelijk maar bijster weinig auto's en mensen die de stad (New York) bevolken. Vooral de zogenoemde immersie wordt hiermee omlaag gehaald, omdat je nooit echt de indruk krijgt in een levende stad rond te rijden. Uiteindelijk worden de meeste auto's alleen maar obstakels die je in de weg staan een missie te halen. De auto's klinken wat magertjes en de wegen waarover wordt gereden zien er een beetje vaal een vaag uit. Dit gebrek aan detail is eigenlijk vreemd, want de ellenlange laadtijden doen je geloven dat er een lading data wordt ingeladen. Dit blijkt dus niet zo te zijn. En laten we over de laadtijden tijdens de missies maar zwijgen.

Door middel van het verzamelen van sterren is bonusmateriaal te verdienen. Het is maar de vraag hoeveel waarde je eraan hecht, maar de mogelijkheid om ze over het lokale WiFi-netwerk uit te wisselen is een leuke vondst. Ook kun je lokaal tegen anderen racen, waarbij het zelfs mogelijk is om je eigen auto in te zetten.

We kunnen stellen dat Driver 76 zeker niet de meest geslaagde game is uit de reeks. Parallel Lines gaf ons wat hoop nadat de serie steeds verder afzakte, maar Driver 76 heeft ons die hoop laten varen. Het ziet er naar uit dat ook deze game last heeft van PSP-itis: een halfbakken game die moet mee teren op het succes van zijn grote broer op de consoles.