Review
Driveclub VR

Driveclub VR

Opnieuw de baan op

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

 • Feitelijk is Driveclub VR een grafisch gestripte en deels heropgebouwde versie van de reguliere PlayStation 4-game. De virtual reality-functionaliteit voegt veel (snelheids)beleving toe, maar vormt geen onmisbare ervaring.
  Score: 70 Goed
  • Geweldige rijbeleving, nieuwe campagne, toffe mogelijkheden om ‘mee te rijden’
  • Geen compatibiliteit met reguliere PlayStation 4-versie, ruwe graphics

Driveclub is en blijft een game met veel vraagtekens. Waarom werd de originele game meermaals uitgesteld? Hoe kon die vervolgens toch onaf worden uitgebracht? En op welke manier heeft Evolution Studios nog iets kunnen maken van Driveclub VR, terwijl de ontwikkelaar werd opgedoekt en overgedragen aan Codemasters?

Autoracen is bij uitstek een activiteit die zich goed leent voor virtual reality. Ook in de echte wereld gaat het immers om een activiteit waarbij je lijf niet beweegt, maar alles binnen je blikveld wel – en ben je gewend om tijdens het rijden om je heen te kunnen kijken. Bovendien staan 3D-beelden garant voor een versterkte snelheidsbeleving. Genoeg redenen, dus, om de door vertragingen en bij de lancering door technische problemen geplaagde, doch eigenzinnige racegame Driveclub geschikt te maken voor de PlayStation VR.

Schimmig

Hoe dat conversieproces werd uitgevoerd, blijft een schimmig verhaal. Een vroege versie van Driveclub VR werd pas vorig najaar voor het eerst getoond. In maart van dit jaar werd Evolution Studios echter opgeheven, om een maand later alsnog bij Codemasters onderdak te vinden. Toch hebben de makers van onder meer Motorstorm gelegenheid gevonden om de game vrij ingrijpend aan te passen.

Het resultaat is dermate anders, dat we te maken hebben met een volledig nieuwe uitgave. Er is geen enkele compatibiliteit met de reguliere PlayStation 4-versie: reeds vrijgespeelde auto’s, statistieken en progressiepunten van jezelf en je club zijn volkomen waardeloos in Driveclub VR. Jammer, want iedereen zal dus de motivatie moeten opbrengen om al het zware werk opnieuw te doen.

Daar staat tegenover dat de vr-versie beschikt over een volledig nieuwe campagne, waarin bovendien extra content verpakt zit: auto’s die bij de originele game alleen als dlc werden uitgebracht, maar ook enkele volledig nieuwe banen – al zijn die inmiddels beschikbaar middels een gratis update voor de gewone Driveclub. Het gaat hierbij vooral om stratencircuits, die Driveclub een stapje dichter bij het haast vergeten Project Gotham Racing brengen.

Intenser

Het meest prominente verschil zit ‘m uiteraard in de rijbeleving, die bij Driveclub VR ook echt wel een stuk sterker is dan voorheen dankzij virtual reality. Eenmaal op tempo komt het landschap nadrukkelijker op je af en wanneer je een andere auto passeert (of jij ingehaald wordt) voelt dat een stuk intenser dan in de normale game. Bovendien zijn afstanden beter in te schatten, vooral omdat je bochten in kunt kijken. Slim gedaan: voorafgaand aan elke rit kun je je zitpositie achter het stuur finetunen voor het beste zicht.

De vr-compatibiliteit kent echter wel z’n prijs: in grafisch opzicht hebben we te maken met een duidelijk mindere game vergeleken met de PlayStation 4-versie. Vergeet het dynamische weer en de overdaad aan grafische effecten – al kun je nog wel ’s nachts racen – en houd rekening met een vrij pixelige weergave. Allemaal offers om de framerate van dertig beeldjes per seconde te kunnen verdubbelen, wat noodzakelijk is voor een prettige spelerservaring.

Rondcruisen

Houd er evenzogoed rekening mee dat Driveclub VR voor bepaalde mensen letterlijk als misselijkmakend kan worden ervaren. De precieze oorzaak daarvan is moeilijk aan te wijzen. Overigens is er ook een aardige feature om vanuit de passagiersstoel mee te rijden in auto’s, bijvoorbeeld in de replay van een eerder verreden race. Wie rustiger aan wil beginnen, kan ook vrijelijk rondcruisen om alles tot je te nemen.

Driveclub VR is geen absolute gamechanger op het gebied van virtual reality: het is geen must voor PlayStation VR-bezitters en raceliefhebbers hoeven de hardware er zeker niet direct voor aan te schaffen. Maar wie van een lekker potje racen houdt en Sony’s virtual reality-bril toch al in huis heeft, kan hier zeker lol aan beleven.

Driveclub VR is nu verkrijgbaar als losse game voor de PlayStation 4 en werkt alleen met PlayStation VR.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Geslachtsdelen in Watch Dogs 2 worden verwijderd Remake System Shock uitgesteld naar 2018
15

Reacties op: Driveclub VR

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TripleDad

  • 19 november 2016 09:46
  Ik vind dat je nog mild bent met je 7. De graphics zijn zo slecht geoptimaliseerd voor VR dat je de bochten niet fatsoenlijk in kan schatten (Op de PS4, misschien beter op de pro). Als je wilt racen in VR, koop dan een 2e hands trackmania, en speel de VR tracks. Veel beter. Zelfs trackmania in cinematic mode is naar mijn mening beter dan driveclub VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • gebakkenei

  • 19 november 2016 10:16
  Op de pro zie ik weinig verschil. Had idd veel beter gekund.

  Het is jammer dat project cars geen psvr ondersteuning krijgt. waarschijnlijk omdat de gewone ps4 m niet trekt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Battlestar28

  • 19 november 2016 13:06
  Gewoon een typisch geval van wagenziekte wat men hier constateert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 19 november 2016 13:08
  Gfx zo slecht … geen weer geen belichting
  Wat een belevenis toch … veel te veel compromissen

  Pixels kun je in elke game tellen
  Ze hebben gewoon voor een verkeerd scherm gekozen hw matig

  De ps4 en pro zijn gewoon niet sterk genoeg voor goede aaa vr games

  Vr zijn voor mij niet meer dan demo's en behoorlijk slechte

  Op deze manier gaat dit echt niet van de grond komen en komt het graf naast die van 3d te liggen

  Ms heeft al gezegd dat de scorpio vr capable is , maar dat de ondersteuning niet meteen hoeft te komen

  En zeker niet zolang vr dit niveau houd
  Kan ik me wel in vinden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 19 november 2016 15:24
  @Scream2Late
  Er zijn meer dan genoeg prachtige ervaringen op psvr. Dat het puur grafisch gezien uiteraard niet kan tippen aan een pc AAA titel als bijvoorbeeld the witcher, wordt ruimschoots goed gemaakt door de immersie. Slecht geoptimaliseerd, zoals driveclub, ziet er Inderdaad niet uit. Maar kijk eens naar rigs. Dat is grafisch een strakke game, en de ervaring in VR is gewoon niet te bereiken met een platte game. Ook al trek je alle toeters en bellen en 4k uit de kast, de ervaring blijft ondergeschikt aan VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 19 november 2016 16:33
  @TripleDad

  Ik vind gewoon van niet als ik dan al vr moet gaan spelen dan wel in een levendige wereld die de huidige gfx evenaren, niet die kale , flink gedowngrade gamewerelden van nu

  Dat noem ik immersie brekend
  Je hebt gewoon nooit het id ik ben er echt omdat alles zo fake uitziet

  Enigste goede vr ervaring die ik heb gehad was outlast

  En voor rigs … ik verkies toch titanfall 2 ver boven deze game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 19 november 2016 17:20
  @Scream2Late
  Tsja, niet iedereen is hetzelfde. Ik neem aan dat je het geprobeerd hebt. Uit filmpjes, vergelijking van pixel aantal, youtube en reviews heb je namelijk niks. Ook een 5 minuten demo in een winkel niet. Je moet er echt even de tijd voor nemen om het te ervaren. Ik wil je niks opdringen, maar het zou zonde zijn wanneer je je ditzelf ontzegt vanuit de verkeerde redenen. Natuurlijk, wanneer je het serieus geprobeerd hebt, en je vindt het niks, dat kan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die VR wel goed vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 19 november 2016 18:55
  @Scream2Late

  Oef?! Dat heb jij nog nooit Rigs gespeeld. Het gevoel als je honderd meters de lucht in geknald wordt is onbeschrijfelijk. De twee meterslange guns die je in je armen hebt. Het glimmende staal als je naar je lichaam kijkt en de snelheid waarmee je door het level rent is gewoon fenomenaal.
  Het richten met je ogen en ga maar door. Nee beste kerel, TF2 is kwa inhoud de beste game, maar kwa immersie komt het niet eens in de beurt van VR.

  Blijf jij maar lekker naar je raam (tv) kijken, ik stap gewoon door dat raam en begeef me er letterlijk in ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Excalibur82

  • 19 november 2016 17:06
  Apart dat Driveclub zo slecht is in VR. Zeker omdat Project Cars en Dirt Rally al hebben bewezen dat VR in racespellen geweldig kan werken! (ik heb het dan wel over de PC)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 19 november 2016 17:21
  @Excalibur82
  Vergis je niet in de PSVR. De grafische kwaliteit is veel beter dan de getallen doen vermoeden.
  Ik kan niet wachten op Dirt VR voor de PSVR

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Excalibur82

  • 21 november 2016 19:46
  @TripleDad

  Ik bedoelde niet dat racegames op PSVR niet werken, alleen dat ik alleen kan bevestigen dat het op de pc in ieder geval werkt. De PSVR heb ik nog nooit kunnen testen. Ik zie desondanks geen enkele reden waarom het niet zou kunnen werken op de PSVR en het verbaast me daarom dat het met Driveclub niet goed uit de verf komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DGM

  • 20 november 2016 00:03
  Er zullen toch echt een paar games moeten komen die mij aanspreken voordat ik VR aanschaf. Of beter nog, mijn favoriete game series in VR en ik ben om.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 20 november 2016 00:16
  Het is geen must voor PlayStation VR-bezitters.

  Knap dat je weet wat bezitters van de VR willen, is er een demo beschikbaar van deze game om te proberen ?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 20 november 2016 08:14
  @MaTriX
  Ja, Demo staat op de demodisk die bij de headset zit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 20 november 2016 12:34
  @TripleDad Bedankt, wel grappig heb de VR bril maar heb niet eens de demo disk geprobeerd :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.