Review

Draugen biedt een aardig mysterie in Noorwegen

De fjord op

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Draugen is een fijne walking simulator over een mysterie in een klein Noors dorpje, maar blijft niet lang hangen. De sfeer is goed, maar het verhaal leunt teveel op een paar twists die net wat te voorspelbaar zijn.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Sfeer, Noorse folklore
 • Minpunten
 • Voorspelbare twists
Gelegen tussen de hemels hoge bergen aan het uiteinde van een fjord, is het kleine dorpje Graavik een reclame voor Noorwegen. De schoonheid van de omgeving en de idyllische huisjes herbergen echter een duister mysterie.

In deze game van de ontwikkelaars achter de Dreamfall-games, reist Amerikaan Edward Charles Harden samen met zijn jonge compagnon Lissie naar Noorwegen om zijn verdwenen zus Elizabeth te zoeken. Eerder had Edward al contact met enkele bewoners van dit dorpje, om tijdelijk in hun huis te logeren. Daar eenmaal aangekomen, blijkt er niemand thuis te zijn. Onheilspellend hangt de vlag voor het huis halfstok.

De vermissing van Elizabeth is maar een onderdeel van wat Edward en Lissie te wachten staan, want wanneer ze Graavik onderzoeken blijkt er geen mens meer te zijn. Wat is er met iedereen gebeurd?

Draugen

Houdt het simpel

In tegenstelling tot de Dreamfall-serie, hoef je geen complexe game te verwachten. Draugen houdt het simpel, met een heel klein dorpje en een klein verhaal. Ook in de gameplay is deze walking simulator beperkt. De game markeert duidelijk objecten die mogelijk interessant zijn om te bekijken en de gespreksopties veranderen het verhaal niet.

Games zoals deze moeten het voornamelijk van twee dingen hebben: het verhaal en de omgeving. Zoals gezegd zit het met de setting wel goed. De game is duidelijk gemaakt met liefde voor het land van de makers.

De tijdsperiode van 1920 geeft er nog wat extra charme aan. Draugen is grafisch niet de meest indrukwekkende game, maar met die bergen op de achtergrond en het eigenaardige dorpje ertussen is dit een prima plek om een paar uur rond te lopen.

Draugen

Twists

Het verhaal zelf is prima, maar helaas niet veel meer dan dat. Eigenlijk is alles gebouwd rond een paar twists, die de oplettende speler wel ziet aankomen. Daarnaast is er ook ruimte voor de Noorse cultuur, vol met de taal en wat folklore. Bijvoorbeeld in de vorm van de Draugen, een spookwezen dat volgens verhalen ronddwaalt en mensen vermoordt.

De rol van Issie kan wel wat op de zenuwen werken. De hyperactieve meid dartelt om je heen en noemt je telkens 'old bean' of een andere ouderwetse term om zo constant te laten weten dat de game zich echt in het verleden afspeelt. Maar verder is de voice-acting prima.

Het resultaat is een charmante game, die na zijn twee tot drie uur speeltijd waarschijnlijk niet lang blijft hangen. Waar Draugen wel in slaagt is ons warm maken voor een koud bezoekje aan Noorwegen. Misschien is dat stiekem wel de hele bedoeling van deze game.

Draugen is vanaf 29 mei verkrijgbaar voor pc en komt later dit jaar uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Cross-play-ondersteuning Modern Warfare vergelijkbaar met Fortnite Cuphead wordt speelbaar in Tesla-auto's
3

Reacties op: Draugen biedt een aardig mysterie in Noorwegen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 3 juni 2019 10:56
  Echt maar 2 tot 3 uur speeltijd? dat is wel heel erg kort..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 3 juni 2019 22:16
  “Eigenlijk is alles gebouwd rond een paar twists, die de oplettende speler wel ziet aankomen.”

  Is er niemand bij de redactie die begrijpt dat dit dusdanig grote spoilers zijn dat ze de game verpesten? Echt.. hoe dom is dit…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • trekinbami

  • 4 juni 2019 19:39
  @denver Helemaal mee eens. Echt belachelijk dat dit in de review wordt gezet. Dit werd ook al bij Rage gedaan. En nu al helemaal tijdens een puur verhalende game. Nu weet je tijdens het spelen dus al welke kant het sowieso niet op gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.