Het is alweer enkele jaartjes geleden dat de Japanse anime serie Dragonball Z in Nederland op de buis was te zien. Ook ondergetekende was toentertijd een van de velen die helemaal verslaafd was aan deze gewelddadige, maar toffe serie. In Japan bestaat de serie al veel langer en dat is ook aan de games te zien. De eerste Dragonball Z games verschenen namelijk al voor de Super Nintendo en sindsdien heeft zo'n beetje elke console wel een Dragonball Z game gehad. Dragonball Z blijft voor velen mateloos populair en dat is denk ik dan ook de reden dat er nog steeds games van worden gemaakt. De PlayStation 2 is alweer aan zijn vijfde deel in de Dragonball Z Budokai reeks aangekomen en ook dit deel is weer een aanrader voor de Dragonball Z fans.

De oudere Dragonball Z vechtspellen, voor onder andere de SNES, waren nou niet om over naar huis te schrijven. De games waren toen nog in 2D en hadden onder andere in de Street Fighter serie een hele grote concurrent. Pas vanaf het eerste deel van de Budokai serie op de Playstation 2 kan er gesproken worden van een kwalitatief goede game die de naam van de serie met eer draagt. De Dragonball Z serie leent zich eigenlijk perfect voor fightinggames, omdat de hele serie feitelijk draait om grootschalige, epische gevechten waarbij de objecten in de omgeving niet gespaard blijven. De vechters uit de serie zijn overigens niet te vergelijken met personages uit games als Tekken en Dead or Alive. In Dragonball Z kunnen ze namelijk ook onder andere met energieballen schieten en vliegen. Dit vergt een heel ander soort gameplay dan de hiervoor genoemde fightinggames.

Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 speelt in eerste instantie als een third-person actiegame. De camera hangt achter je vechter en zal tijdens het vechten met je tegenstander een beetje bijdraaien zodat je nog wel het overzicht bewaard. De arena's zijn aardig groot, maar je zult elkaar nooit echt kwijt zijn dankzij de vergrendeloptie die onder de R1-knop zit. Als je je tegenstander 'vastgezet' hebt, zul je automatisch zijn kant uitkijken. Als je tegenstander zich aan de andere kant van het level verschanst, kun je met een druk op het vierkantje in zijn richting vliegen en het gevecht voort zetten.

Het vechten zit iets moeilijker in elkaar dan in een game als Tekken. In Dragonball Z Budokai Tenkachi 2 hebben namelijk alle knoppen van de Dual Shock 2 een functie, omdat de personages in Dragonball Z Budokai Tenkachi 2 wat meer mogelijk heden hebben dat de gemiddelde vechter uit Tekken. Zo moet je de schouderknoppen gebruiken om te vergrendelen, omhoog en omlaag te vliegen en om jezelf op te laden. Dit opladen is erg belangrijk in Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2, omdat je energiebalk die je hiermee oplaadt nodig hebt om bepaalde energieaanvallen uit te kunnen voeren die onder driehoekje schuil gaan. Door op je tegenstander in te beuken, kun je de energiebalk ook opladen, maar dit gaat een stuk minder snel dan het handmatige opladen. Let wel op dat je tegenstander zich niet in je buurt bevindt, omdat je tijdens het opladen behoorlijk weerloos bent. Als je Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 voor het eerst speelt of überhaupt een Budokai game voor het eerst speelt, zul je even tijd nodig hebben om de besturing en het vechtsysteem door te krijgen. De game leent zich niet voor pick-up-and-play en je moet toch wel even wat tijd erin steken wil je spectaculaire en vloeiende gevechten op je scherm toveren. Gelukkig is er een uitgebreide trainingmode (‘ultimate training’) waarin Vegeta je alle ins en outs leert van het vechtsysteem van Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2. Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 biedt een gigantisch aantal speelbare personages die je door de verschillende gamemodes van het spel door te spelen, vrij kunt spelen. Je kunt kiezen uit zo’n zestig personages, waarvan er ook een aantal uit de andere series Dragonball, de verschillende Dragonball films en Dragonball GT afkomstig zijn. Elk personage heeft verschillende aanvallen en een aantal andere mogelijkheden waarover andere personages weer niet beschikken. Zo kunnen de Saiyan’s Goku en Vegeta transformeren in een Super Saiyan, waardoor ze in een klap een stuk krachtiger worden. Andere personages kunnen dan weer beschikken over een soort van stealth mode (zoals de Androids), waardoor ze moeilijker te vergrendelen zijn. Tijdens het vechten kun je ook geld verdienen (Zeni’s) dat je kunt gebruiken om upgrades te kopen in de winkel. Met deze upgrades kun je je personage sterker maken.

Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 heeft een aantal gamemodes, waarvan de Dragon Adventure mode het belangrijkst is. In deze mode speel je door de verschillende Dragonball Z saga’s heen en speel je de belangrijkste gevechten na, waarbij je van te voren opdrachten krijgt, zoals het zo lang mogelijk in leven blijven tijdens een gevecht of simpelweg het gevecht winnen. Dit hangt helemaal af van de verhaallijn, die onder de fans als bekend wordt geacht. Daarnaast kun je nog deelnemen aan toernooien en kun je ook tegen iemand anders spelen in de Duelling mode, waarin je ook twee computergestuurde tegenstanders tegen elkaar kunt laten vechten. Misschien een beetje een overbodige optie.  Qua presentatie is Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 top notch. Zeker voor de Dragonball Z fans. De menu’s zijn prachtig vormgegeven en je komt overal de bekende personages uit de serie tegen die je door de game heen helpen. Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 ademt echt het Dragonball Z sfeertje. De originele Amerikaanse stemacteurs hebben hun stem verleend aan de game en je kunt zelfs kiezen voor de originele Japanse stemmen. Ook op grafisch vlak is deze game in één lijn met de anime serie. Alles wat je in de serie ziet, zit ook in de game verwerkt. Van de spectaculaire energieaanvallen tot de verschillende settings waar de serie zich afspeelt. Daarnaast loopt de game erg soepel, wat zeker niet negatief uitpakt voor de gameplay.  Conclusie

Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 is een erg leuke fightinggame die aan het begin even wennen is dankzij de ingewikkelde besturing, maar daarna zich uitstekend laat spelen. De gameplay is diep genoeg om wekenlang je vaardigheden te masteren en de verschillende gamemodes zorgen er ook voor dat de game een lange speelduur kent. Ik denk alleen wel dat deze game puur bedoeld is voor mensen die bekend zijn met de serie. Je moet vliegende en schietende gasten met stekelige kapsels natuurlijk wel trekken, wil je deze game leuk vinden. De fans raad ik deze game dan ook zeker aan en de mensen die de serie niet kennen moeten de game zeker een keer uitproberen.