Review
Doom

Doom (Switch)

Draagbaar Doomscenario

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Het is ongelooflijk dat Doom op de Switch zo goed werkt. Maar het is technisch gezien wel de minste versie van de moderne Doom die er is.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Doom voor onderweg, speelt snel en vloeiend, is nog steeds dezelfde goede game
 • Minpunten
 • Grafische en technische downgrade, enkele bugs, besturing
Doom opstarten met de Switch in je handen is een ongelooflijk moment. En niet alleen omdat je zo'n gewelddadig spel op een Nintendo-console aan het spelen bent. Het is bijna onvoorstelbaar dat ze zo'n relatief nieuwe en mooie game werkend hebben gekregen op een handheld, en daar kunnen we niet genoeg lof voor geven.

De gelauwerde shooter uit 2016 is bijna in zijn volledigheid aanwezig op de Switch. De game speelt hetzelfde en heeft nog steeds dezelfde, geweldige singleplayercampagne. Jij wordt wakker op Mars in een fabriek waar energie wordt opgewekt met behulp van poorten naar de hel. Niet zo slim natuurlijk, vooral niet als je een gestoorde wetenschapper rond hebt lopen die de poorten eens even lekker open wil scheuren. Wat volgt is weer net zo spectaculair, agressief, snel en oké, een tikje herhalend als in 2016, dus lees vooral onze review terug.

Qua gameplay is dit hetzelfde spel als toen, met een enorm snelle en vloeiende besturing. Je rent op volle snelheid door de vele arena's, hier en daar een headshot lozend, en aan het eind van het gevecht ben je even buiten adem. Je hoeft niet bang te zijn dat er hele delen zijn verwijderd, of dat de snelheid naar beneden is geschroefd: dit is op alle fronten hetzelfde spel.

Doom

Behalve grafisch dan

Bethesda en porters Panic Button mogen dus veel lof ontvangen dat ze deze game werkend hebben gekregen op de Switch, maar door de inferieure hardware hebben ze natuurlijk wel het een en ander moeten opofferen. Grafisch en technisch zijn er flinke stappen teruggezet. Alles ziet er een stuk minder scherp uit dan op andere systemen, alsof er een waas over de wereld heen is gelegd. Het is nog steeds mooi, maar gewoon ietsje minder. Ook de framerate (30 fps) is niet helemaal stabiel, vooral in tabletmodus. Verder zijn er enkele vervelende bugs te bespeuren, vooral in het geluid. Bij ons viel een aantal keer de audio helemaal weg, en klonk af en toe ineens een keiharde bromtoon. Dat is niet bepaald fijn als je je met een koptelefoon op zit te concentreren op de chaos.

Het grootste voordeel van deze versie is de draagbaarheid. Het is bijzonder om zo'n actievolle shooter onderweg te kunnen spelen. De laatste goede shooter op een handheld kunnen we ons eigenlijk niet heugen (Killzone: Mercenary uit 2013?). Het voelt onwijs bruut om een zwik heldemonen over de kling te jagen terwijl je trein weer eens te lang stilstaat op station Weesp. Dat is natuurlijk niet echt een verdienste van de game, maar meer van het platform waarop je het speelt, maar het moet toch gezegd worden.

Doom

Op dezelfde manier is het niet de schuld van Doom dat de Switch niet zo geschikt is voor shooters, maar het heeft er wel last van. De pookjes van de JoyCons zijn niet lekker om zulke snelle games mee te spelen. Ze zijn te priegelig voor de directe controle en precisie die je nodig hebt om goed te kunnen schieten. Wat dat betreft heb je dus eigenlijk een Pro Controller nodig, maar dat haalt het voordeel van de draagbaarheid weer lichtelijk onderuit.

Het spel biedt in ieder geval een redelijk compleet pakket. Naast de singleplayer, waar we dus erg fan van zijn, zit ook de multiplayer erin (die apart gedownload moet worden), inclusief de uitbreidingen die eerder uitkwamen. Vorig jaar vonden we de online modi al niet meer dan een leuk extraatje en ook dit keer vinden we het hoofdverhaal de grootste attractie. Toch kun je je spelplezier behoorlijk verlengen in de prima, maar standaard multiplayermodi. Alleen SnapMap, de modus waarin je je eigen maps handig en snel in elkaar kunt zetten, is gesneuveld.

Doom

Maar waarom?

Het is de vraag voor wie deze Switch-versie van Doom nu eigenlijk bedoeld is. Mensen die de game al hebben gespeeld, zullen hem niet heel snel nog een keer halen, alleen om hem onderweg te kunnen spelen. Iedereen die hem nog niet heeft gespeeld kan veel beter terecht op elk ander platform, waar de game niet alleen beter is, maar ook een stuk goedkoper dan de volle mep die er in de eShop van Nintendo wordt gevraagd. En dan zijn er nog de mensen die alleen maar een Switch hebben, vooruit, die halen hiermee ineens een erg goede shooter in huis.

Maar haal je de game in huis, dan werkt het goed, al is het door de grafische stappen terug wel de minst goede versie van Doom die er is. De draagbaarheid maakt een hoop goed – wij zaten wel te grijnzen terwijl mensen in de trein verbaasd over onze schouder zaten te turen – maar de game is in handheldmodus wel een stuk minder speelbaar door de pookjes van de Switch.

Doom is nu verkrijgbaar op de Nintendo Switch. De game kwam in 2016 al uit voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Die review lees je hier.

Dit artikel delen:

Lees meer

Reload: Sonic Adventure Nieuws van de Week: Mobiele Harry Potter-game onthuld en PS5 en volgende Xbox pas over twee jaar
10

Reacties op: Doom (Switch)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DunkieXL

  • 12 november 2017 10:38
  Mooie review ik heb geen switch maar wel een vraag. Als de besturing slecht is door de pookjes van de switch, is dat dan een min punt voor de game of voor de switch? Want in de review wordt de game er voor afgestraft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 november 2017 13:08
  @DunkieXL tja dat probeer ik in de review al aan te geven: dat is lastig! Het is natuurlijk een nadeel van de console zelf, maar je hebt er wel last van als je de game speelt. Het is ook wel een ding dat specifiek bij shooters ligt. Vandaar dat ik wel vond dat het benoemd moest worden (zoveel shooters zijn er ook niet op de switch)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 12 november 2017 10:44
  Wordt wachten op een prijsverlaging. Ik speel in de trein overigens altijd met de pro controller en laat de joycons thuis. Dat werkt over het algemeen prima. Al kun je dan alleen spelen als je een zitplaats hebt ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 november 2017 13:09
  @coolharry ja dat kan natuurlijk ook! Ik vind het zelf fijner om die tablet lekker in mn handen te hebben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 12 november 2017 12:09
  Wacht zelf ook op een prijsverlaging, dit is me voor een game die op andere systemen nog geen twee tientjes kost net ff te duur.

  Ik wil m wel graag hebben, het zal niet al te lang duren voor 'ie in prijs zakt lijkt me. En die soundbug wordt vast wel met een patch aangepakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 12 november 2017 15:45
  Ik ben hem nu op de pc aan het spelen en ik was eerst niet onder de indruk, maar als je er eenmaal in zit dan is het een onwijs gave game. Ik ben ook nog wel van plan de moeilijkheidsgraden voor een tweede playthrough nog wat op te schroeven. Deze game gaat er denk ik wel komen als ik volgend jaar een switch neem. Ik hoop ook dat de prijzen dan iets schappelijker zullen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 12 november 2017 16:09
  Ik vraag me ook af of de speelbaarheid niet iets persoonlijk is.
  Ik bedoeld hiermee dat veel mensen zoiezo de joycons niet willen gebruiken, persoonlijk vind ik de switch in tablet vorm met de joycons echt fijn besturen.
  Dus ik vraag me dan ook af in hoeverre ik voor deze ene game dan wel een pro controller zou willen en voor alle andere tot nu toe niet( en dat zijn er ongeveer 10). Maar inderdaad misschien is het wel shooter eigen als het niet fijn bestuurd.

  Wel een eerlijke review lijkt me, en een 7 is nog steeds een ruim voldoende, velen van ons waren super blij als ze een 7 haalden voor een vak wat moeilijk was.
  En aangezien doom voor de switch best onder het vak moeilijk past (grafisch te sterk, besturing mogelijk minder, framerate net wat laag) is een 7 hierbij nog een sterk punt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 november 2017 16:29
  @watashi wa maurice desu. Alles is uiteindelijk natuurlijk persoonlijk. Ik vind de Switch normaal gesproken ook heerlijk in tablet modus, ik speel eigenlijk alleen op die manier. Maar bij een snelle shooter als dit heb je gewoon net wat meer precisie nodig dan in een Mario of Zelda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 15 november 2017 07:53
  @ErikNus

  Dat klinkt ook best logisch hoor. Shooters spelen ook niet voor niks het beste met keyboard muis, tenminste in mijn herinnering, speel al lang geen fanatiek shooters meer. Laatste keren was de originele Unreal tournament geloof ik. Daarna nog wel wat maar niet meer dag en nacht.
  Ik wacht even af met mijn shooter op switch. Ik hoop dat wolfenstein 2 net zo goede switch overzetting krijgt dan Doom.
  Dan ga ik die zeker kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ron_k

  • 13 november 2017 16:24
  Aaaah killzone! Dat is nog is een mooi terugkijk puntje,
  Helemaal grijs gespeeld dat spel :-)

  Als de prijs iets zakt van de Switch dan staat ie op de boodschappenlijst ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.