Review
Doom Eternal

Doom Eternal walst over verwachtingen heen

Soundtrack inclusief gratis game

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

Doom Eternal is een van de beste singleplayershooters van deze generatie - een moderne klassieker die je met heel veel plezier opnieuw wilt spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Combat is fenomenaal en ongekend vloeiend, platformen blijkt een goede toevoeging, herspeelbaarheid en verkennen binnen gevarieerde levels, weergaloze soundtrack, toffe settings en leuke verhalende elementen
 • Minpunten
 • Sommige vijanden verbreken moedwillig de flow, verliest punch richting het einde
Doom is altijd al heel erg metal geweest. id’s designer Adrian Carmack liet daar in 1993 geen misverstand over bestaan.

27 jaar later vinkt ook Doom Eternal, het vervolg op de Doom-reboot uit 2016, ieder hokje op de metal-checklist aan. Rollende schedels, krakende ruggengraten, bezoekjes aan de hel, bezoekjes aan de hemel, het feit dat iedere screenshot van de game een albumhoes van Slayer had kunnen zijn. Maar ik ben het echt aan mijn stand als gamejournalist verplicht om eerst de nadruk te leggen op de muziek. Goede genade.

Doom Eternal is een metalalbum dat wordt geleverd met een gratis game. Het nummer ‘The Only Thing They Fear Is You’ hoort in de Top 2000 te staan. Dankzij componist Mick Gordon is de Doom Slayer de enige protagonist met eindbaasmuziek. Doom en Gordon zijn nu onlosmakelijk met elkaar verbonden, de twee mogen nooit zonder elkaar verdergaan. Er bestaat enkel ‘hel op aarde’ als Bethesda een Doom-game gaat maken zonder Mick Gordon. Alles zou instorten.

Enfin, de game.

Doom Eternal

Beter dan Doom 2016

Ik heb op deze website veel gezegd en geschreven over Doom Eternal. Over de weak points van vijanden die je kunt uitbuiten. Over hoe je minder munitie krijgt in dit vervolg, waardoor de combat arena’s aanvoelen als potjes snelschaken, ook omdat je beschikt over een dubbele dash én jump. Over de gewaagde introductie van het platformen, waarmee de game de gevechten aan elkaar rijgt. En natuurlijk over hoe goed het vorige deel was. Maar ik kon tot nu niet zeggen wat ik al een week schreeuwen wil: deeltje twee is zóveel beter.

Doom Eternal is net als Doom 2016 simpel in opzet: dom knallen, slim gemaakt. Nog meer dan Doom 2016 is Doom Eternal vloeiend. De game geeft je nieuwe manieren om te bewegen, maar er zijn ook meer manieren om aan te vallen. In het begin vond ik dat best overweldigend. Een granaatwerper; een dodelijke mêlee-aanval; een vlammenwerper: heb ik dit echt allemaal nodig? Mogelijk heb je net als ik eventjes moeite om al die nieuwe spelelementen te verweven in je game. Maar lang houdt dat niet aan. Na twee uur spelen werd ik de ‘nieuwe’ gameplay meester, al bleef ik vergeten om de granaatwerper te gebruiken.

De vele combat arena’s introduceren keer na keer momenten van kinderlijke vreugde. Door de meat hook op de super shotgun, waarmee je op vijanden afvliegt, de dubbele dash en de dubbele jump, hang je soms seconden in de lucht. Deze game doet dingen met je. Als vijanden bij elkaar staan, en je even snel je vlammenwerper inzet, je een granaatje in het midden werpt en je jezelf blust in de weelde van armor die je terugkrijgt, voel je je uitstekend. Als je in slow-motion op een Mancubus afvliegt met de meat hook terwijl je mid-air een Cacodemon uitschakelt door een granaat in zijn mond te werpen, voel je je een god.

Doom Eternal
Doom Eternal

Dat klinkt misschien raar, maar ik ben zelden zo vaak onder de indruk van mijn eigen acties geweest in een game als in Doom Eternal. Dit spel verheft schieten naar beleven. Na Doom Eternal voelt Doom 2016 oprecht aan alsof je geremd wordt. Ik ben dit weekend voor de gein teruggekeerd naar Doom 2016, een game die ik op het front van gameplay nagenoeg perfect zou noemen. Na Doom Eternal voelt Doom 2016 traag en bovenal beperkt. Doom 2016 is nog steeds een geweldig spel, maar Eternal is wat completer en buit zijn eigen kwaliteiten beter uit. Zeker in de eerste helft van de game.

Dat komt vooral door de beweeglijkheid van de Slayer, maar ook door de wapenroulatie. Je wordt gedwongen ieder wapen in ieder scenario te gebruiken, maar bepaalde wapens zijn in bepaalde scenario’s duidelijk het beste. Je heavy machine gun gebruik je om weak points te raken, met je plasma gun ga je de schilden van vijanden te lijf en omdat je pistool met onbeperkte munitie verdwenen is, is de kettingzaag nog meer dan eerst je beste vriend. Doom Eternal oogt misschien als hersenloos knallen, maar er gaat opvallend veel tactiek en denkwerk schuil achter deze sierlijke morbide wals.

Dit spel verheft schieten naar beleven.

Bovendien zijn je wapens en attributen veelvuldig te upgraden. Je kunt je toeleggen op een eigen speelstijl, bijvoorbeeld door in te zetten op snelheid ten koste van health-drops. Dat is leuk, maar het is jammer dat de game je een limiet van drie runes oplegt. Sommige runes vallen daardoor systematisch buiten de boot, terwijl ze best wel tof zijn (de slow-motion-runes bijvoorbeeld). Het volgende punt is geen kritiek, maar wel goed om te weten: de game heeft geen self-preservation-upgrade, een upgrade die er in Doom 2016 voor zorgde dat je jezelf geen schade kon toebrengen. Dat betekent dat je in Doom Eternal continu goed moet opletten voor je eigen raketten en granaten.

Doom Eternal

Platformen

Doom Eternal walst tijdens gevechten, maar ook zonder geweren is sierlijk bewegen aan de orde. De combat arena’s moeten immers in de (grote) levels aan elkaar geweven worden. In Doom 2016 gebeurde dat met veel loopwerk en af en toe met platformen. In Doom Eternal gebeurt dat grotendeels met platformen.

Om jezelf wegwijs te maken beschik je natuurlijk over de double dash en double jump, maar id Software introduceert daarnaast dash resetters zoals in Celeste, beklimbare muren en zelfs van die ronddraaiende vuurpalen die we kennen uit Bowser’s Castle in Super Mario. Dat klinkt wellicht als overkill, maar het platformen komt ondanks het eerstepersoonsperspectief prima uit de verf. Sterker nog: omdat je in deze game zo ontzettend beweeglijk bent, voelt de nadruk op het platformen best wel als een logische stap aan. De checkpoints als je afgaat zijn bovendien mild, en moeilijk is het platformen sowieso niet.

Doom Eternal is een veel ‘vollere’ game. De levels bulken uit van kleine geheimpjes. Het gaat veel te ver om dit een game met metroidvania-elementen te noemen, maar het loont absoluut om de map in de gaten te houden en goed rond te kijken. Cheatcodes, audio-logs, extra upgrade-punten en pittige combat arena’s liggen door heel het level verspreid. Ze vereisen vaak rondkijken, puzzelen of platformen. Ik vond het echt leuk om de levels opnieuw te spelen, maar dan bijvoorbeeld op een hogere moeilijkheidsgraad. Je komt dan meestal wel weer wat nieuws tegen dat je eerder gemist hebt.

Doom Eternal

Die levels waarin je ronddoolt zijn top. Waar je in Doom 2016 vooral op Mars (alles is rood) en in de hel (alles is rood) rondloopt, is Doom Eternal gevarieerder in opzet. IJslevels, grote kastelen en enkele onverwachte locaties zorgen voor afwisseling waarvan ik niet doorhad dat de Doom-formule die gebruiken kon. Je doet zelfs min of meer de hemel aan. Het verhaal is redelijk prominent, af en toe wordt de gameplay zelfs onderbroken door korte tussenfilmpjes, maar id Software weet natuurlijk heel goed wat voor vlees het in de kuip heeft. Als het om de lore van Doom gaat, weet id Software precies waar het wel of niet mee wegkomt.

De schrijvers van de (Wiki-achtige) Codex en dialogen hebben zich in elk geval uitgeleefd. Neem de audio-logs van een wetenschapper die de Doom Slayer analyseert. In haar betoog, verspreid in logs over een van de levels, is ze sceptisch. Collega’s proberen haar te overtuigen dat de Doom Slayer de laatste redding van de mensheid is, maar daar moet ze niets van hebben. Als de Slayer monster na monster uitroeit, ondanks zijn menselijke komaf, kan ze er niet meer omheen. Ook de wetenschap predikt nu de kerk van de Slayer, verklaart ze. “All hail the coming of the Destroyer - The Slayers Time Is Now.” Het is zó goed gedaan.

Beter op pc

Daarnaast gaat de game goed om met moeilijkheidsgraad. Het is op ieder moment mogelijk om de moeilijkheid omhoog of omlaag te schroeven, iets waarvoor geen enkele repercussie geldt. De game introduceert ook cheatcodes als je levels wilt herspelen, bijvoorbeeld om nieuwe dingen te ontgrendelen: ook dat is zonder enige repercussie mogelijk. Die vernieuwing is met name welkom omdat Doom Eternal op de standaard moeilijkheidsgraad (de tweede van vier) veel pittiger is dan Doom 2016. De game probeert dat te counteren met de introductie van extra levens, maar alvast een waarschuwing: je gaat alsnog vaak dood.

Sommige vijanden onttrekken zich proactief aan het midden van je scherm (je richtpunt of crosshair), dus je richtwerk moet verfijnd zijn. Maar nog vele malen irritanter is de introductie van de Marauder. Deze vijand wordt pas laat geïntroduceerd, maar beschikt over een schild en speelt ontzettend defensief. Je kunt hem het beste aanvallen als zijn ogen groen gloeien. Marauders vergen daarom heel veel focus. Hij is by far de moeilijkste vijand in de game. Dat is niet erg wanneer hij in zijn eentje is - vaak is dat zo, maar zeker aan het einde van de game wordt hij meermaals losgelaten in een combat arena samen met andere vijanden. Probeer dan maar eens effectief te zijn...

Doom Eternal

Over de performance op pc ben ik overigens zeer positief: de game draait als een tierelier (GTX 1080 8GB, i7-7800X 3,5GHz). Bij de zeer sporadische vergezichten dook de framerate onder de zestig, maar nooit tijdens de combat of het platformen. Ik wil daar meteen bij vermelden dat deze game veel beter uit de verf komt met een muis en toetsenbord. Als je zowel over een console als pc beschikt, moet je deze game voor pc kopen. Met name tijdens het knallen gaat er met een controller aan fun verloren, omdat je minder wendbaar bent door de pookjes. Deze game is prima speelbaar op een console, maar Doom Eternal is simpelweg beter op een pc.

Het spel heeft overigens ook nog een twee-versus-één-multiplayermodus, maar helaas heb ik die in het reviewtraject niet kunnen testen. Voor mijn cijfer doet dat er nauwelijks toe, maar het zou leuk zijn als de online modus leuk is - in Doom 2016 was dat namelijk allerminst het geval.

Zo ontzettend veel lol

Doom Eternal is langer dan ik verwacht had: volgens Steam heb ik er ongeveer 24 uur over gedaan. Die tijd is incluis het vele rondkijken en zoeken naar geheimpjes in het level, en het herspelen van twee gehele levels. Het moet daarbij worden vermeld dat de lange duur richting het einde van de game niet in diens voordeel werkt. De arena’s beginnen dan iets meer te vervelen, en het laatste eindbaasgevecht is zonder twijfel de zwakste in de game. Om in het rijtje legendarische singleplayergames te horen, heb je als shooter net iets meer nodig. Aan het einde van de game worden de minpunten van de herhalende opzet door de gameplay zelf blootgelegd.

Uiteindelijk is dat van geringe invloed op de totaalervaring. Ik hoop dat dat doorklinkt in deze recensie, want ik heb zelden tijdens het recenseren van een game zoveel lol gehad. De eindbaasgevechten zijn even vermakelijk als de opbouw, Doom-iconen (pun intended) worden met verve geïntroduceerd, er zijn talloze toffe settings, de gunplay is min of meer het beste in het genre, de combat arenas voelen als morbide potjes apenkooi én de game wikkelt het allemaal in een sausje van subtiele humor en heel, heel veel metal. Doom Eternal doet niets raars ten opzichte van zijn voorganger, maar toch is deze game op vrijwel ieder vlak stukken beter. En deel één was al zó goed.

En - laten we niet vergeten - deze soundtrack komt met een gratis game.

Doom Eternal is vanaf 20 maart verkrijgbaar op pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze recensie is Doom Eternal gespeeld op een pc.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Volg hier Live vanaf 18:00 uur de Indie World Direct Doom Eternal is gruwelijk - Gamer.nl Podcast 271
21

Reacties op: Doom Eternal walst over verwachtingen heen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Shinjite

  • 17 maart 2020 16:31
  Ik ga me eigen er niet meer aan wagen. Ik heb de eerste gespeeld en daar was ik na een aantal uur wel klaar mee. Op momenten dat de vijanden maar op je af blijven komen is het tof maar daar houd het dan ook wel op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rvdno

  • 17 maart 2020 16:43
  @Shinjite

  True, 1x spelen is leuk maar de replaywaarde is inderdaad 0.
  Heel veel herhaling, hoop dat dat in dit deel minder is.

  Dan doel ik op: kamertje schoonvegen, doorlopen en volgende kamertje… (althans zo voelde het).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ViperVenom

  • 17 maart 2020 23:58
  @rvdno Dat is ook waar Doom gameplay voor gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rvdno

  • 18 maart 2020 08:13
  @ViperVenom

  Ben ik het deels mee eens. Het gaat natuurlijk om alles aan gort te schieten wat je ziet. Het probleem dat ik heb is dat "hart" midden in een level dat je kapot moet maken en dat er dan pas een horde demonen komt wordt te vaak herhaald naar mijn idee?!

  Goloy kills en het lomp rond rennen en schieten is prachtig natuurlijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 18 maart 2020 10:47
  @rvdno Ik vind dat schoonvegen van kamers op zichzelf al leuk voor 20 uur. De manier waarop de AI de speler onder druk zet en in beweging houdt is redelijk uniek voor een PVE campaign.

  Persoonlijk vond ik de variatie prima, al stopte de game halverwege al met escaleren en ik begrijp waarom dat voor sommige mensen in de tweede helft monotoom ging aanvoelen. Waarschijnlijk speelden die mensen op Hurt Me Plenty, want op Ultra Violence of hoger zitten er een aantal bijzonder pittige kamers in de laatste twee a drie levels die je bij de les houden. Dit merkte ik tijdens mijn 2e playthrough onlangs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 17 maart 2020 17:36
  PC Master Race sorry dit moest ik gewoon even zeggen. Anyway deze game is hyped kan er niet op wachten xD

  @ Ron Vorsterman op welke preset speelde jij high quality of ultra nightmare [gfx] ?

  Zit er veel verschil tusse die twee ?
  Ik ga hem overigens spelen op 1440p met max settings met een 2080 ti mits dat lukt op 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 17 maart 2020 20:31
  Zin an 😊

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 17 maart 2020 21:20
  @Aquemini Me 2
  @ D4rKy28 Ik denk dat het wel gaat lukken 60 FPS game is al ge optimaliseert.
  En de nieuwe drivers zijn er nog niet van Nvidia. Als het goed is vrijdag hoorde het bij andere review dat dit goed komt. 4k 60 fps 2080Ti
  Zeer veel zin in om hersenloos te knallen. En Ron mooie review straks ff de popcast luisteren. Nog even wachten op RTX On.
  Bron: https://www.youtube.com/watch?v=VFin3rU5uFQ

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 maart 2020 23:47
  @Heccer_NL Je zegt "game is al geoptimaliseert" alsof dat iets bijzonders is, en het trieste is dat dat ook gewoon waar is. In principe zou iedere game geoptimaliseert moeten zijn. Maar dat is lang niet altijd zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 18 maart 2020 09:47
  @darkmanwls Snap je punt, maar we maken het vaak genoeg mee dat het niet zo is. We betalen om op de update’s te wachten net als bij red dead die nu eindelijk niet crashed bij mij naar 3 maanden. Maar het is erg dat we dit moeten benoemen maar het is niet anders

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 18 maart 2020 10:06
  @Heccer_NL Ja, dat zei ik dat dat lang niet altijd zo is :)
  Er zijn ook games die gewoon nooit gepatched worden. En het is triest dat het dus tegenwoordig opvalt als iets goed geoptimaliseerd is. Makers denken vaak, laat maar zitten, ze kopen maar beter hardware.

  Als je minimale systeem eisen voor je game aangeeft, dan moet die game tenminste op de laagste settings prima draaien op die specs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 18 maart 2020 19:30
  @darkmanwls ja idd en dan wat ik had met red dead was echt huilen. 7700K 32 GB DDR 4 2080 Ti. En veel op medium en high nog crashen. Nu na de laatste update’s eindelijk goed speelbaar. En ik heb gewoon een monster pc en dat is niet voor iedereen weg gelegd. Dan is het niet leuk als zo slecht een game afleveren waar je €60 of meer voor betaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 maart 2020 16:34
  @Heccer_NL
  Red dead is wel een paar gradaties geavanceerder dan DOOM of Doom Eternal.
  Crashes in red dead heb ik zo nu en dan gehad, met wat vreemde oplossingen er voor die ze volgens mij bij het testen hadden moeten zien.
  Toch is de game zelf volgens mij ver zijn tijd vooruit op tech gebied.
  Daarom draait het niet zo makkelijk op 60 fps…
  Ikzelf speel het GSYNCED op 45 fps locked op 1440p met een 1080 Ti en een mix van ultra en high settings.
  45 fps GSYNCED speelt best fijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 17 maart 2020 22:20
  Deze game vrijdag spelen op de Xbox One X. Kan niet wachten, klinkt veelbelovend allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 17 maart 2020 22:58
  Leuke review, mooi dat je zo enthousiast bent. Wat ik wel jammer vind is dat ik nu weet dat er een soort hemel level zal zijn, die verrassing js er nu af voor mij. En ik las iets over een maurauder, die pas laat geïntroduceerd wordt, gelukkig las ik daar snel overheen. Ik snap dat het nogal lastig is om niet kleine dingen te spoilen, maar ja, ik denk als je het bij de belangrijkste punten houdt (schieten, platformen, de soundtrack, etc.) dan hoef je niks te verklappen in een review. Het hoeft wat mij betreft niet zo gedetailleerd met bepaalde voorbeelden. Dat er veel te ontdekken valt bijvoorbeeld is goed om te vermelden, een slowmotion rune wil ik liever zelf ontdekken (al snap ik dat dit dermate cool is dat je het wil vermelden). Ach ja, no big deal allemaal maar goed. Ik denk dat als je gewoon goed nadenkt, er niet of nauwelijks gespoilt hoeft te worden maar ik snap dat dit nogal lastig is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 18 maart 2020 11:40
  @BertThaBest Ben ik het wel mee eens, zeker voor wat dat hemel level betreft.
  Dat is gewoon een twist in een Doom-game waardoor je als speler verrast wil worden en zie ik inderdaad als spoiler.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 18 maart 2020 10:39
  DOOM 2016 is nog altijd een van de beste shooter campaigns ooit gemaakt, dus ik heb hier best veel zin in. Ik heb de afgelopen weken een 2e playthrough gedaan op een hogere moeilijkheidsgraad en dat voelde minstens net zo goed als 4 jaar geleden. Ook zet ik nog regelmatig de soundtrack op. Echt uit de kunst die game.

  Rip & tear, until it is done!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PiccoloHombre

  • 18 maart 2020 11:09
  De mening over het platform is bekend, maar toch goed om nog even te vermelden dat deze game vanaf 20 maart ook op Stadia te spelen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 19 maart 2020 08:59
  @PiccoloHombre Waar hopelijk de meeste mensen zich niet aan gaan wagen want Stadia doet het heel slecht (het is ook gewoon een slechte dienst met veel te weinig waarde voor het gevraagde geld) en het zou niet het eerste project zijn dat Google de boot geeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 20 maart 2020 17:17
  Lekker gamepje! Net ff uurtje geknald, looks good, feels good, sounds good! Doom 2016 gemist om wat voor reden dan ook, goed om te horen dat deze nóg beter is. De review heeft me overgehaald om m'n preorder toch maar te laten staan, good job mr. Vorstermans! Metal über alles! \m/
  Ik mis alleen een beetje de onderdompeling die Doom VFR had, noem me maar een verwend nest..:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.