Review
Doom

Doom

Knetterhard en knettergoed

Geschreven door Pascal Badenbroek op
Doom is niet de beste shooter ooit. Maar wat hebben we genoten van de game. Van de vele verwijzingen naar het origineel, maar evenzoveel van de belachelijk chaotische gevechten op locaties die het je dun door de broek laten lopen. Doom is gewoon weer Doom, in ietwat modern jasje, en daar zijn we id Software zeer dankbaar voor.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Voelt als Doom, belachelijk veel actie, leveldesign
 • Minpunten
 • Veel herhaling, multiplayer blijft achter

Holy shit. Wat waren de afgelopen dagen een helse achtbaanrit. id Software heeft met Doom een knetterharde shooter afgeleverd die ook na het einde nog nagalmt in je gamerzintuigen. Niet omdat het verhaal nou zo indrukwekkend is, of de multiplayer uitblinkt, maar om de simpele reden dat de game zo ontzettend lekker wegschiet. Bovendien raakt de game op heel veel vlakken de juiste snaar en weet het moeiteloos de oude Doom te laten herleven. 

Natuurlijk horen wij ook de kritieken van verstokte fans dat dit niet de oude Doom is. Maar tegen die mensen kunnen we alleen maar zeggen: laat het los en geniet. De jaren negentig zijn voorbij. Geen platte pixels meer, maar Cacodemons die er daadwerkelijk uitzien als weerzinwekkende, zwevende monsters met gloeiend blauw plasma in hun keelgat. Want als er iets is dat Doom perfect doet, dan is het wel de illusie van Mars vol met demonen op een overtuigende en meeslepende manier vertalen naar je systeem.

Doom

De game biedt ook meer dan alleen maar de donkere, duistere Doom-sfeer. Wie verder kijkt dan de het grafische spektakel en de legendarische naam, moet ook zien dat Doom vooral een vermakelijke shooter is geworden. Eentje die zijn status eer aan doet, zeker als je kijkt naar het singleplayergedeelte. De game is in zijn basis een vrij recht-toe-recht-aan-shooter, maar weet door de juiste toevoegingen een hele eigen sfeer neer te zetten, die bovendien heel erg doet denken aan het origineel. Daar hoort dus ook een flinterdun verhaallijntje bij die ook in deze Doom nauwelijks boven de gemiddelde B-film uitkomt. Is dat erg? Niet echt, want in Doom speelt de actie de hoofdrol. Samen met het blood & gore.

Overigens waarderen we de moeite die id heeft gestoken in de manier waarop ze het matige verhaal alsnog proberen te vertellen tijdens de campagne. Dankzij niet al te lange tussenscenes, audio-opnames en wat kleine datalogs krijg je een aardig idee van wat er allemaal gebeurd is op Mars en waarom iedereen toch zo boos is, zonder dat je al teveel uit de actie wordt gehaald. Daarnaast zorgt de manier waarop je personage zich gedraagt er ook voor dat je dit keer wat meer gevoel hebt bij de onbekende Doom Marine. 

Doom
Doom
Doom

Vol gas

Maar, zoals gezegd, speelt de actie de hoofdrol in Doom en blijft het die ook spelen tot het einde. De game plaatst je iedere keer weer in de perfecte omgeving om ongegeneerd demonen af te knallen op de manier die het beste bij jou past. De game past de bekende formule van de bekende kill chambers toe waarbij je iedere keer vast komt te zitten in een afgebakend gedeelte waar je past uit mag als je alle aanwezige vijanden hebt vernietigd. Het is een formule die zwaar leunt op herhaling en ook in Doom valt niet te ontkennen dat deze aanpak na een paar uur niet echt meer verrast. Vooral in het eerste gedeelte van de game, wanneer je nog niet al je wapens hebt, voel het allemaal generiek en herhalend aan.

Ben je wat verder in de game en zit je rugzak vol met wapens, dan compenseert Doom dat gevoel van herhaling echter ruimschoots en op geheel eigen wijze. Normaal gesproken zou je in een willekeurige andere shooter een goede plek uitzoeken om zo alle vijanden van een afstandje om te leggen, maar in Doom word je bijna gedwongen om frontaal de aanval te zoeken. Uiteraard liggen er, net zoals in de oude games, overal pick-ups, waardoor je jezelf al straffend en achteruitlopend een weg door de levels schiet. Deze pick-ups zijn echter niet genoeg om je van voldoende munitie en bescherming te voorzien. 

Wil je meer, dan moet je gebruik maken van de nieuwe Glory Kills die je iedere keer wanneer je er een uitvoert, van nieuwe munitie en gezondheid voorzien. Glory Kills zijn eigenlijk een soort van fatalities die je op iedere demoon kunt uitvoeren zodra je deze voldoende verzwakt hebt. Gaan ze blauw knipperen, dan zijn ze klaar voor zo’n glorieuze eind-move. Sta je dichtbij genoeg, dan verandert het blauw in oranje en kun je met slechts een druk op de knop zijn kop inslaan met zijn eigen arm of een buik openritsen met een hoorn. Er zijn belachelijk veel variaties en het maakt de game behoorlijk intens.

Doom

Behalve het feit dat een Glory Kill zelfs na de honderdste keer nog leuk is om naar te kijken, zorgen ze er bovendien voor dat je constant de aanval zoekt. Combineer dit met, in vergelijking met hedendaagse shooters, een hoog speltempo en je hebt een game waar je het grootste gedeelte van de tijd met het gas vol open speelt. Dit alles wordt begeleid door een dijk van een soundtrack, bestaande uit dikke gitaarriffs en opzwepende bas, waardoor het allemaal nog harder en sneller aanvoelt en je eigenlijk alleen nog maar de drang hebt om te blijven schieten op alles wat beweegt terwijl je als een dolle zo’n kill chamber doorkruist. Hebben we trouwens ook al gezegd dat wanneer je de kettingzaag gebruikt, je nog veel meer munitie en gezondheid krijgt? Zoals gezegd: vol gas dus!

Dancing with the stars

Vooral indrukwekkend is de manier waarop id Software je door de game heen sleurt op een bijna hypnotische wijze. Doom is niet bang om zoveel en zo vaak mogelijk alles uit de kast te trekken. Dat betekent enerzijds dat je al vrij vroeg in de game bijna je hele arsenaal en zowat alle monsters voorbij hebt zien komen. Anderzijds betekent het ook dat in sommige kill chambers daardoor alle registers worden opengetrokken en je niet raar moet opkijken wanneer er twee Pinky’s, zes Cacodemons, vier Revenants, twee Barons of Hells en als toetje nog een duo Mancubi voor je neus staan.

Omdat dit vaker gebeurt, voelt zelfs deze chaos na een tijdje voorspelbaar aan. Het zorgt er echter ook voor dat je iedere keer als het gebeurt, je in een soort van trance en op pure adrenaline alles en iedereen aan gort begint te knallen. In een bijna harmonieuze dans van double jumps, Glory Kills, een strafe hier, een strafe daar en een laatste sprong naar die broodnodige Quad damage. Op deze momenten is het intens genieten van Doom.

Doom
Doom
Doom

Overigens compenseert id die soms wat voorspelbare kill chambers met een fraai stukje open leveldesign. De game begint op dit vlak wat minimaal, maar al na een paar uur spelen krijg je levels voorgeschoteld waar je in de eerste instantie niet weet waar je het zoeken moet. Buiten dat ze er gelikt en angstaanjagend uitzien, zijn ze ook mooi ontworpen en zitten ze technisch uitstekend in elkaar. Vooral de spelers die alles willen ontdekken (en geloof ons, er zitten heel wat Easter Eggs en verborgen kamers in) kunnen makkelijk een dik uur doorbrengen in sommige levels. De verborgen kamers worden vaak op sublieme, doch subtiele wijze verstopt waardoor het zoeken naar deze plekjes al een feestje op zich wordt.

Doom ontspringt de dans van de moderne shooter overigens niet. Integendeel, buiten de intense vuurgevechten en het rondrennen door eindeloze gangen vol bloed hebben de makers nieuwe elementen toegevoegd in de vorm van upgrades en Rune power-ups. Vooral je wapens tellen een flink aantal upgrades die zorgen voor een veelzijdig wapenarsenaal. Dat de balans van de wapens niet altijd even goed is (zo zijn de miniraketten op je machinegeweer een goede vervanger voor je rakettenwerper en is de BFG9000 behoorlijk overpowered), was voor ons slechts een klein smetje. In Doom kun je gewoon zelf kiezen welke wapens je gebruikt en uitbouwt, want uiteindelijk krijg je met ieder wapen de demonen onder de duim. Als je maar lang genoeg schiet. Verder kent de game zogenaamde Rune-challenges. Een dozijn uitdagingen die naast handige upgrades (zoals meer bonussen bij een Glory Kill) voor fikse uitdagingen kunnen zorgen en een fijn tussendoortje voor al het fijne, en minder fijne, schietwerk zijn.

Doom

Fuck online

We zijn dus enthousiast over het singleplayergedeelte van Doom. Maar dat betekent niet dat we dat automatisch zijn over de multiplayer. De bèta was aardig, maar nu we eenmaal de singleplayermodus hebben gespeeld, komen we daar toch een beetje op terug. Online doet Doom weinig om boven de middelmaat uit te komen, met standaard gamemodi en de bekende opties om het uiterlijk van je speler aan te passen. Op het geinige Freeze Tag na is er weinig vernieuwends te vinden.

Het grootste euvel vinden is echter niet het gebrek aan vernieuwing in de multiplayer, daar onttrekt bijna geen enkele shooter zich aan in deze tijden. Het grootste gebrek is het gemis van de chaos, snelheid en actie uit de singleplayer. De keuze voor een vaste weapon loadout breekt de game uiteindelijk toch op, omdat hierdoor nooit het gevoel ontstaat dat je ergens je best voor moet doen. Wat is er nou leuk aan een online potje Doom als iedereen al een shotgun en een raketwerper heeft?

Daarnaast zijn de Demon Runes die her en der verspreidt liggen, gewoonweg te sterk. Wanneer één team de Demon Rune te vaak in zijn bezit heeft, dan weet je eigenlijk al dat zij de wedstrijd gaan winnen. Daarnaast is ook hier de balans in de wapens zoek en komen er vooral veel Vortex Rifles en Shotguns voorbij. Het laatste euvel, en misschien wel de ergste van allemaal, wordt gevormd door de belachelijk lange laadtijden. Soms zit je minutenlang te wachten tot het volgende potje, waardoor die geweldige flow en snelheid van de singleplayer in de multiplayer nauwelijks een voet aan de grond krijgt.

Doom

Tot slot verdient de SnapMap-modi wat speciale aandacht. Hoewel ook hier de laadtijden niet mals zijn, is dat het wachten wel waard. De hoeveelheid content en de bijzonder intuïtieve mapmaker zelf zijn twee vermakelijke toevoegingen op de intenste singleplayermodus. De mapmaker is zo handig dat je binnen no-time al een behoorlijk pittig leveltje Doom in elkaar sleutelt. Stop je er nog meer tijd en training in, dan is alleen je eigen fantasie een belemmering in wat je wel of niet kan bouwen. De bouwblokken, functies en een hele sloot aan manieren om zaken zoals demonen, deuren, objecten en zelfs geluid te activeren zijn legio en bovendien eenvoudig te plaatsen.

Een klein rondje langs de al gebouwde levels toont al direct de ware potentie van SnapMap. Zo kwamen we al diverse remakes van de originele Doom-levels tegen, evenals een Music Maker en een level met alleen maar Barons of Hell en de BFG9000. De meest opvallende was echter Harvest Doom, waarin je ‘gewassen’ moet verbouwen om zo twee Mancubi te kweken, die vervolgens moeten zorgen dat je genoeg kracht hebt om het einde van een mijn te bereiken. Dat we het level niet konden uitspelen, omdat we ergens vast bleven zitten, deed niets af aan het feit dat de gedachte achter dit level bijzonder origineel en grappig is. Harvest Doom is bovendien een perfect schoolvoorbeeld van wat we de komende tijd kunnen verwachten in de krochten van SnapMap.

Doom is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Gamer.nl testte de PS4-versie van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Prison Architect ligt op 28 juni in de winkels voor consoles Elite Dangerous: Horizons komt op 3 juni naar Xbox One
37

Reacties op: Doom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mysticmaus

  • 20 mei 2016 14:37
  Eindelijk :) , heeft lang geduurd deze review :P , game is al dagen uit.
  Maar wat een goed cijfer zeg :) , had niet anders verwacht!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 20 mei 2016 14:45
  @Mysticmaus Wij (en de meeste andere websites zover ik kan inschatten) konden pas op lancering aan de slag met de game. Dus een recensie op dag van lancering was gewoonweg onmogelijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 20 mei 2016 14:48
  @MichelMusters
  Oh wat vreemd? , wist ik niet , waren ze bang dat het een slecht cijfer kreeg zeker en dat mensen het dan niet meer kopen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 20 mei 2016 14:52
  @Mysticmaus Denk dat t meer te maken heeft met de vele online opties die pas op lancering live gingen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 mei 2016 14:55
  @Mysticmaus
  Nou, de multiplayer he, die is niet echt boeiend.
  Denk zelf dat het een soort van budgetconflict is waarbij de uitgever niet zeker wist of ze konden vertrouwen op verkoopsucces. Dat heeft dan uiteindelijk geleid tot die opsplitsing in ontwikkeling en vervolgens tot het spelen op safe. Eigenlijk wel zonde, spel had waarschijnlijk nog veel beter kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 20 mei 2016 14:47
  Helemaal met het cijfer eens. Heerlijke game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xsuperaim

  • 20 mei 2016 14:55
  Ik zie heel veel cijfers tussen de 7 en 8 schommelen, zal dus wel een goed spel zijn maar niet mij type shooter doom helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 20 mei 2016 15:07
  Fantastische game, ik heb me sinds Wolfenstein TNO niet zo vermaakt met een shooter campaign. Haast geen cutscenes en nonstop actie. Ook lekkere lompe humor en veel knipogen naar de oude Doom games. Waar ik ook ontzettend blij van wordt is de automap en het vinden van secrets. Ik vind het schieten (in de campaign) dermate lekker aanvoelen dat ik mij totaal niet irriteer aan de repetitie van encounters. Enige wat voor mij niet had gehoeven zijn de executies. Hierdoor baal je af en toe als je met één schot een vijand omlegt en hierdoor een health pickup mist. Dat past niet bij Doom.

  De multiplayer heb ik een uurtje geprobeerd, maar die zal ik denk ik niet meer aanraken. Wapens missen de impact uit de campaign (qua dmg potentieel en animaties), demon runes (ik wil geen kill streak achtige taferelen in een arena shooter), weapon loadouts en spelers lopen te langzaam. Daarnaast ben ik het levelen en unlocken van upgrades helemaal zat, en vind ik dit ook niet passen bij een arena shooter. Hoogstens cosmetische items zouden unlocked moeten worden met levelen.
  Gelukkig is de Alpha van Unreal Tournament 4 veelbelovend.

  Wat de review niet noemt is dat de pc-versie van DOOM geweldig loopt. Ik speel de game op 1440p op een gtx 970 met de meeste settings op ultra en de framerate hangt meestal in 70-90 zone; outstanding!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 20 mei 2016 15:11
  @Arrahant Whaha moest aan Mortal Kombat denken toen je "Outstanding!" typte :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 20 mei 2016 15:27
  Lijkt me een game die snel in prijs kan zakken. Maybe over paar maand maybe kopen als die 10-15 is of zo puur voor de campaign.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 20 mei 2016 15:52
  @The Chosen One

  Mocht je voor de pc versie gaan, een key voor de pc versie kost 30,- Prima bedrag voor de campaign :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 20 mei 2016 15:30
  Ik ben het volledig eens met de review. De singleplayer is gewoonweg een super goede shooter. De multiplayer laat te wensen over, maar dat is niets wat niet te fixen is. Ik speel hem op ultra-violence, en dat maakt de game erg pittig. Er zijn nog 2 hogere moeilijkheidsgraden maar daar ga ik nog niet aan beginnen zolang ik nog vaak doodga in ultra violence.

  Grafisch vind ik Doom één van de mooiste titels op de PS4 van dit moment. Het ziet er werkelijk waar prachtig uit. Je speelt naast dat het er prachtig uitziet op een stabiele 60 fps, wat de snelle gameplay zeer ten goede komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 mei 2016 15:52
  @mcbrew
  Ik moet zeggen dat ik op PC sinds level 3 eigenlijk steeds minder vaak doodga op UV.
  Ja, nog wel zo'n 0-3 keer per gevecht.
  Grafisch is Uncharted 4 toch wel wat beter dacht ik zo?

  Maargoed, leuk spel, veel bloed, veel boem boem. Altijd lachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 20 mei 2016 15:54
  @oropher uncharted heb ik nog niet gespeeld :) ik ken alleen de beelden uit de trailer, dus hoe het er in het echt uitziet op de PS4 kan ik niet zeggen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 20 mei 2016 15:59
  Dit zijn oa echt de games waar ik van hou. Ik geniet tot nu toe enorm van de SP. De MP vind ik persoonlijk niks aan en start ik liever de aplha van UT op. Ik zal denk ook de SP nog eens spelen als ik hem 1maal heb uitgespeeld, iets wat ik bijna nooit doe. Ben het eens met deze mooi review :-).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 20 mei 2016 16:50
  @Aquemini ik weet niet op welke moeilijkheid je hem speelt in sp. Maar als je de volgende keer dat je hem speelt een tandje moeilijker zet, kun je er volgens mij zonder verveling nog een keer veel plezier uit halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 20 mei 2016 23:31
  @mcbrew speel games altijd op de hoogste moeilijkheidsgraad. Volgens is dat hier ultra voilence.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 20 mei 2016 16:01
  Ik vind een 8,5 te hoog eerijk gezegd.
  Ja hij is nice op de pc (console weet ik niet zal ook wel) maar na een paar uurtjes was ik er wel klaar mee.
  Het is gewoon been there done that net als painkiller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 20 mei 2016 16:47
  @toeterbaas198219
  Ik snap wat je bedoelt. Het is alleen dat dit spel de ouderwetse manier van been there done that uit de hoge hoed haalt. Die was toch wel even wat vermakelijker dan een tegenwoordige COD-campagne waarin je echt alleen maar recht vooruit loopt op weg naar de volgende schreeuwerige cutscene.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 20 mei 2016 18:07
  @oropher haha dat is wel zo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.