Review
Doom 3

Doom 3: VR Edition is een vreemde mix van oud en nieuw

Horrorshooter heeft nog steeds genoeg in zijn mars

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Toen Doom 3 oorspronkelijk verscheen, konden we alleen maar dromen van Doom in vr. Het is dan ook te merken dat Doom 3 én oud is, én nooit ontworpen is met vr in het achterhoofd. Desondanks weet ontwikkelaar Archiact er het beste van te maken, met een intuïtieve hud en een aangename besturing. Doom 3: VR Edition is vooral een aanrader wanneer je de PS VR Aim Controller in huis hebt.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Perfect gebruik van PS VR Aim Controller, intuïtieve HUD, bekende scènes nog net wat sfeervoller in vr
 • Minpunten
 • Duidelijk nooit écht ontworpen voor vr, grafisch behoorlijk achterhaald, na zeventien jaar weinig verrassend
Doom 3 viert later dit jaar zijn zeventiende verjaardag, maar je hoeft niet door allerlei hoepels te springen om deze klassieker anno 2021 te kunnen spelen. Doom 3 is sinds de oorspronkelijke release in 2004 op ieder zelfrespecterend platform uitgebracht. Alleen een (officiële) vr-versie ontbrak nog, maar daar komt nu verandering in met Doom 3: VR Edition voor de PlayStation 4.

In feite hebben we hier te maken met een aangepaste versie van Doom 3: BFG Edition, de heruitgave uit 2012. Dat betekent dat je naast de standaard game ook de uitbreidingen Resurrection of Evil en The Lost Mission voorgeschoteld krijgt. In de hoofdcampagne ben je van dichtbij getuige hoe demonen een onderzoeksbasis op Mars overnemen, terwijl de twee uitbreidingen eigenlijk vooral meer van dezelfde donkere gangetjes vol schrikmomenten en schietpartijen bieden. Er vallen dus zat demonen terug naar de hel te knallen met deze vr-editie. Gelukkig werkt het technisch allemaal uitstekend.

Smartwatch om je virtuele pols

De hud is bijvoorbeeld volledig vervangen door een soort smartwatch op de pols van je personage. Het blijkt heel intuïtief om even op je virtuele pols kijken om te zien hoeveel health en bepantsering je nog hebt. Hoeveel kogels er nog tot je beschikking staan zie je dan weer op het wapen zelf.

Die wapens richt je overigens ook echt met je eigen handen, dus niet met de analoge sticks. Met een Dual Shock-controller voelt dit eigenlijk al heel logisch in vr, maar Doom 3: VR Edition wordt pas écht leuk met een VR Aim Controller. Zelfs de kleinste bewegingen die je met het witte stuk plastic maakt worden één op één vertaald naar je virtuele schietijzer. Zo waan je je nog meer op Mars tussen de demonen.

Beproeving voor je zintuigen, niet voor je maag

Ook los van de besturing weet Doom 3 de speler goed onder te dompelen. De gammele Marsbasis piept en kraakt voortdurend om je heen, waardoor je regelmatig goed je oren moet spitsen om te luisteren of je ook het gekreun van een zombie of gekrijs van een Imp kunt ontwaren. Lichteffecten komen dankzij de oled-schermpjes van de PlayStation VR-helm al helemaal perfect tot hun recht. Valt het licht plotseling uit? Dan is het dus écht pikkedonker.

nooit eerder zorgde de intro voor zoveel koude rillingen op mijn rug als nu, in vr.

Om misselijkheid tegen te gaan, wordt het gezichtsveld een beetje verkleind zodra je je virtuele lichaam draait. Dit is een beproefde manier om bewegingsziekte tegen te gaan en persoonlijk ervoer ik Doom 3 dan ook als een intense, maar aangename vr-ervaring. Van misselijkheid was zelfs met de ‘vloeiende’ besturing geen sprake. Merk je toch dat je ontbijt naar boven begint te komen, dan kun je ervoor kiezen om stapsgewijs te draaien, maar eigenlijk is Doom 3 net te snel om op die manier te spelen.

Je zou haast zeggen dat de besturing van Doom 3 té vloeiend is. De game werd zeventien jaar geleden ontworpen als traditioneel schietspel, lang voordat virtual reality een serieuze optie was. De actie bevindt zich dus doorgaans precies in je dradenkruis. Er wordt wel regelmatig gebruikgemaakt van schrikeffecten en vijanden verrassen je maar wat graag vanachter, maar dankzij de vlotte besturing ben je met één simpele duimbeweging omgedraaid. Dat is vele malen efficiënter dan je lichaam fysiek te bewegen om achter je te kijken. Het gevolg is dat je dus vooral stilzit en nauwelijks actief aan het ‘vr-en’ bent.

Bekende blokhoofden

Verder kunnen we er niet omheen: de graphics zijn niet om over naar huis te schrijven. We hebben nou eenmaal te maken met een game van zeventien jaar oud, en de PlayStation VR is wat resolutie betreft nou ook niet bepaald een uitblinker. Zelfs de sfeervolle lichteffecten en scherpe schaduwen kunnen niet verhullen dat de personages allemaal blokhoofden hebben. Ook de abrupte hapering bij het automatisch opslaan van de geboekte progressie verraadt dat we hier met een game uit een andere tijd te maken hebben. De overschakeling naar 2D-beeld bij tussenfilmpjes en het openen van de PDA om je missiedoelstelling te bekijken, of audiologs en e-mails van gevallen kameraden te lezen, zijn stille getuigen dat Doom 3 nooit bedoeld was als vr-game.

Doom 3: VR Edition is een vreemde gewaarwording. Een rare reis door de tijd, zo je wil. Op sommige momenten lenen de claustrofobische gangetjes met desoriënterende geluids- en lichteffecten zich perfect voor een intense vr-ervaring. Alleen al de intro mag er wezen: als plotseling letterlijk de hel uitbreekt, zit je zelf in het pikkedonker met enkel een pistooltje en een zaklamp, terwijl je over de radio constant mariniers hoort schreeuwen voor hun leven. Ik heb Doom 3 door de jaren heen al op heel wat systemen gespeeld, maar nooit eerder zorgde de intro voor zoveel koude rillingen op mijn rug als nu, in vr.

Maar minstens even vaak is zichtbaar dat we hier met een game te maken hebben die door de jaren heen al zo vaak, misschien wel té vaak, is aangepast en opnieuw verpakt. De blikken gangen worden eentonig en het afknallen van de zoveelste Imp, Pinky of Revenant wordt routine. Zelfs in vr weet Doom 3 anno 2021 nauwelijks meer te verrassen. Na zoveel oppoetsbeurten krijg je die originele glans niet meer terug.

Doom 3: VR Edition is nu verkrijgbaar voor PlayStation VR. Voor deze review is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

De Cinebar 11 van Teufel: een soundbar voor de gamende filmliefhebber Final Fantasy 14 heeft meer dan 22 miljoen geregistreerde spelers
5

Reacties op: Doom 3: VR Edition is een vreemde mix van oud en nieuw

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  clandestine666

  • 6 april 2021 12:18
  Het feit dat de schaal niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid is voor mij een reden om 'm voorlopig, mss patchen ze 't nog, te laten liggen. Vroeger niet gespeeld deze dus wel geïntrigeerd..

  In ander PSVR nieuws: Alvo heeft eindelijk een releasedatum: 13 april! Deze CoD meets Counterstrike online shooter met Aim Controller ondersteuning gaat groot worden onder PSVR gebruikers, let maar op. Firewall gaat een groot deel van z'n userbase moeten afstaan.. Ik heb er iig ontzettend veel zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 6 april 2021 12:30
  Hoop dat die ook nog naar de PC gaat komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 9 april 2021 18:38
  @SuperDre Als de wad file van Doom 1 en 2 ergens vandaan kan halen kun je de mod "Brutal Doom" ook gratis online downloaden en een mod voor vr wapens. Het is even wat tweaken qua waar wat te vinden, downloaden etc. (duurde bij mij ongeveer een uur) was het echt tof om deze games in VR te spelen. Ik denk zelfs leuker dan Doom 3 tenzij je meer van een slow-paced horror shooter houd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 10 april 2021 09:19
  @SuperDre Hij is er volgens mij wel al voor de Quest 2 als standalone VR. Maar schijnt nog al een complex gebeuren te zijn om het te installeren. Je moet eerst de gewone Doom3 aanschaffen en dan ook nog de juiste versie. En daarna via Sidequest (dus niet de officiele Oculus shop) ook nog Doom3 VR kopen. De PSVR is denk ik een makkelijker oplossing. Aangezien ik zowel de PSVR als de Quest 2 heb kies ik deze keer denk ik voor de PSVR om het te draaien. De bekabeling is bij dit spel denk ik toch niet zo'n probleem. Beeldkwaliteit zal op Quest 2 wellicht wel iets beter zijn, maar het PSVR headset zit wel prettiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 9 april 2021 18:36
  Ik heb Doom 3 VR niet gespeeld en zal deze waarschijnlijk ook niet aanraken. Ik heb wel doom 1 en 2 met wat vette mods zoals brutal doom en vr wapens aan het werken gekregen in VR wat echt tof is en ook bizar genoeg werkt qua scaling, graphics en dergelijke. Had af en toe wel een crash hier en daar wat vervelend was alleen dat kwam waarschijnlijk door de extra mods

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.