Review

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Klassieke gameplay nu nog moderner

Geschreven door Harry Hol op

None

Divinity: Original Sin is nog steeds een voortreffelijke RPG. De verhuizing naar spelcomputers gaat gepaard met volledig gesproken teksten en enkele kleine tweaks wat betreft de gameplay. De besturing met de controller is een tikkie minder intuïtief dan via muis en toetsenbord, maar aangezien het spel nooit om reflexen draait is dat geen enkel probleem. Splitscreen co-op is al bijna reden genoeg om dezelfde reis nogmaals te maken.

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gesproken teksten van NPC's, splitscreen co-op, nog steeds dezelfde fantastische RPG-gameplay
 • Minpunten
 • Controller is even wennen, het lage speeltempo moet je liggen, camera
Het is steeds moeilijker om te zeggen wat nou precies een ‘RPG’ is en wat niet. Moderne shooters hebben inmiddels ervaringspunten, upgrades en uitrustingen. Grand Theft Auto zit vol quests en verhaal. En zelfs racegames zoals Forza hebben een ‘level-systeem’ met XP. Maar wie echt naar de basis terug wil, dat wil zeggen naar een magische interactieve wereld vol keuzes en plotwendingen, vindt in Divinity: Original Sin een van de beste voorbeelden van een archetypisch rollenspel.

Oorspronkelijk was dit een pc-game en dat betekent dat de besturing flink aangepast moest worden aan de controller. Dit is grotendeels gelukt. Er is nog steeds een skill-bar aan de onderkant van het scherm en je scrollt hier doorheen om de juiste vaardigheid te selecteren. Dit gaat uiteraard iets trager dan de nummertoetsen op een keyboard, maar na een korte periode van gewenning is dit geen enkel probleem, vooral omdat het spel van zichzelf geen hoog tempo heeft.

Het daadwerkelijke avontuur zie je door de ogen van twee helden die je aan het begin naar smaak kunt aanpassen. Zo zijn er klasses te selecteren en cosmetische opties aan te passen. De eerste hierop volgende opdracht is het oplossen van een moordmysterie en daarvoor moet je een stad bereiken. Dit is meteen de eerste kennismaking met de besturing, gevechten en camera.

Licht, camera, actie!

Om met die laatste te beginnen: die had wat ons betreft wel iets flexibeler kunnen zijn. Het spel speel je van boven gezien, maar uitzoomen kan net niet ver genoeg en het is jammer dat we niet nog iets verder in kunnen zoomen tot over de schouder van de personages. Zeker in het begin voelde het alsof er allerlei dingen niet goed in beeld kwamen. Dat bleek echter inderdaad slechts een gevoel, want op geen enkel moment zit de camera de gameplay in de weg.

De gameplay bestaat uit het verkennen van de wereld en vooral uit veel interessante turn-based gevechten. Op het moment dat je in een vijandige situatie belandt, schakelt de game over naar de gevechtsmodus, waar je je personages kunt positioneren en spreuken kunt afvuren. Je hebt hiervoor actiepunten ter beschikking. Elke handeling of beweging kost actiepunten. Zijn ze op, dan kun je in die beurt niets meer doen en mag de vijand zijn actiepunten gebruiken. Het is hetzelfde systeem als bijvoorbeeld in XCom en talloze strategie-RPG's, en het werkt nog steeds fantastisch. Gevechten zijn bovendien op meerdere manieren te winnen én interactieve elementen in de omgeving spelen een rol. Zo is het mogelijk om vaten op het strijdperk te laten ontploffen, wat schade toe kan brengen aan de vijand maar ook aan medestanders of neutrale partijen. Die laatsten kunnen zich dan ook tegen je keren.

Oog en oor

Divinity: Original Sin ziet er op de consoles net zo uit als de pc-versie op de hoogste instellingen. Dat is mooi, maar het is zeker geen meededinger voor fraaiste console game van 2015. Gelukkig is het design lekker ouderwets Dungeons and Dragons, met pseudo-middeleeuwse gebouwen, grotten en andere typische fantasy-locaties.

Belangrijker is de toevoeging van gesproken tekst voor bijna alle computergestuurde personages. In de pc-versie werd nagenoeg alles gecommuniceerd via lappen tekst. We zijn erg blij dat Larian de consoleversie op dit punt flink onder handen heeft genomen, want zelfs al is de tekst op het scherm prima leesbaar, het is gewoon niet prettig om honderd uur op de bank te zitten turen naar lettertjes op je TV. De stemmen zijn goed geacteerd en zorgen ervoor dat het verhaal veel makkelijker is te volgen.

Samen op de bank

Dat brengt ons tot de laatste toevoeging: splitscreen co-op. Hierbij spelen twee spelers elk een van de personages, wat volkomen natuurlijk en logisch is. Het komt zelfs op ons over dat het spel eigenlijk zo bedoeld is, want een van de onderdelen van de game is een soort ‘ruziesysteem’ waarbij de twee hoofdrolspelers dialogen met elkaar voeren en daar ook keuzes in kunnen maken. Deze keuzes hebben invloed op de statistieken en de persoonlijkheid van de personages. Als je dit in je eentje doet, voelt het vreemd. Zeker als je een plotkeuze wordt geboden is het niet intuïtief om de twee personages elk een andere keuze te laten maken om daarover te bakkeleien. In de co-op is het echter helemaal op zijn plaats en is er echt de mogelijkheid om een rol te spelen.

Divinity: Original Sin is nog steeds een fantastische game die door de toevoegingen ook helemaal thuis is op de spelcomputer. Wees echter wel bereid om rustig en behoedzaam te spelen. Als dat geen bezwaar is, dan wacht je honderd uur klassieke RPG-gameplay, in een subtiel modern jasje.

Divinity: Orignal Sin verscheen in 2014 op pc en scoorde eveneens een 9. De game is nu ook verkrijgbaar voor Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Maker Earthbound-reeks sluit vierde deel uit Destiny krijgt refer-a-friend programma
12

Reacties op: Divinity: Original Sin Enhanced Edition

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ksmai

  • 24 november 2015 15:15
  Deze laatst aangeschaft. Even wennen voor iemand (ik dus) die nog nooit zo'n type RPG gespeeld heeft. Wel een heel diepgaand spel en ik denk dat zodra ik wat tijd heb ik me er volledig op ga storten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 november 2015 15:32
  Wat gebeurt er als je coop speelt en je bent samen bij elkaar gaat het scherm dan op in 1 scherm of blijft het split screen. ?

  Vond dit namelijk bij Diablo 3 erg goed gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 24 november 2015 15:33
  Volgens mij blijft het dan split-screen. Ik zal het vanavond even voor je uit testen.

  Edit: even opgezocht op youtube staan filmpjes die het goed laten zien. Het is idd zo dat als je bij elkaar komt dat dan het scherm 1 groot scherm wordt en het ziet er vrij vloeiend uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 november 2015 15:38
  Bedankt Ksmai,

  Had het net zo goed ff zelf op kunnen zoeken :), ik was lui maar bedankt voor het kijken nu klinkt het zeker interessant om te halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 24 november 2015 16:03
  Geen probleem. Als je iemand hebt waarmee je dit goed zou kunnen spelen dan is het zeker de moeite waard. Mocht je willen spelen dan raad ik je aan om in explorer mode te starten (voor misschien 5 - 10 uurtjes). Hierdoor ga je niet telkens dood en krijg je een goed gevoel voor de game. Je kan later altijd nog naar de standaard moeilijkheidsgraad als je uiteindelijk wat meer uitdaging wil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 november 2015 16:09
  Wil het spelen met vrouwtje, aan de andere kant denk ik weer dat ik hem dan digitaal koop zodat zei hem via de eigen X1 kan spelen tegen me (deel de X1).

  Hoef dan alleen een maand kaartje te adden of 3 maanden kaart.

  Klinkt allemaal top, ga erover denken.

  Nogmaals bedankt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 24 november 2015 17:04
  Lekkere game dit! De combat is geniaal goed en de spelwereld zit vol content waarbij je meter voor meter vechten moet. Het enige wat mij er van weerhoudt om nogmaals een run te doen is dat je de eerste paar uur in het dorpje quests moet oplossen, daar heb ik geen zin meer in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 24 november 2015 18:34
  Dit spel is echt heerlijk! De eerste paar uur zijn, zoals al door iemand anders aangegeven, een beetje langdradig. Maar zodra je de wereld ingaat en de gevechten gaat doen, wordt alles zo leuk. De coop van dit spel maakt het echter tot een echte topper. De schik die je met je maat kan hebben met de dialogen, of de ernst waarmee je een strategie bespreekt, is een ervaring als geen ander.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 november 2015 19:02
  Misschien even goed om erbij te vermelden dat bezitters van de pc versie op steam ook gratis de Enhanced edition hebben gekregen, en dat nu ook op de pc alle tekst gesproken is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 24 november 2015 21:03
  Mooie review! Jammer dat op First Look ze echt in een verdomhoekje(naast een grote vrachtwagen van Defensie) kwamen en relatief weinig aandacht kregen omdat je ze te makkelijk over het hoofd kon zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 25 november 2015 13:27
  First Look is toch van die gamekings luitjes… die snappen sowieso niks van dit soort games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  aapiejan

  • 24 november 2015 22:48
  Klinkt super! Kende deze game nog niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.