Disney Tsum Tsum - Is nog best jumjum | Gamer.nl

Disney Tsum Tsum - Is nog best jumjum | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Er zijn een paar zekerheden in het leven: We gaan allemaal een keer dood, we zeiken het liefst over het openbaar vervoer en Japanners zijn dol op schattige figuurtjes. Zeker als die figuurtjes van Disney zijn en in een videogame zitten. Maar vinden wij een Match 3-game met allemaal schattige Disney-knuffels net zo leuk als die gekke Japanners? Met Tsum Tsum gaat Disney in ieder geval proberen om ook onze harten te veroveren.

Disney Tsum Tsum kan in Japan rekenen op een grote fanbase. Het is zelfs de meest gedownloade gratis app van dit moment. Wat niet zo verwonderlijk is als je bedenkt dat Tsum Tsum wel wat weg heeft van zo’n kermiskraampje waarbij je in een bak met knuffels de leukste eruit probeert te vi en. Dit soort spelletjes staan in Tokio namelijk rijen dik opgesteld en iedereen, van jong tot oud, gooit er regelmatig een 100 yen-muntje in. Combineer dit met het concept van de altijd verslavende Match 3-puzzel en je hebt eigenlijk al goud in handen.

Disney Tsum Tsum Disney Tsum Tsum

Stapelgek

Tsum Tsum betekent letterlijk ‘stapel stapel’ en de titel wordt moeiteloos doorvertaald naar het daadwerkelijke spel. Je speelveld vormt namelijk een bak volgestapeld met knuffels: Tsum’s. Haal je Tsum’s weg, dan komen er uiteraard weer nieuwe bij. Je doel is om zo veel mogelijk Tsum’s van dezelfde soort met elkaar te combineren, want dat levert meer punten en bonu en op, zoals extra tijd of meer muntjes. Soms vallen er ook grotere Tsum’s naar beneden die net zoveel waard zijn als vier of meer Tsum’s, afhankelijk van de grootte.

Wat de game echter anders dan andere Match 3-games maakt, is het feit dat de Tsum’s niet vast in een grid of speelveld staan. Ze liggen ‘los’ in de bak waardoor je soms goed moet nadenken voor je een paar Tsum’s wegspeelt. Zet je de gyro-optie aan in het menu, dat kun je zelfs tijdens het spelen het veld beïnvloeden door je telefoon te bewegen. Een beetje schudden en je kunt zo weer een nieuwe combi maken. Het is een leuke toevoeging die vooral in het begin wat oefening vergt, maar de game wel een eigen gezicht geeft. Je hoeft zelfs niet te wachten tot de Tsum’s gevallen zijn. Zodra ze in beeld komen kun je direct beginnen met combi’s maken, waardoor de game lekker snel wegspeelt.

Helaas zorgt dit concept er ook voor dat het soms niet helemaal duidelijk is welke Tsum’s dichtbij genoeg liggen om te combineren. Wat eigenlijk direct weer een beetje wordt opgelost doordat de game al na een seconde met een highlight laat zien welke combi je kunt maken. Daarmee toont de game ook aan dat vooral niet te ingewikkeld wilt zijn. Voor de echte puzzelliefhebber is Tsum Tsum daarom zeker niet dé puzzelgame om je hersens mee te kraken.

Dat de hoofdrol wordt vertolkt door de Tsum’s, schattige knuffeldier-versies van Disney-figuren waarvan je alleen het hoofd ziet, geeft de game extra charme. Wie nog niet spontaan een oooh of aaah-kreet sloeg bij het zien van Knorretje, doet dat zeker na het zien van de Tsum Tsum-versie. De game oogt kleurrijk en vrolijk en zal vooral de wat jongere gamers direct aanspreken. En pa ant probeert Disney ook wat centjes te verdienen aan de schattige Tsum’s door jou er zoveel mogelijk te laten sparen. Je krijgt er bij de start eentje cadeau en de rest moet je vrijkopen met in-game muntjes. Sparen van je muntjes gaat echter heel langzaam, dus wie ze allemaal wil hebben zal of bijzonder lang moeten doorspelen of met echt geld over de brug moeten komen.

Disney Tsum Tsum Disney Tsum Tsum

Geen geld

De Tsum’s zijn er overigens niet voor de show, ze hebben daadwerkelijk een functie. Iedere Tsum heeft een specifieke bonus waarmee je meer punten kunt scoren. Die bonus speel je tijdens het spelen vrij door zoveel mogelijk gelijke Tsum’s te combineren, dus het loont om je te concentreren op de Tsum die je vooraf hebt gekozen als bonus. Gelukkig is de game prima te spelen zonder ook maar een cent uit te geven, want nergens word je verplicht om die Tsum’s te kopen en nergens worden in-app aankopen agre ief gepromoot. Het kwartiertje dat je moet wachten na vijf potjes om je levens weer aan te vullen (alle vijf in één keer) zal voor de meesten geen reden zijn om geld uit te geven.

Alles bij elkaar opgeteld is Disney Tsum Tsum dus eigenlijk best een aardige game. Het zal geen game zijn die je maanden en maanden gaat spelen, daar is het simpelweg te eenvoudig voor. Maar voor helemaal noppes krijg je best wat uurtjes spelplezier terug met een game die er goed uitziet, zeer vloeiend speelt en een aardige gimmick biedt in de vorm van de gyro-optie. Er is echter een ‘dingetje’ waar we toch niet helemaal tevreden over zijn, namelijk het aanmeldsysteem. Als je jouw highscores wilt bewaren - en wie wil dat nu niet met een Match 3-game - moet je verplicht een account aanmaken. Geen probleem zou je denken, maar bij Disney Tsum Tsum ligt het toch wat anders. De game werd namelijk ontwikkeld door Line en die leek het wel een goed idee om je aanmelden via een eigen chat/social-app. Om gebruik te maken van de sociale aspecten van Tsum Tsum, zoals je highscores bijhouden op de leadersboards, ben je dus verplicht de Line-app downloaden en je daar aan te melden. Ze blijven toch een beetje vreemd, die Japanners.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou