Review

Devil's Third

Culthit blijkt geen hit

Geschreven door Lars Cornelis op

Devil’s Third heeft alles in huis om een regelrechte culthit te worden: katana’s en granaatwerpers, explosies, mutanten, vulkanen waar blauwe lava uit stroomt en een stoer personage dat rustig een peukje opsteekt te midden van deze waanzin. De erbarmelijke framerate, zielloze omgevingen, lange laadtijden en frustrerende eindbazen voorkomen echter dat Devil’s Third de potentie waarmaakt.

5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Naadloos wisselen tussen katana’s en vuurwapens, onafgebroken volslagen waanzin
 • Minpunten
 • Technisch één groot wrak, omgevingen zijn kaal en lineair, eindbazen die je met één klap doden
Devil’s Third kiest niet voor een halfzachte aanpak met een doorsnee held in de hoofdrol. Maak kennis met Ivan: Russisch, onder de Japanse tatoeages, kaal als een knikker en niet te scheiden van zijn zonnebril. Hij houdt van drummen, roken en drinken, en is ook nog eens veroordeeld voor terrorisme en zit daarom opgesloten in Guantanamo Bay.

Maar als ruimtepuin alle satellieten uitschakelt en andere terroristen van de gelegenheid gebruikmaken om voor chaos te zorgen, richt de Amerikaanse inlichtingendienst zich toch tot Ivan om de boel op orde te brengen. Het is een tikkeltje vreemd dat de Amerikaanse regering vertrouwt op een voor terrorisme veroordeelde Rus, maar wacht maar tot je Ivan de Verschrikkelijke in actie ziet.

Zonder enige rustpauze schiet hij magazijn na magazijn leeg op soldaten, ninja’s, onzichtbare vrouwen en de overblijfselen van uit de hand gelopen biologische experimenten. Of hij hakt ze in stukken, want de grote vriendelijke r(e)us kan ook prima overweg met sloophamers, kapmessen en katana’s. Zodra je zowel het schieten als het om je heen slaan onder de knie hebt, ontpopt Devil’s Third zich tot een mix van Ninja Gaiden, Metal Gear Rising en Gears of War. Soepeltjes springt Ivan uit zijn dekking, mikt terwijl hij over de grond glijdt een RPG in iemands gezicht en nog voordat de hompen vlees de grond raken, steekt zijn ninjazwaard al uit de borst van de onfortuinlijke persoon die net door de deur kwam lopen. 

Om het af te maken kan Ivan na genoeg met zijn katana in het rond te hebben geslagen zijn ‘enbaku’ (wat zoveel betekent als vlammende ziel) loslaten. Tijdelijk onsterfelijk kun je nog geruster rondhakken, terwijl Ivans tatoeages spectaculair oplichten. ‘Omdat ze magnetisch zijn’, vertelt één van de laadschermen ons. Zonder pauze krijg je dit soort actie voor acht uur lang voorgeschoteld – een recept voor een geniaal en gestoord spel. 

Technisch wrak

De Wii U kan alle explosies en rondvliegende ledematen duidelijk niet aan, want menig actiescène speelt als een soort slideshow. Dat valt eens te meer op omdat de omgevingen weinig divers en vooral heel kaal zijn, waardoor het interieur van een modern kantoorpand (klinisch wit) nauwelijks verschilt van een geheime militaire bunker (klinisch grijs). De enige uitspatting in de omgevingen is de vulkaan waar blauwe lava uit stroomt, al mogen we dat fascinerende aanzicht nooit echt van dichtbij aanschouwen. Meestal speelt de game zich namelijk af in krappe binnenomgevingen, waar het helaas vaak oncomfortabel manoeuvreren is, omdat de camera loodrecht achter en vrij ver van Ivan staat.

Voornamelijk bij de baasgevechten is dit hinderlijk, omdat deze scènes in tegenstelling tot de rest van de game nog wel enige tactiek vergen. Daardoor wordt ook het vechten met slag- en steekwapens ontmaskerd. Combo’s zijn afwezig en blokken, opzij stappen én wegrollen doe je allemaal met één knop. Baasgevechten zijn hierdoor echt een crime. Wie deze gevechten nauwlettend analyseert, ziet ingewikkelde gevechten waarin timing en licht voetenwerk essentieel zijn. De praktijk is echter dat de besturing en de mogelijkheden tekort schieten, waardoor ieder gevecht weer resulteert in een beetje lukraak op X rammen in de hoop dat de vijand eerder op de grond ligt dan jij. Groot is de kans helaas niet, aangezien iedere eindbaas over aanvallen beschikt die jou met één klap uitschakelen. Bovendien zijn de laadtijden ook nog eens te lang, waardoor ieder baasgevecht vooral frustreert en op een verkeerde manier uitdaagt.

Devil’s Third stelt teleur. Technisch rammelt het aan alle kanten, maar ook de gameplaymechanieken zijn niet om over naar huis te schrijven. Doodzonde eigenlijk, want de game zoekt op moment de grens tussen geniaal en gek op. Maar dat geniale komt er nauwelijks uit.

Devil's Third is nu verkrijgbaar voor Wii U.

Dit artikel delen:

Lees meer

HTC stelt beschikbaarheid virtualrealitybril Vive uit Destiny: The Taken King download niet groter dan 20gb
4

Reacties op: Devil's Third

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 28 augustus 2015 16:25
  Heb dan ballen en geef dit een 1.

  5 jaar weggegooide faal ontwikkeling van een game, dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 28 augustus 2015 19:05
  Devil's Turd dus.. En toch ga ik 'm nog eens uit de budgetbak halen, de mp schijnt wel ok te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 28 augustus 2015 23:42
  Itagaki, son I am dissapoint! Die man heeft me via facebook persoonlijk belooft dat ik Devil's Third super zal vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 30 augustus 2015 05:02
  Precies van wat ik verwachtte, ongeïnspireerde bagger. Spijtig want de wiiu kan wel een goede actie game gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.