Review
Detroit: Become Human

Detroit: Become Human

Dromen over elektrische schapen

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Detroit: Become Human is een indrukwekkende game. De productiewaarden zijn ongekend, de personages angstig realistisch en de game heeft een stapel waanzinnige scènes. Als geheel houdt Detroit zich echter niet goed staande. Het overkoepelende verhaal wil teveel beslaan zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Daarnaast kakt de game tussen de spannende scènes door erg in en zit de besturing te veel in de weg.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ziet er prachtig uit, realistische personages, intense scènes
 • Minpunten
 • Overkoepelend verhaal, besturing, tempo, schrijfwerk
Quantic Dream is terug met een nieuw verhaal. Wat gebeurt er als robots zelfbewust worden? Hoewel dit thema al vaak is behandeld, probeert Detroit: Become Human daar vanuit drie perspectieven een nieuw antwoord op te geven.

In de game bestuur je namelijk drie verschillende personages. Er is Kara, een androïde die haar programmering overstijgt omdat ze een meisje van haar gewelddadige vader wil beschermen. Markus, die menselijk wordt wanneer zijn liefdevolle vaderfiguur onrecht wordt aangedaan. En Connor, een politie-androïde wiens taak het is om 'deviants' op te sporen. Dat zijn androïden die gedrag vertonen buiten hun originele programmering om.

Vergeleken met Quantic Dreams eerdere game, Heavy Rain, heeft Detroit: Become Human een sterkere focus. Zowel in verhaal als in gameplay. Qua gameplay viel Heavy Rain op, omdat je dingen deed die je normaal nooit in games doet, zoals je tanden poetsen en scheren. Die momentjes zijn er nauwelijks in Detroit. De game draait meer om het beleven van het verhaal en de spannende scènes waarin je snel moet reageren via quick time events.

Detroit: Become Human

Keuzes maken

Het verhaal heeft deze keer nauwelijks mysterie, want het gaat puur om robots die bewust worden en vervolgens gerechtigheid zoeken. Heavy Rain kreeg veel kritiek, omdat het mysterieuze plot niet zou kloppen. Als je dan ook nog eens delen van het verhaal mist door je keuzes, wordt het er niet beter op. De plot van Detroit blijft relatief simpel. Door de keuzes die je maakt zie je voornamelijk verschillende versies van scènes en soms nieuwe stukjes die het verhaal en de personages uitdiepen.

Het is tof dat je later een hoofdstuk terug in kunt duiken om andere keuzes te maken. Elke keer als je een hoofdstuk uitspeelt krijg je namelijk een boom in beeld met de tak die jij door je keuzes hebt gevolgd. Je kunt vrij teruggaan naar checkpoints om die andere takken te zien. Het leukst is wel om eerst het verhaal in één keer door te spelen. Ga je later terug, dan kun je er voor kiezen om de nieuwe progressie op te slaan of om puur de verschillende resultaten te bekijken. Op deze manier kun je echt alles van de game zien, zonder dat het jouw versie van het verhaal hoeft te beïnvloeden.

Detroit: Become Human

Overkoepelend verhaal

De makers willen een flink verhaal vertellen. Vanaf het moment dat robots zelfbewust beginnen te worden, naar het moment dat ze de wereld vragen om gelijke rechten en de nasleep daarvan. Hierbij maken de schrijvers veel niet subtiele vergelijkingen met slavernij en segregatie uit het verleden. Van dat androïden achterin de bus moeten staan, naar vredige protestmarsen, liederen en de optie om "we have a dream" te gebruiken. Het had ons niet verbaasd om er een "android lives matter" tussen te zien, maar gelukkig heeft Quantic Dream zich ingehouden.

Dit verhaal is verder niets dat we niet eerder in populaire cultuur hebben gezien. Voor een game die compleet draait om het beleven van het verhaal, is dat gebrek aan originaliteit pijnlijk. Detroit: Become Human is het best op de momenten dat dit overkoepelende verhaal wordt losgelaten en het gaat om de personages in specifieke horrorsituaties. Van de begraafplaats waar kapotte robots op een hoop worden gegooid en jij letterlijk uit deze hel moet klauteren, tot het enge herenhuis vol monsters en het bouwval waar een enkele onvoorspelbare androïde je met een mes bedreigt.

Detroit: Become Human

Ligt aan je keuzes

Zodra Quantic Dream de game weer richting het overkoepelende verhaal stuurt, kakt het helaas in. Het helpt ook niet dat de scènes en locaties elkaar soms wat raar opvolgen. De makers willen heel duidelijk die specifieke horrorverhaaltjes vertellen, maar vergeten er soms een mooi doorlopend geheel van te maken. Mis je daarnaast door bepaalde keuzes stukjes van het verhaal, dan voelt het ook echt alsof er een hap mist. Hierdoor kan het voorkomen dat een personage iets weet wat diegene eigenlijk niet had kunnen weten, of mis je als speler essentiële informatie voor het maken van een levensbeslissende keuze. Tevens zie je de plotwendingen die schokkend moeten zijn al van mijlenver aankomen. Er gaat dus behoorlijk wat mis bij het schrijfwerk.

De verhaalvertelling wordt ook niet geholpen door de besturing. Zeker in krappe omgevingen is het een knullige bedoening. Ook tijdens de quick time events is het soms lastig om te bepalen of je nou het pookje of de hele controller moet bewegen. De motion controls voegen weinig toe en zorgen dus voornamelijk voor verwarring. Waar de game in ieder geval wel in straalt, zijn de productiewaarden. Detroit is een prachtige game, met realistische en goed geacteerde personages die echt aanvoelen.

Hoewel mooi en ook vaak meeslepend, valt Detroit: Become Human dus grotendeels in dezelfde valkuilen waar Heavy Rain ook last van had. Deze keer is de gameplay echter niet meer zo bijzonder en wordt er een verhaal verteld dat we al te vaak elders hebben gezien.

Detroit: Become Human is vanaf 25 mei verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Clash Royale, Starcraft 2 en Hearthstone in volgende Red Bull Strijders Jagex gaat RuneScape Classic sluiten
30

Reacties op: Detroit: Become Human

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 24 mei 2018 14:16
  Precies zoals verwacht eerlijk gezegd, prachtige graphics, weinig diepgang, maar desondanks is een 7 een prima cijfer en ga ik de game zeker in de toekomst nog wel een keer halen, gewoon voor de ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 24 mei 2018 14:26
  Beetje laag cijfer. PSX-sense komt op een 9.5 uit.

  Dat gezegd is een review ook maar een mening van 1 persoon en het maakt mij zowiezo niet uit wat anderen van een game vinden.

  En valkuilen waar Heavy Rain inviel? Die game was in mijn ogen perfect en had bijna nergens last van

  Alleen die ene trophy waarbij je tegen het verkeer in moest rijden was op de PS4 niet te doen.

  Heb de review verder niet gelezen want ik wil blind dit meesterwerk ingaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 24 mei 2018 14:33
  @bigds9fan Beetje hoog cijfer. <willekeurige andere website> komt uit op een 3.

  "Heb de review verder niet gelezen want ik wil blind dit meesterwerk ingaan."
  Oke.. maar wel iets over het lage cijfer willen zeggen van gamer.nl en het hogere cijfer van een andere website….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 24 mei 2018 14:45
  @bigds9fan Een 7 is een laag cijfer ? dit is een Niche game, niet echt mainstream, maar als iets een 6 of een 5 of lager zeg vaak genoeg dat het gewoon niets is (Voor mij in principe :) ) maar ik voel dat een 7 precies goed is voor dit soort games ( i loved heavy rain & the beyond maar het waren absolutt geen hoogstaande games van een 8 of 9 kaliber)

  then again.. opinions are like assholes…

  edit: huidige metacritic is nu 81 met 63 reviews…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 24 mei 2018 15:24
  @casualkiller The Last Of Is zou ik ook niet echt mainstream willen noemen maar krikgt overal 10'en.

  Juist omdat het meer een film is dan een traditionele game zou het ook niet gamers moeten aanspreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 24 mei 2018 16:02
  @bigds9fan true, maar zonder verhaal zou TLOU niet heel bijzonder zijn als game zijnde (niet dat ik de gameplay slecht vind, in tegendeel, maar is gewoon gemiddeld thirth person shooter-werk ) het is meer dat ik zo raar vind dat mensen bij voorbaat al beledigt kunnen zijn als een game een 7 krijgt en niet een 9

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 24 mei 2018 16:22
  @casualkiller Oh, ik ben ook geheel niet beledigd of zo. Vind het alleen raar dat een game waarvan ik zeker weet dat ie steengoed is "maar" een 7 krijgt.

  Dat gezegd is en blijft een review een menig en en als iemand dat vindt dan is dat prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 25 mei 2018 01:06
  @casualkiller Detroit is zeker geen niche! Hardstikke AAA voor het brede publiek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Castus

  • 28 mei 2018 16:27
  @bigds9fan PSX Sense met z'n 9.5.. een 9.5 is gewoon bijna perfect he. Dan is er dus vrijwel niets wat je kan verbeteren (bijna verwaarloosbare imperfecties; aangezien een 10 perfect is).

  Wat ik vaker lees over de slechte besturing + het simpele verhaal zou je dit spel toch al niet als 'vrijwel perfect' kunnen omschrijven? Ik ben blij met sites zoals deze waar nog een beetje 'normale' scores worden gegeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 24 mei 2018 14:58
  Oh dat is niet zo héél beste review. Ik twijfelde uberhoud al of ik hem zou halen voor de volle prijs, misschien een keetje in de sale op pikken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 24 mei 2018 15:43
  He wat jammer…. Ik had nog zo gehoopt op een review van Ron of Erik. De grootste David Cage fans op aarde. :D

  Verder lijkt het me een eerlijk cijfer. Ben ook erg benieuwd naar de game, maar hij moet toch echt achteraan sluiten. Er zijn zeker nog 4 wachtende voordat ik met deze game aan de slag ga.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 mei 2018 16:33
  @Akira haha dan zou ik komende maandag maar naar de podcast luisteren…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 24 mei 2018 16:36
  @ErikNus
  Komt goed, ben al even een trouwe luisteraar. Dus ik ben benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 24 mei 2018 16:57
  @ErikNus waarom staat jullie podcast niet ook op Spotify?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 mei 2018 17:53
  @fonsrutte goeie vraag!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  eduardkhil

  • 24 mei 2018 21:27
  @fonsrutte Ik heb zojuist een aanvraag ingediend, hopelijk dus binnenkort wel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 25 mei 2018 12:37
  @eduardkhil Hoppa!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 24 mei 2018 16:09
  Het spel is volgens mij ook maar 10 uur lang, beetje weinig voor 60 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 24 mei 2018 16:22
  @revanius het schijnt dat deze 20 uur duurt.

  En met de meerdere paden kan je er zo meer uithalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 24 mei 2018 17:05
  @bigds9fan Volgens 1 van de reviewers op andere sites duurt het helaas maar 10 uur en omdat het vrij linear is kan je daar niet zoveel in uitwijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.