Review
destroy all humans

Destroy All Humans! is zwaar gemoderniseerd en toch licht achterhaald

Furon Attacks... Again!

Geschreven door Wouter Brugge op

Conclusie

Destroy All Humans! is een integrale remake van een zeer unieke game, die 15 jaar na de oorspronkelijke release nog steeds aardig wat charme en flink wat plezier biedt. De satirische toon is helaas niet altijd even in goede smaak, helemaal niet anno 2020, en de sadistische gameplay wordt na een paar uur al een beetje slof.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goed gemoderniseerde cultklassieker, unieke stijl, humoristisch, gekke chaos
 • Minpunten
 • Banale humor niet altijd goed oud geworden, gameplay wordt wat saai, extra schaafwerk had het niet geschaad
Er zijn weinig games die je snel cultklassiekers zult noemen, maar het originele Destroy All Humans! verdient die kwalificatie absoluut. Niet alleen omdat de game destijds overduidelijk naar deze status streefde, maar ook omdat het een uniek, wijsneuzig soort plezier bood. Het is de vraag of dit 15 jaar later ook nog geldt voor de remake.

Furon Furie

Ergens, onder alle opsmuk van originele ideeën en unieke stijlkeuzes in Destroy All Humans!, schuilt het skelet van een derdepersoons actieavontuur. Spelers nemen het ruimtewezen Cryptosporidium (Crypto-137 om precies te zijn) onder de knoppen om de aarde te onderzoeken en uit te vinden wat er gebeurd is met zijn voorganger, Crypto-136. Tijdens zijn missies ga je schietend en vernietigend te werk, zowel te voet als vliegend in Crypto’s vliegende schotel, met een keur aan upgradebare wapens. Maar er is ook sluipachtige gameplay, waarbij je de gedaante van aardbewoners aanneemt om de geheimen van Majestic, een in mysterie gehulde overheidsinstantie, te ontwaren.

Destroy All Humans! speelt verrassend vermakelijk. Zelfs de stealth-stukken worden niet heel snel vervelend. Dat is deels te danken aan de afwisseling tussen verschillende soorten gameplay. Je schakelt tussen knalwerk in Crypto’s ruimteschip en het laten gelden van zijn schietgerei te voet en te jetpack. Het isometrische gezichtspunt van de ‘UFO’(eigenlijk klopt dit niet wat dit vliegende object is al geïdentificeerd, maar goed) doet lichtelijk denken aan klassiekers als Desert Strike, terwijl de derdepersoons schietpartijen door de tekenfilmachtige, humoristische wapens wat weghebben van Ratchet & Clank. De sluipmomenten lijken op hun beurt op de bloederige superheldengame Prototype.

destroy all humans

Cryptosporidium Chaos

Destroy All Humans! biedt een fijne gameplaymix, waarbij nieuwe elementen met een aangenaam tempo worden geïntroduceerd. Als Crypto niet op clandestiene wijze een basis binnendringt, dan verandert de game al vrij snel in een aangename chaos van in groene smurrie exploderende hoofden, rondvliegende ragdolls en flitsende of in brand staande skeletten. Er komen ongetwijfeld momenten dat je een dubbel gevoel krijgt van het sadistisch ver werpen en tot het bot verbranden van tientallen mannetjes, maar dan ben je zeker al een paar uur verder.

De game houdt je bovendien scherp met her en der een pittige missie vol tegenstand, terwijl je tegelijkertijd probeert bepaalde subdoelen te behalen. Een van de grappigere voorbeelden daarvan is je telekinese gebruiken om een ‘cop’ dood te gooien met een ‘agent’ en andersom een ‘agent’ te vermoorden door een ‘cop’ op hem te lanceren. Om de missiestructuur aan te vullen zijn er bovendien een aantal uitdagingen per level vrij te spelen, die Saints Row-achtig gestoord zijn en waarin al Crypto’s vaardigheden getest worden. Wil je voor elk van deze Challenges drie sterren halen, dan zul je je wapens en vaardigheden flink moeten upgraden en heb je aardig wat geduld nodig.

De knipogende stijl van Destroy All Humans! was hoe dan ook wat de game in 2005 zo bijzonder maakte, en dat hebben de makers van deze remake zich goed beseft.

Behalve de toevoeging van een extra missie die uit het origineel is gelaten, is de gameplay de grootste verandering van de Destroy All Humans!-remake. Het gebruik van PK, oftewel psychokinese, en alle physics die daarbij komen kijken, gaat een stuk vloeiender en makkelijker, evenals het besturen van Crypto’s jetpack en vliegende schotel. Er zijn ook nog wat aanpassingen gedaan aan de gebruikersinterface en bepaalde elementen die de speeltijd onnodig rekten zijn eruit gehaald. Daarnaast zijn er meer upgrades en zaken zoals te ontgrendelen skins toegevoegd.

destroy all humans

Crypto Uncurrent

Het bijzondere van Destroy All Humans! zit hem echter niet zozeer in de gameplay, maar in de stijl en humor van de game. Toenmalige ontwikkelaar Pandemic ging voor een 50’s scifi-aanpak, maar dan een foute die associaties met schlock-regisseur Ed Woods Plan 9 From Outer Space en andere B-films oproept. Het moet overkomen als een belachelijk, slecht geregisseerd en uiterst theatraal geacteerd 50’s reclame- of propagandafilmpje. Hoewel er vaak grappen zijn die doodslaan of tussenfilmpjes die nergens naar toe lijken te gaan, lukt dat aardig.

De stijl wordt mede vastgehouden door artwork dat gebaseerd is op klassieke filmposters. Schreeuwerige krantenkoppen gedrenkt in Koude Oorlog-angstige kreten helpen ook mee. En dan zijn er nog de stereotypen personages die de tijdsgeest versterken, zij het op een wat minder subtiele manier. Crypto kan de gedachten lezen van deze archetypische figuren, iets dat af en toe een grinnik oplevert. Het weet de tijdsgeest van de game te versterken, maar slaat ook wel eens de plank mis.

Helaas blijft het niet alleen bij slechte smaak, want er komen regelmatig opmerkingen langs in Destroy All Humans! die in 2005 nog getolereerd werden, maar tegenwoordig ronduit aanstotelijk zijn. Het denigrerend gebruik van woorden zoals “pussy” en “midget” wordt niet geschuwd en sommige oneliners zijn homofobisch en/of racistisch. Natuurlijk kun je zeggen dat dit allemaal in de context van satire en de tijdsperiode gezien moet worden, maar misschien had er toch iets meer gesneden en geredigeerd moeten worden. Het is per slot van rekening een remake, met als doel de game te moderniseren.

Crisp Crypto

De knipogende stijl van Destroy All Humans! was hoe dan ook wat de game in 2005 zo bijzonder maakte, en dat hebben de makers van deze remake zich goed beseft. Een van de vele dingen die ontwikkelaar Black Forest aangepast heeft is de algehele look van de personages. Die zien er nu veel meer uit als karikaturen gebaseerd op bekende figuren uit de jaren ’50, terwijl ze in het origineel wat karakterloos waren en amper mimiek kenden. In sommige personages kun je, met een beetje fantasie, het cartoony gezicht van een Marilyn Monroe of John F. Kennedy herkennen.

De game is er grafisch flink op vooruit gegaan, met hulp van de Unreal 4 Engine. Alles is kleurrijker en er zijn veel meer details zichtbaar, zoals vallende bladeren en lichtinval van bijvoorbeeld zonnestralen. Daarnaast zijn de bewegingen van menselijke vijanden verbeterd met performance capture en zijn de speelgebieden dichter bevolkt. Wat vooral opvalt is hoeveel beter het design van Crypto geworden is. Zijn animaties (in de tussenfilmpjes) zien er veel natuurlijker en soepeler uit, er is meer expressie van z’n gezicht te lezen en als je goed kijkt, zie je zelfs dat z’n hoofd licht doorzichtig is en kun je de pulserende hersenen door zijn huid kan waarnemen.

destroy all humans

De benaming remake zeker waard

Deze remake van Destroy All Humans! is dus zeker geen half werk. Het verhoudt zich in het midden tussen een complete remake als Resident Evil 2 en een wat gemakkelijke remaster als die van Burnout Paradise. Het is soms nog steeds overduidelijk een vijftien jaar oude game, maar die hoge leeftijd is niet altijd een nadeel. Want zoiets bizars, origineels en verrassends als Crypto-137’s avontuur kan alleen gevangen worden in een tijdscapsule. Maar gelukkig blijft Destroy All Humans! een cultklassieker.

Destroy All Humans! is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze review is de game getest op een Xbox One.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Bus Simulator 21 onthuld voor pc en consoles Alien-ontwikkelaar Cold Iron Studios gekocht door Daybreak Games
15

Reacties op: Destroy All Humans! is zwaar gemoderniseerd en toch licht achterhaald

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • PlagueVeritas

  • 12 augustus 2020 11:42
  "Helaas blijft het niet alleen bij slechte smaak, want er komen regelmatig opmerkingen langs in Destroy All Humans! die in 2005 nog getolereerd werden, maar tegenwoordig ronduit aanstotelijk zijn. Het denigrerend gebruik van woorden zoals “pussy” en “midget” wordt niet geschuwd en sommige oneliners zijn homofobisch en/of racistisch."

  Wat is dit nou? Zijn jullie verandert in kleinzielige SJW's? Pussy en midget is denigrerend? Joh! Daarom zitten ze er waarschijnlijk in. Kwetsende opmerkingen mogen gewoon. Sinds wanneer is dat verboden? Jammer dat er geen voorbeelden van de homofobische en/of racistische teksten worden gegeven…

  Ik houd mijn hart vast voor de volgende GTA. Want stel je toch een voor dat daarin denigrerend taalgebruik of stereotypen voorkomen of, oh my gawd, racisme!? Dat trekt de gevoelige en gekwetste jeugd van tegenwoordig niet meer… :').

  Een ieder die zich door een game als deze gekwetst zou voelen moet echt even zijn/haar prioriteiten op een rijtje krijgen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 12 augustus 2020 14:44
  @PlagueVeritas inderdaad. De klaarblijkelijk gevoelige tenen van de auteur zijn haast een reden om te stoppen met gamer.nl. Als ik dit gezeur wil horen ga ik wel naar joop.nl.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WouterBrugge

  • 12 augustus 2020 20:24
  @PlagueVeritas Misschien is de context hierbij ook wel belangrijk, want het gaat ook nog eens om slechte grappen. Er is ook helemaal niets verboden, want ik kan weinig verbieden voor zover ik weet, maar platvoerse humor dat ook nog eens niet grappig is? Ik kan wel zonder!

  Maar goed, eerlijk is eerlijk, misschien is geen minpunt voor je.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pascal08

  • 12 augustus 2020 11:53
  Ik heb deze game 1 keer gespeeld, en daarna niet meer.
  Was mij iets te lineair en de controls onduidelijk.
  Had me vergist :) misschien had een open sandbox game velen malen leuker geweest waar je a la GTA een soort van wereld overname doet en mensen kidnap en dysecten en samenstellen tot een nieuw iets, op dat gebied velen gemiste kansen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WouterBrugge

  • 12 augustus 2020 20:25
  @Pascal08 Dit klinkt echt als een fantastische game! Een beetje als XCOM meets Destroy All Humans!! Ik ben aan boord.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 12 augustus 2020 12:08
  Wat @plagueviritas zegt sluit ik mij wel bij aan… Dat zijn toch geen woorden om over te schrijven of moeilijk over te doen? Past niet in 2020? Valt reuze mee toch??

  Heb zelf de game gisteren uitgespeeld. De eerste helft van de game goed mee vermaakt maar daarna wordt het repetitief en eentonig.. Afgezien van wat er wordt gezegd over de racistische uitspraken waarmee ik het niet mee eens ben, sluit ik mij verder wel aan bij de review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 augustus 2020 13:06
  Wat een goed idee Wouter! Laten we iedere pak 'm beet 10 jaar alle games en ja vooruit ook boeken, films, tv series, muziek en cabaretvoorstellingen, telkens weer herschrijven naar de tijdgeest van dat moment!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WouterBrugge

  • 12 augustus 2020 20:25
  @Agent 4125 Dit is een remake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 augustus 2020 22:21
  Verandert exact niets aan wat ik hierboven schrijf. Jij wilt heruitgaves van boeken ook herschrijven?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 12 augustus 2020 15:40
  @niqomipa Het blijft een moeilijk vraagstuk. Ik wil graag vrijheid in alle entertainment voor het gebruiken van stereotyperingen. Het is alleen een probleem dat er nog grote groepen die zich o.a. omdat ze dit hebben aangelereerd of vanuit een slecht zelfbeeld afzetten op/tegen minderheden waar bijv. dit soort opmerkingen natuurlijk aan bijdragen tot framing van mensen hun realiteit. Je wilt dus niet dat mensen dit als propaganda gaan gebruiken.

  Als je de lijn verder doortrekt is de andere kant dat niemand bijna iets meer kan zeggen omdat overal wel een persoon aanstoot aan iets neemt. Dus we hebben meer ontwikkelde mensen nodig die dit onderscheid kunnen maken en meer gelijkheid. Dat is alleen een lastiger op te lossen vraagstuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 12 augustus 2020 19:02
  @niqomipa Ik begrijp wat je bedoelt en volgens mij zeg ik dat ook in andere woorden. Je verzet je alleen tegen een fenomeen wat al een tijd flinke discussies oplevert waarbij extremisten van beide kanten het probleem van de ander bagatelliseren. Dit creeert het idee dat er niet naar elkaar geluisterd word en verhit de situatie alleen nog meer. Dit gebeurd ook als het onderwerp niet bespreekbaar is en iedereen maar gewoon normaal moet doen.

  Jij en vele andere die een gedegen opvoeding en biologie hebben meegekregen kunnen dat onderscheid wel maken, helaas een andere groep nog niet. Dit onderwerp zal meer en meer over gesproken worden dus je kunt er boos om worden alleen daar heb je denk ik alleen jezelf mee. Om eerlijk te zijn word ik ook vaak moe van vergelijkbare thema`s die opkomen wat nog niet wil zeggen dat het niet goed is om ze te bespreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WouterBrugge

  • 12 augustus 2020 20:30
  @004 Ik vind het gewoon slechte humor van een bedenkelijk niveau en aangezien ze best wel veel hebben aangepast in deze game, had dit extra stapje ze gesierd.

  En dat ik er een hele alinea aan wijd wil niet zeggen dat het meteen voor twee punten aftrek zorgt ofzo. Wel dat ik het het opmerken waard vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 12 augustus 2020 22:23
  @WouterBrugge Dus jij wilt eigenlijk alles wat je bedenkelijk vindt het liefst laten aanpassen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 12 augustus 2020 18:57
  Het denigrerend gebruik van woorden zoals “pussy” en “midget” wordt niet geschuwd en sommige oneliners zijn homofobisch en/of racistisch.

  ZUCHT.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 13 augustus 2020 07:58
  In deze commentsectie: mensen die er achter komen dat tijden veranderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.