Als kind van een God is het leven niet altijd even makkelijk. Heracles moest twaalf loodzware taken voltooien om weer in de gratie van zijn vader te komen, Achilles stierf aan een pijl in zijn hiel en Orpheus pleegde zelfmoord omdat hij er niet in slaagde zijn vrouw uit de onderwereld te redden. De strijd en het lijden van deze halfgoden spreekt tot de verbeelding en leverde ons al games op als God of War. Nu is het aan Demigod om voor een plekje in het paradijs te strijden.

Demigod is wederom een RTS die het helemaal anders wil doen. De gameplay is gebaseerd op de populaire Warcraft 3 mod Defense of the Ancients en plaatst de speler eens niet in de rol van een generaal die gigantische legers aanstuurt. In plaats daarvan bestuur je in Demigod, het grootste deel van de tijd althans, slechts één eenheid, een machtige halfgod.

De opzet van een strategiegame met slechts één bestuurbaar personage klinkt eenvoudig in de oren en in de basis is dit ook zo. Het spel speelt zich af op een soort van schaakbord, met aan beide kanten van de kaart een Citadel en een portaal. Het doel van het spel is om als eerste de Citadel van de tegenstander te verslaan met je halfgod. Dat gaat echter niet zomaar, want ook al kun je slechts één eenheid besturen, er lopen er genoeg op het scherm. De weg naar de vijandige Citadel is volgezaaid met vijandige verdedigingstorens, terwijl uit beide portalen geregeld onbestuurbare troepen verschijnen die automatisch hun weg naar de vijandige Citadel of halfgod zoeken. En dan zijn er natuurlijk nog vijandige halfgoden, die niet zo maar de weg naar hun Citadel vrijgeven.De simpele opzet die Demigod in het eerste opzicht lijkt te hebben is dan ook een illusie.

In Demigod kun je kiezen uit acht verschillende halfgoden, die zijn onder te verdelen in twee categorieën:  de Assassin en de General. De Assassin is een krachtige halfgod met sterke aanvallen en spreuken die uitermate geschikt is voor het vernietigen van vijandig gespuis. De Assassin doet door zijn besturing, waarbij je vooral klikt op alles wat je wilt vernietigen, vaak meer denken aan oude actie RPG's zoals Diablo, dan aan een traditionele RTS. De General, die in aanvalskracht veel zwakker is dan de Assassin, blijft het genre iets meer trouw. Een General is namelijk in staat om verschillende eenheden op te roepen en te besturen, wat tactische manieren om niet aan kracht te hoeven inboeten oplevert.

De game krijgt diepgang door de mogelijkheid om verscheidene upgrades aan te schaffen. Verspreid over alle levels zijn verschillende nodes te vinden, die, mits ze in bezit zijn genomen, onder andere geld en zogenaamde War Score opleveren. Met geld kun je nieuwe spullen en spreuken voor je halfgod kopen. Maar niet alleen de halfgod zelf, ook je verdediging is te verbeteren. Zo kun je de Citadel versterken en nieuwe typen units voor je leger kopen. Niet alle upgrades zijn echter meteen te koop. Door de War Score kunnen nieuwe upgrades voor de Citadel beschikbaar komen, terwijl  halfgoden tijdens gevechten levelen en zo nieuwe spreuken tot hun beschikking krijgen.

Demigod toont zich op zijn sterkst door zijn onverwachte tactische diepgang, die soms doet denken aan een levendig potje schaken. Het spelopzet is in de basis simpel, maar laat veel ruimte om eigen strategieën te ontwikkelen, wat zeker tegen menselijke tegenstanders goed tot zijn recht komt. Hierdoor is de game stiekem ook vrij verslavend en biedt de game potentieel vele uren vermaak.

Toch wordt er in aantal opties weinig geboden door Demigod, want naast een skirmish modus is er geen singleplayer in de game te bekennen. Nu komt de game het beste tot zijn recht tegen menselijke tegenstanders, maar het wordt hierdoor wel moeilijker om op een rustig tempo de gameplay goed te leren. Vooral het gebrek aan een tutorial in Demigod is een slordige keuze. De eerste uren spendeer je vooral aan het uitvogelen van de gameplay-mechanieken, terwijl een simpele tutorial al veel duidelijk zou kunnen maken. In plaats daarvan wil Demigod door een ambiteuze multiplayer matchmaking lerende spelers tegenover elkaar zetten. Helaas komt het hier neer op wat opstartproblemen.

De eerste weken is Demigod geplaagd door multiplayerproblemen en hoewel ontwikkelaar Gas Powered Games beterschap heeft beloofd en de game langzamerhand eindelijk begint te werken, heeft dit een zware stempel op de multiplayer ervaring gedrukt. Ten tijde van deze review zijn nog niet alle problemen verholpen, maar door goede vooruitgang verdient Demigod hier momenteel het voordeel van de twijfel. Wel indrukwekkend is het Pantheon, een gigantische multiplayer modus die in feite een lang toernooi is en waarin de Assassins en Generals het tegen elkaar opnemen. Ieder multiplayer potje in het Pantheon telt mee in het algemeen klassement. Als de laatste hobbels uit de multiplayer verdwenen zijn, zal het Pantheon zeker kunnen schijnen.

Demigod biedt prima vermaak, maar moet zich in de multiplayer nog bewijzen en biedt, zeker qua singleplayer, nog te weinig inhoud. Met slechts acht halfgoden en maps, plus de nog ietwat zorgwekkende multiplayer, voelt de game nu nog niet echt als een totaalpakket. Toch is Demigod een RTS die de liefhebber zeker kan waarderen en die je, mits je in bent voor wat nieuws, zeker kan overwegen.