Review
Dead Space

Dead Space is een masterclass in remakes en horrorgames

In de ruimte hoort niemand je opnieuw gillen

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Dead Space is een uitstekende remake, maar bovenal een geweldige horrorgame. Het maakt daardoor niet uit of je de USG Ishimura al als je broekzak kent, of dat dit je eerste avontuur met Isaac Clarke is. De grafische renovatie en talloze grote en kleine aanpassingen zijn uiteraard welkom, maar het is de onvoorspelbaarheid, de naadloze ervaring en het ijzingwekkende geluid dat je geheid van begin tot einde met klamme handjes op het puntje van je stoel houdt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Intens sfeervol, audio van de bovenste plank, nagenoeg naadloze ervaring die je in constante spanning houdt
 • Minpunten
 • Wapenselectiesysteem is wat achterhaald
Soms ontstaat op twee verschillende plekken bijna exact hetzelfde idee. In de wetenschap spreken we dan van een ‘gelijktijdige uitvinding’; de filmindustrie verwijst ernaar als ‘filmtweeling’. The Callisto Protocol (van de bedenker van Dead Space) en de Dead Space-remake kun je gerust een gametweeling noemen. Maar wetenschappers en filmmakers weten dat er meestal maar één van de twee een plek verovert in het collectieve geheugen. EA’s remake heeft daar de beste papieren voor.

Wie Dead Space ergens in de afgelopen vijftien jaar heeft gespeeld is bekend met de situering. De USG Ishimura, een gigantisch ruimteschip ontworpen om complete planeten te ‘kraken’ en om te zetten in ruwe grondstoffen, is na een noodsignaal volledig op zwart gegaan. Een klein groepje technici, waaronder ingenieur Isaac Clarke, benadert het schip om reparatiewerkzaamheden te verrichten. Het gezelschap strandt echter en ontdekt al snel wat er écht aan de hand is: de bemanning is dood en het schip is overgenomen door gemuteerde wezens genaamd Necromorphs, die je alleen kapot krijgt door hun ledematen er af te schieten. Wat volgt is een tien tot vijftien uur durend avontuur dat nieuwkomers én fans verrast.

Dead Space

Vertrouwd en toch anders

In grote lijnen is Dead Space weliswaar trouw aan zijn vijftien jaar oude naamgenoot, maar de lijst met aanpassingen is haast te lang om op te sommen. Zo is daar de overduidelijke grafische update, zijn er nieuwe puzzels en zijmissies en kan hoofdpersoon Isaac Clarke ditmaal praten. Subtieler zijn de veranderingen in de schaal van locaties en hoe bepaalde accenten binnen het verhaal zijn verlegd. Op sommige vlakken trekt ontwikkelaar EA Motive het spel gelijk met het vervolg uit 2011, bijvoorbeeld als het gaat om hoe je je wapens upgradet of door gebieden zonder zwaartekracht manoeuvreert. Maar op één vlak overstijgt Dead Space het origineel, de vervolgen én genregenoten: de pure spanning die voelbaar is. Bepaald niet onbelangrijk bij een horrorgame.

De uitmuntende spanning is meer dan de som der delen. Natuurlijk draagt de grafische pracht eraan bij. Damp, rook en onbetrouwbare lichtbronnen schilderen een beklemmende sfeer, waardoor je de roest en olie op het schip bijna kan ruiken. Audio speelt zo mogelijk een nog grotere rol. Dat gaat verder dan onheilspellend gekraak en gepiep. Geschreeuw of gebonk in de verte is soms dof en vervormd, alsof het geluid via een ventilatieschacht al een heel eind heeft afgelegd. Op andere momenten klinkt het angstwekkend dichtbij. Soms overstemmen luide machines al het andere geluid en soms is het zo stil, dat je alleen Isaacs hart tekeer hoort gaan. Dead Space is een gruwelijk feestje voor audiofielen.

Dead Space

USG Ishimura: Planet Cracker en zenuwsloper

De absolute ster van Dead Space is echter de USG Ishimura, dat vol verrassingen zit. In het origineel bestond het schip uit verschillende secties. Reizen tussen deze secties ging via een laadscherm vermomd als tram. In de remake is de Ishimura één geheel. Via nieuwe gangen kun je je te voet van het ene naar het andere gebied verplaatsen. De tram is er nog steeds, maar doet nu meer dienst als fast travel-systeem en rijdt fysiek door het schip. Daarmee laat ontwikkelaar EA Motive niet alleen technische spierballen zien, het houdt je als speler ook vastgekluisterd aan de game. Elke missie loopt naadloos over in de volgende, zonder dat je zenuwen echt tot rust kunnen komen.

Zelfs wanneer je op een bepaalde plek al meerdere keren bent geweest en je de weg inmiddels blindelings kent, weet de game je de stuipen op het lijf te jagen. De Ishimura voelt al snel bekend, maar nooit vertrouwd. De ene keer tref je ergens vijanden aan, de volgende keer barst er nét op het juiste moment met veel heisa een waterleiding of begeeft een ventilator het. Of gebeurt er juist helemaal niks, wat óók onheilspellend is. Het knappe is dat veel schrikeffecten zorgvuldig gescript lijken, totdat je doodgaat en een stukje opnieuw speelt. Dan pas kom je er achter dat deze gebeurtenissen veelal willekeurig zijn. Zó vloeiend gaat alles in elkaar over.

Dead Space

Wapens werken soms tegen je

Toch is niet alles in Dead Space vrij van frictie. Het wapensysteem is gek genoeg nog behoorlijk archaïsch. Slechts vier wapens kun je tegelijkertijd onder de vierpuntsdruktoets programmeren. De rest zit in je inventaris, waar je alleen bij kunt door in het menu te duiken. Ook dan ben je echter niet veilig, want het spel gaat verder terwijl je in dit menu zit. Zeker bij baasgevechten, waar bepaalde wapens volstrekt nutteloos zijn, kan dat problematisch zijn. Het is immers vrijwel onmogelijk om dan in het heetst van de strijd een ander wapen uit je inventaris te toveren.

Doodgaan, je beter voorbereiden en opnieuw proberen is natuurlijk een logische oplossing, maar het past niet bij deze remake die verder zo hamert op een naadloze ervaring. Bovendien spoort het spel je aan veelvuldig af te wisselen tussen wapens door willekeurig munitie te droppen. Een modern wapenwiel die toegang tot al die verschillende wapens had gegeven, had in deze remake dan ook niet misstaan.

Dead Space

Wellicht leggen we zout op slakken. Zie het als een ultiem compliment aan de fenomenale sfeer van Dead Space, die je eigenlijk onder geen beding wilt onderbreken. Het laadtijdvrije ontwerp van de Ishimura, het brede arsenaal aan verrassingen dat het spel voor je in petto heeft en de ijzingwekkend goede audio creëren op vernuftige wijze een constante, bloedstollende spanning die je van begin tot eind in zijn greep houdt. Als je eenmaal aan Dead Space bent begonnen, wil je ‘m het liefst in één ruk uitspelen. Als je durft tenminste.

Dead Space is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Voor deze review is de game gespeeld op een Xbox Series X.

Dit artikel delen:

Lees meer

Intel Arc Control nu ook te besturen met desktopmodus Speeltests van nieuwe De Sims-game Project Rene begonnen
34

Reacties op: Dead Space is een masterclass in remakes en horrorgames

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoop213

  • 1 februari 2023 12:56
  Helemaal mee eens. Ik speel voor het eerst Dead Space. En het is een belachelijke goede game. Lang geleden dat ik in januari een game heb gespeeld die misschien wel op gaat in mijn top 10 van het jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 1 februari 2023 13:02
  Helemaal mee eens met de review. Heb de game gisteren uitgespeeld op hard. Wat een game en wat een ervaring. Is zeker een 9,5 voor mij iig!

  Ben nu ook trouwens gelijk verder gegaan met Dead Space 2. Speel het nu op Xbox series x (Had hem vroeger gekocht voor de x360) maar dat is nu ook een geweldige ervaring. De game heeft een game boost gekregen en is gewoon speelbaar in 60 fps (DS3 ook). Een genot om te spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 1 februari 2023 13:23
  Ik was wat laat op het feestje en ben Deadspace pas gaan spelen toen de PS4 al bijna op zijn einde liep (heb mijn 360 er speciaal voor afgestoft). Nadat ik deel 1 had uitgespeeld was ik zo verknocht geraakt aan de gameplay, setting en met name het verhaal en de diepere laag achter deze, dat ik per direct deel 2 en 3 in huis gehaald heb. Deel 2 is veruit mijn favoriet, maar ook het cinematische gevoel van deel 3 kon ik enorm waarderen. Ik vond het gewoon een hele toffeb en solide triologie. Zo zonde dat het verhaal daarna stopte.

  Deze game pak ik geheid op, maar niet voor 60 euro. Ik koop praktisch nooit games voor deze prijs, want games worden altijd goedkoper en door alle updates en patches kwalitatief alleen maar sterker. Dus ik kan wachten. Alleen bij Nintendogames niet, want Nintendo is wat dat betreft een arrogant kutbedrijf dat qua prijsdalingen een dikke middelvinger opsteekt naar haar fans. Tjah, het blijft natuurlijk een bedrijf. Maar ik had heeeeeeel wat meer van hen gekocht als ze wel aan fatsoenlijke kortingen deden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 1 februari 2023 13:24
  @Dokter Caspari lekker offtopic eindigen ook xP

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • brushaway

  • 1 februari 2023 13:35
  @Dokter Caspari Je kan gewoon blogjes schrijven om je frustratie te uiten hoor :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 1 februari 2023 21:15
  @brushaway haha sorry, het ging die kant op :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 1 februari 2023 13:43
  @Dokter Caspari

  Sorry, ik ben medeveroorzaker van de arrogantie, want ik koop de Nintendo games die me interesseren blind en full priced. Gewoon, omdat ik meestal niet kan wachten. Sterker nog, ik koop zelfs remakes voor de volle mep. Ja, ik ben nu eenmaal hyped voor bepaalde games en dan wil ik simpelweg niet wachten.

  Dat heb ik normaal gesproken niet met games als Dead Space, maar toen ik las dat deze game overal zo goed ontvangen werd, heb ik m toch gelijk gekocht, maar ik heb helaas nog geen tijd gehad om m te proberen. Heb er wel veel zin in. Maar eigenlijk had ik hier wel mogen wachten bij aanschaf, want hij schijnt niet erg lang te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 1 februari 2023 14:06
  @Luigi1985 als je de zijmissies wilt doen, kun je denk ik rekenen op een uur of 14-15!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 1 februari 2023 15:31
  @LarsCornelis

  Op zich prima hoor. Ik vind 15 tot 20 uur een prima lengte voor een game. Als ie dan erg vet is, dan ben je na een paar jaar misschien ook nog geneigd om het opnieuw te spelen. Elden Ring met 145+ uur op de teller ga ik bijvoorbeeld nooit meer helemaal uitspelen en Breath of the Wild heb ik meerdere keren opnieuw opgestart, maar ook die zal ik niet snel nog een keer helemaal doorspelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 1 februari 2023 14:39
  @Dokter Caspari Dat wordt ook lastig voor jou. Je zegt in het the Crew artikel net dat je geen behoefte voelt om een current gen console aan te schaffen En aangezien deze alleen uit voor de current gen zal dat ook moeilijk gaan mits je een game pc hebt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 1 februari 2023 18:44
  @Snoop213 ik heb een game-laptop, gewonnen met een art wedstrijd bij de PU :p die draait opt moment alles ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 1 februari 2023 18:49
  @Dokter Caspari Kijk gefeliciteerd. Maar dan mogen 3rd party ook next gen only worden want die kun jij ook draaien op de laptop. En als je dan exclusieve ps games wil spelen dan heb je hopelijk een ps5 nodig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 1 februari 2023 21:21
  @Snoop213 haha dat kan zeker. Maar Snoop, ik zou ook willen dat ik de drang had om een current-gen in huis te halen. De Switch heb ik wel, simpel om de exclusive games (Zelda en 3D Mario heb ik ondanks mijn haat voor Nintendo's no-korting regiem wel in huis gehaald) maar ook om overal te kunnen gamen. Dit laatste was en is een echte meerwaarde voor mij, ff chill in bed, ff chill op de bank, ff chill op de Hotelkamer etc.

  Ik vind het jammer dat Sony en MS nog steeds weinig te bieden hebben qua systemseller titels. Het liefst stond ik te popelen, maar dit doe ik (nog) niet. Wie weet worden we dit jaar verrast, een nieuwe Fable, Starfield en Hogwarts Legacy (yes, kan ook op PC, i know) maken mij al enthousiaster.

  Ik snap trouwens je beef wel met het in ere houden van oude generaties hoor, ik zie ze ook graag full-pull current-gen gaan. Maar het feit dat ik ook Elden Ring en bijvoorbeeld TLOU 2 nog gewoon kan spelen op mijn oude 4tje vind ik ook wel weer chill. Maar het liefst zag ik de current-gen volgepropt met must-have titels. Dit is alleen niet zo, althans, ik zie het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  demieg81

  • 1 februari 2023 13:36
  de oude games waren al goed dus een goede remake kan deze game alleen maar nog beter en mooier maken! Ik ga m ook zeker halen. Als je wat geld in zak wilt steken, kan een key via allkeyshop halen voor 40,-. (voor pc uiteraard)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Keesje_NLNL

  • 2 februari 2023 06:39
  @demieg81 Die aanbieders (Gamiongdragons, Kinguin, K4G) zijn allemaal gewoon betrouwbaar? Kan ik dat nog ergens controleren ipv alleen af te gaan op aantal sterren?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  demieg81

  • 3 februari 2023 09:47
  @Keesje_NLNL Hoe ze aan die keys komen, blijft een grijs gebied. Wel weet ik dat ik persoonlijk goede ervaringen hebt met de aanbieders met minimaal 4 sterren hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Keesje_NLNL

  • 3 februari 2023 12:18
  @demieg81 hartelijk bedankt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 1 februari 2023 14:37
  Ik wacht lekker totdat de game wat afgeprijsd is want 70 euro voor een remake vind ik veel te duur in deze tijden van hoge inflatie.
  Maar ik ben een zeer geduldig persoon en tot die tijd moet ik het maar doen met het origineel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 1 februari 2023 14:56
  Die screenshots geven mij een enorm Event Horizon vibe. Ik had deze game toen gemist en ga deze nu zeker een keer proberen via deze remake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 1 februari 2023 15:29
  @Exalian-1 dat is geen toeval, de makers van de originele Dead Space waren erg geinspireerd door Event Horizon. En de gelijkenissen zijn dan ook talrijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.