Begin 2003 kwam voor de Xbox Dead or Alive Xtreme Volleyball uit. Zack, een vechter van Dead or Alive, had alle prachtige dames van het vechtspel op zijn eiland uitgenodigd voor trainingen. Daar aangekomen blijken er geen trainingen te zijn en besluiten de dames hun kleinste bikini uit de kast te trekken en wild over het strand te dartelen en een potje te volleyballen. Zack is terug en ook alle dames met al hun hebben en houden.

Zack’s eiland is aan het eind van het eerste deel onder water beland, maar daar laat hij het niet bij zitten. Door middel van een bijzondere uitvinding weet hij het geheel weer boven water te krijgen en uiteraard worden de dames weer uitgenodigd voor Dead or Alive 5. Natuurlijk geen gevechten, dus tijd om een aantal nieuwe activiteiten te beginnen op het eiland met de dames. Na het kiezen van één van de negen personages, met als enige nieuweling de Japanse schone Kokoro, kun je een viertiendaagse vakantie beginnen.

Kasumi, komt naar het eiland op zoek naar haar broer.

Het is oppassen met een spel als DOAX2 als de grootste vernieuwing de verbeterde physics zijn van de vrolijk heen en weer wiebelende borsten van de dames. Ze bewegen namelijk deze keer onafhankelijk van elkaar! Uiteraard heeft Team Ninja wel voor meer veranderingen gezorgd. Zo ziet het spel er grafisch subliem uit met alle dames in haarscherpe High Definition-kwaliteit en zijn er een aantal nieuwe minigames beschikbaar.

Kokoro, de nieuweling, is naar het eiland gekomen voor een

pauze in haar training om Geisha te worden.

Het idee van het spel is gelijk aan zijn voorganger. Je houdt een vakantie en moet daar zorgen dat je aanpapt met de meisjes om vriendinnen te maken en partners te worden voor de potjes volleybal. Daarbij is het zaak om veel cadeautjes te sturen en te ontvangen, want daarmee win je blijkbaar het hart van elke vrouw. Elke dag kun je een aantal activiteiten ondernemen, zoals een minigame spelen, even relaxen, een cadeautje geven aan een van de dames of winkelen in de verschillende winkeltjes, met uiteindelijk als doel om alle bikini’s en andere accessoires bij elkaar te verzamelen.

Tina, komt naar het eiland om van haar vader te ontsnappen.

Er zijn een aantal nieuwe minigames toegevoegd voor meer speelplezier. Tenminste, dat was de bedoeling. De grootste nieuwe toevoeging zijn ongetwijfeld de races met jetski’s en dit werkt nog best aardig. Zo merk je ook goed dat er gewerkt is aan de physics van het water wanneer je met je jetski een hoge sprong maakt en diep onder water belandt om vervolgens weer omhoog te kruipen. Het is uiteindelijk uiteraard je doel om als eerste over de finish te komen en de boost upgrades kunnen je daarbij helpen. Deze verkrijg je door goed tussen de ballontjes in het water door te varen. Vervelend hier is echter wel de besturing, die prima werkt totdat je ergens stil komt te liggen. Dan is de besturing plots onwijs gevoelig en schiet je heen en weer van wal naar wal.

Andere minigames zijn een kontgevecht en touwtrekken. Deze spelletjes lijken erg op elkaar, alleen is het bij de ene de bedoeling dat je de ander eraf duwt door met je kont in de aanval te gaan en moet je bij het andere spelletje juist de ander eraf trekken. Het klinkt als een mogelijk strategisch spel, maar helaas. Je kunt een gewone en een slomere sterke aanval doen, plus ontwijken. Uiteindelijk komt het echter allemaal neer op dom geluk, want je weet toch nooit wat de ander gaat doen. Nieuw is ook de Waterslide, waarin je op een opblaasband naar beneden suist over een glijbaan. Hier is het vooral taak om de baan uit je hoofd te leren, want anders vlieg je er zo uit en beschadig je de volmaakte huid van de volmaakte fantasievrouwen. Het laatste nieuwe spelletje is de strandrace, waarin twee dames op het strand gaan liggen, om vervolgens zo snel mogelijk naar een vlaggetje te rennen.

Hitomi, klaar om te vechten voor Dead or Alive 5.

Naast nieuwe minigames zijn ook de bekende games onder handen genomen. Zo is het volleybal zelfs verslechterd. De camera staat nu op een vast, onoverzichtelijk punt aan de zijkant, waardoor je heel slecht diepte kunt inschatten en op die manier maar geluk moet hebben of je de bal raakt of niet. De Pool-Hopping game, waarin je op drijvende platformpjes in het zwembad moet springen om aan de overkant te geraken, is nu veranderd is een wedstrijdje. Eén foutje en je hebt al verloren. Ook kun je nog altijd ’s nachts in het casino duiken om je geld over de balk te smijten met geinige spelletjes als Blackjack en Poker.

Ayane, is Kasumi gevolgd naar het eiland.

Dead or Alive Xtreme Volleybal trok verrassend veel vrouwelijke fans en dat lag aan het karakter en de sfeer van het spel. Het geheel was zo relaxt en simpel, dat iedereen er zo mee bezig kon. Even wat volleyballen, wat relaxen op het strand, nieuwe bikini’s kopen en wat aanpappen met de meisjes. De minigames hebben het spel nu echter veranderd in een haastig en vaak frustrerend geheel. De meeste spelletjes werken allemaal net niet goed genoeg en het relaxte gevoel is er totaal uit verdwenen. Een behoorlijke achteruitgang tegenover het eerste deel dus.

Leifang, heeft gewoon erg zin in een vakantie.

Het spel kent zelfs een belachelijke onlinemode, waarin je volleybal of de jetski-races via Xbox Live kunt spelen. In een gamelobby ben je een hele aparte avatar, zoals een inktvisje of een krabje, die bewegingen kunnen maken en waarmee je kunt chatten. De spelletjes zelf zijn echter een groot lag-festijn en je zult regelmatig lang naar een onnodig zwart scherm staren. Had die online mode goed uitgewerkt of gewoon weggelaten, want dit werkt echt schandalig slecht.

Lisa, is haar baan kwijtgeraakt, dus tijd zat om te relaxen.

Het probleem van Dead or Alive Xtreme 2 is dat de grootste vernieuwing toch echt de geavanceerde ‘tietphysics’ zijn. Ze bewegen compleet onrealistisch en belachelijk, maar dat maakt helemaal niet uit, want daarvoor koop je dit spel. Je koopt het niet voor de goede minigames, niet voor de leuke gameplay en vooral niet voor de afschuwelijke muziek van Hilary Duff en anderen. Je moet het willen kopen om de geile graphics met de minstens zo mooie dames. Voor elke andere reden om het spel aan te schaffen verwijzen we je naar het eerste deel, dat voor een mooi budgetprijsje te vinden is. Daar zijn de dames wat minder mooi en de borsten minder bewegelijk, maar ben je wel gegarandeerd van een leuk en ontspannen spel.