Eigenlijk hadden we sinds de aankondiging al het idee dat Dead Nation wel eens een downloadbaar pareltje zou kunnen zijn. De Finse ontwikkelaar Housemarque wist met Super Stardust HD één van de beste en mooiste PSN-games af te leveren en heeft echt de tijd genomen om Dead Nation tot in de puntjes te polijsten. En dat heeft overduidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Ondood tuig

Het spel draait om een wereldwijde zombieplaag (goh, alweer een) waarbij jij als speler op mysterieuze wijze geen zombie wordt als je wordt gebeten. Je bent dus de sleutel tot een kuur en daarom moet je je een weg richting een dokter zien te vechten die probeert de wereld te redden. Dit onzinnige flutverhaaltje is een prima excuus om duizenden zombies in alle soorten en maten om te leggen met een wapenarsenaal om je vingers bij af te likken.
 
 
Je bekijkt de hoofdpersoon schuin van boven zodat je een goed overzicht hebt om zombies van alle kanten te zien aankomen. En dat doen ze ook zeker. Terwijl je in het begin nog de beschikking hebt over een simpel geweertje en de wat zwakkere zombies je slechts van één kant belagen, krijg je later de beschikking over zwaar wapentuig (zoals een vlammenwerper en nog veel meer lekkers) en vecht je tegen gigantische groepen ondood tuig, aangevuld met enkele sterke monsters. Op de normale moeilijkheidsgraad is de game zeer goed te doen en toch al uitdagend, terwijl de hogere moeilijkheidsgraden echt bedoeld zijn voor de zeer fanatieke gamer.
 

Quarterback Cannibals

Dead Nation is zo’n vreselijk goede game door een aantal factoren. Zo is het spel enorm verslavend omdat je continu punten aan het verzamelen bent en je steeds bezighoudt met het upgraden van je wapens. De drang om maar door en door te spelen komt door het continu binnen blijven stromen van punten en geld. Bovendien bevat het spel tal van verborgen plekjes waar je kistjes met geld, punten en armor kunt ontdekken. De game is daarom niet alleen een heerlijke zombieshooter, maar zorgt ook voor een verslavingsdrang naar een zo hoog mogelijke score en het zo snel mogelijk bij elkaar kopen van een imposant wapenarsenaal.
 
Dead Nation bevat een gezonde dosis humor, zoals dat ook hoort bij een zombiegame met een doelbewust B-plot. Zo kom je op een gegeven moment een gecrashte bus tegen van het fictieve American Football-team ‘Quarterback Cannibals’, waar een hele groep zombies in sporttenue uitkomt. Ook loop je clowns tegen het lijf die uit een circustent in een park komen.
 

 

Leaderboards

Het mooie van Dead Nation is dat je de gehele game met twee man kunt doorlopen, zowel offline als online. Dit verhoogt de herspeelbaarheidswaarde aanzienlijk. Dat je scores kunt uploaden naar online leaderboards helpt hier ook bij. De leaderboards worden via een wereldkaart per land in beeld gebracht en hoe meer zombies je doodmaakt, hoe hoger Nederland stijgt op de wereldranglijst. Bovendien zijn er zombiecycli: als je als land een x aantal zombies doodt, kom je in een volgende zombiecyclus terecht. Het is vooralsnog gissen naar de implicaties van deze cycli, maar wellicht dat er veranderingen in de gameplay komen als een land in een volgende zombiecyclus terechtkomt.
 
Dead Nations is technisch werkelijk fantastisch. Er worden vele tientallen zombies tegelijk in beeld gebracht die allemaal erg knap gemodelleerd zijn. Bovendien is het spel van licht en donker enorm sterk geïntegreerd in de gameplay. De lichteffecten zijn enorm mooi en af en toe valt het licht geheel uit en zie je door het beperkte licht van je zaklamp niet of er misschien een groep zombies in je rug aanvalt. Op deze momenten is Dead Nation op zijn sterkst. Je schrikt je werkelijk een ongeluk als blijkt dat na het onheilspellende getrippel in het donker een heel contingent zombies je in de rug aanvalt.
 
 

Veel game voor weinig geld

Als we dan toch een kritiekpuntje moeten noemen, dan is het dat het wisselen van wapens enigszins stroefjes verloopt. Je wisselt met de pijltjes van je PS3-controller en juist in een spel als dit moet zoiets extreem vloeiend verlopen. Dat gebeurt niet altijd aangezien je in de hectiek niet direct het juiste wapen te pakken hebt, zeker niet bij een behoorlijk groot arsenaal. Het is een bijna te verwaarlozen probleempje, maar het kan af en toe hinderlijk zijn.
 
Verder kunnen we Dead Nation niet genoeg aanraden. De game is met dertien euro belachelijk goedkoop voor wat het allemaal te bieden heeft. En wat het biedt, wordt grafisch prachtig weergegeven en speelt heerlijk weg. Er is eigenlijk geen reden om Dead Nation niet aan te schaffen… tenzij je bang bent voor zombies .