Review
Xbox Series X

De Xbox Series X is een fantastische gameconsole zonder games

Een console zonder gedoe, maar met alle functionaliteiten

Geschreven door Ron Vorstermans op

Conclusie

De Xbox Series X is vooral een belofte. Je kunt er nog geen overweldigende nieuwe exclusieve games op spelen. Zulke games ontbreken ook in de maanden na lanceringsdag. Dat is oprecht raar. Het is een beetje alsof je een nieuwe auto koopt zonder dat je erin rond mag rijden. Je hoeft deze console eigenlijk niet op launchdag te halen. Althans: het is niet alsof je dan een grote nieuwe game mist die de rest van de wereld wél spelen kan. Dat had Halo Infinite moeten zijn. Maar die is uitgesteld. Het uitstel van Halo Infinite is een klap die de rest van de line-up niet opvangt.

Sowieso werpt de Series X veel vragen op. Heb je deze console überhaupt wel nodig? Als je een moderne pc hebt is er nauwelijks reden een Series X te halen. Alle exclusieve Xbox-games komen naar de pc. Bovendien beschikt ook de pc over Game Pass. Daarnaast wordt Game Pass geïntegreerd in de cloudstreamingdienst van Xbox, waardoor je een hele bibliotheek aan Xbox-games op je telefoon of tablet kunt spelen. Tenminste, op Android-apparaten; op iOS kun je games vooralsnog enkel lokaal streamen, zoals met PlayStation Remote Play.

Microsoft vervaagt de grenzen tussen platformen doelbewust. Veel exclusieve Xbox-games verschijnen de komende tijd ook nog eens op de Xbox One, bijvoorbeeld. Eigenlijk is dat best raar: Microsoft geeft je alle redenen om juist géén Xbox Series X te kopen. Het enige wat Microsoft wil, is dat jij betaalt voor services als Game Pass en Xbox Live. Op welk platform je dat doet maakt Microsoft niet echt uit. Dus de vraag of je deze console echt nodig hebt, is afhankelijk van de platformen die je al hebt. Naast de games die je wilt spelen, natuurlijk.

Xbox Series X

Eén ding is zeker: wie graag op consoles speelt, zit met de Series X gebakken. Sterker nog: de Xbox Series X heeft echt een beetje ons hart veroverd. De backward compatibility is waanzinnig, Game Pass is subtiel maar naadloos verweven in het besturingssysteem, Quick Resume is heerlijk en de console zelf is relatief snel, bijna volledig geluidsstil en enorm gebruiksvriendelijk. Vergeleken met de Xbox One voelt niets aan de Series X overbodig. Alle belangrijke elementen van een console zijn aandachtig verwerkt. Alles, behalve de games. Vooralsnog.

Vanwege dat gebrek aan games is de Xbox Series X nu geen ‘essentieel apparaat’. Er is nog geen enorm valide reden om meteen naar de winkel te hollen. Dat was eigenlijk al duidelijk voordat we dit recensie-exemplaar ontvingen. Toch willen we niet doorschieten in cynisme. Microsoft toont in vrijwel alles dat het perspectief ziet in zijn gamesdivisie. Het heeft de afgelopen jaren meerdere goede ontwikkelaars gekocht om in gametoevoer te kunnen voorzien.

Het bedrijf heeft bovendien veel moeite in de Series X gestoken. Dat merk je als je erop speelt. Je maakt als bedrijf geen console als de Series X zonder in het medium te geloven. Wij denken dat die games wel komen. Een betere vraag is: wegen die games straks ook op tegen het exclusieve geweld van Sony? Tja, dat moet de toekomst uitwijzen.

Xbox Series X

Hoe dan ook is het fijn om de Xbox Series X in huiskamers te zien staan. Niet omdat het het een mooi ding is, maar omdat de Series X weer echt een traditionele spelcomputer is. Je merkt dat aan ieder aspect van de filosofie, hardware en het besturingssysteem. Dit is een console zonder gedoe. Een console waarop je vooral en alleen games gaat spelen, alleen of samen. Alles in dit apparaat faciliteert in de simpele behoefte om games zo mooi en handig mogelijk te spelen. Je zou zelfs kunnen zeggen: een console die in alles doet denken aan de Xbox 360.

Als die gedachte niet geruststelt, weten wij het ook niet meer.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. De hardware
  3. De software
  4. De games
  5. Conclusie

Dit artikel delen:

Lees meer

Sega verkoopt zijn arcadetak vanwege het coronavirus PlayStation 5 ondersteunt geen 1440p-resolutie
28

Reacties op: De Xbox Series X is een fantastische gameconsole zonder games

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    xeros

    • 5 november 2020 15:33
    ''Je zou zelfs kunnen zeggen: een console die in alles doet denken aan de Xbox 360.''
    Dat is een heel mooi compliment voor MS.
    Ik kijk heel erg uit na de XSX launch en vooral de komende jaren aan Xbox console exclusives.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ali3n8tor

    • 5 november 2020 15:43
    Bedankt voor de review! Deze, en alle andere reviews nu online bevestigen voor mij wat ik al maanden aan zie komen: wat zou ik hier op moeten spelen als ik alles wat er op uitkomt ook op mijn pc kan spelen.. BC is voor mij niet super belangrijk want ik heb hier simpelweg alle 3 de generaties xbox nog aangesloten staan, waarvan 1 zelfs op een crt =)

    Microsoft heeft hier wel een beest van een machine neergezet en een zeer solide basis voor de toekomst maar ik zie mezelf er dit en wellicht volgend jaar geen 1 kopen tenzij ze met de killer-app komen die je meteen day one wilt spelen. Een killer instinct 2 zou mij direct over de streep trekken maar zelfs ms weet niet meer dat ze die franchise ook nog hebben. Ook ben ik wel heel benieuwd naar wat ze nog meer bc gaan doen qua titels , (en ja dat klinkt schizofreen met wat ik hierboven typ) simpelweg omdat mijn collectie 360 games voornamelijk bestaat uit titels die niet BC zijn.

    In ieder geval: de next-gens komen eraan en iedereen veel plezier gewenst met zijn series X of S !

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    xeros

    • 5 november 2020 16:40
    @ali3n8tor bedankt

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 5 november 2020 15:49
    Een gameconsoles zonder gamers 😂. Een Ferrari zonder wielen. Een prachtige vogel zonder vleugels. Je heb er niet veel aan. Hopen dat het snel veranderd met die games want dit is eigenlijk een klap in het gezicht van de early adopter consument (inclusief moi)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    xeros

    • 5 november 2020 16:42
    @Roy36NL geen nieuwe exclusieve games bij launch is al maanden bekend toch ?
    Je hoeft het niet te kopen hé ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 5 november 2020 17:22
    @xeros nou dat moet ik wel.Ik ben zo’n tech nerd ik wil alles hebben op dit gebied. Dus fingers crossed dat ik blij verrast wordt door de nieuwe AC

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 6 november 2020 07:37
    @Roy36NL Ja echt een top console lijkt het zo te zijn.
    Met gamepass en ea play volgende week er bij is allemaal top.
    Het enige jammere is dat denk door covid ze gewoon geen dikke launch game hebben helaas.
    Hopelijk word het uitstel van halo iets goeds voor de serie en hoeven we neit al te lang te wachten op halo.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • -it-

    • 5 november 2020 15:58
    Goede review! Ik zie heel veel positiviteit in de online reviews over de series X, goed om te lezen. Die quick resume ga ik zo ontzettend fijn vinden. En zeker de BC functie omdat ik nog games van de 360 op m`n backlog heb staan. Voorlopig nog meer dan genoeg games om te spelen, dat zit wel snor ;)
    En wat fijn dat de One hardware gewoon werkt, wat een verademing voor de consument.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    WarlocK

    • 5 november 2020 16:00
    Mooie conclusie. Ik heb een generatie Xbox overgeslagen. Mede door de gamepass is het nu zeker weer interessant. Maar ik kan met een gerust hart tot 2021 wachten zo te lezen. In de tussentijd vermaak ik mij wel met de PS5 :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 5 november 2020 16:06
    @WarlocK zeker weten ik wil nieuwe ervaringen heb een Xbox x en een ps4 die bc kan mij gestolen worden je koopt een nieuwe console voor de nieuwe games. Vind dat ps5 ook niet echt heel veel nieuws heeft maar gelukkig wel meer dan Microsoft. Zit ik weer voor de 5de keer gears of war en ori te spelen nu een iets hogere frame rate joepie de poepie

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 5 november 2020 16:36
    @WarlocK Er komen toch weer nieuwe games op game pass?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    WarlocK

    • 5 november 2020 16:50
    @fonsrutte Jazeker, ik heb de GamePass nu ook al (PC). Maar je koopt ook een console voor de nieuwe games die voor die console zijn geoptimaliseerd. Daarbij zal de Series X dadelijk even nog lastig te krijgen zijn, maar wie weet ;-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    clandestine666

    • 5 november 2020 16:12
    Een erg mooie machine, momenteel zonder échte reden om 'm te kopen. Jammer dat Halo de launch niet heeft gehaald, dat was er zeker één geweest. Persoonlijk heeft de PS5 mijn voorkeur als ik next-gen ga, lauter door mijn huidige console, vrienden, backlog en ondersteuning van VR. Het had trouwens net zo goed andersom kunnen zijn. Volgend jaar ga ik ergens m'n definitieve beslissing maken, ik heb voor nu iig nog genoeg aan de PS4 Pro en Switch. Nogmaals hulde aan Microsoft voor dit geweldig ontworpen apparaat!👍

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • dakoota

    • 5 november 2020 16:15
    dank voor deze review! Leuk, ik heb er zin in. Sinds de 360 keer ik weer terug naar Xbox, ps5 komt er ook wel hoor. Maar in deze heb ik meest zin in. Ik hoop dat hij snel te koop is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Omnikon

    • 5 november 2020 16:30
    Duidelijke en inhoudelijke review Ron! Jullie zullen het druk hebben op dit moment.

    De komende jaren de ps5 voor de exclusives en multi-platform. Zodra de exclusives komen van MS toch maar eens overwegen ook een series X aan te schaffen (heb geen dikke PC) en dat ik multi-platform wellicht via gamepass op pak…

    Het is een goede tijd om gamer te zijn :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 5 november 2020 16:52
    Goeie review!.
    Het punt van exclusives blijft (terecht) terugkomen vooralsnog, al vind ik dat minder een ding aangezien gamepass mij geregeld van interessante games voorziet die ik nog niet gespeeld heb.
    Ik had eigenlijk ook wel gehoopt dat MS ons iets meer zou vertellen welke games er op korte termijn uit gaan komen.

    Voor mij persoonlijk is er nog helemaal geen noodzaak om direct een nieuwe console te kopen, ik wacht dus geduldig af. Volgend jaar ergens schaf ik een Series X aan de huidige One is dan wel aan vernieuwing toe,.
    Op mijn PS4 speel ik dan zolang mogelijk de exclusives die ik echt niet wil missen, maar ook daar heb ik nog een backlog.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    The.Eraser

    • 5 november 2020 17:25
    Ik begrijp niet goed waar al die opmerkingen op de controller van blijven komen tgv die van PlayStation… waarom iets fundamenteels wijzigen dat gewoon al jaren super is. Logisch dat de wijzigingen bij PS groter zijn op dat gebied, moeten van vele verder komen ook…

    Anyway: mn pre-order voor de X is er en in kan wachten tot dinsdag!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • rpenning

    • 5 november 2020 17:33
    @The.Eraser warom iets fundamenteel wijzigen dat gewoon al jaren goed is??
    Er is altijd wat te verbeteren, zoals die stomme Aa batterijen in je controller like wtf het is 2020 xd

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bambam1979

    • 5 november 2020 19:00
    @niqomipa Kwestie van mening. Had hier de PS4 en One X staan, heb nu ook de PS5 en Series X besteld. Ik vind persoonlijk de batterijen/vervangbare accu keuze wel fijn. Zeker met het oog op de accuduur van de Dual Shock 4, die was gewoon dramatisch. Ook als je accu "op" is zou het fijn zijn deze te kunnen vervangen zonder je controller open te hoeven schroeven. Al met al vond ik de keuze van MS fijner dan die van Sony. Al hadden ze wel punten gescoord als ze er zelf een accu (van de play & charge kit) in hadden gezet. Gebruik nu Panasonic Eneloops en kan een dikke week gamen op één lading. Maar goed, ieder z'n ding.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 6 november 2020 06:42
    @bambam1979 Ben het met je eens.
    Je kan kiezen voor gewonne batterijen of oplaadbare of een accu pakket te kopen. En man wat zijn de accu duur van ps4 slecht zeg.
    Had iedereen nou die van switch pro controller want dat ding gaat zolang mee.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.