Review

De Sony HT-S20R 5.1 surround set is een budgetoptie met twee gezichten

Budgettaire concessies in ontwerp en heel veel kabels tegenover een geluidsveld dat de prijs overstijgt

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Sony HT-20R 5.1 surround set is een prima budgetoptie voor de gamer met een gamesetup die niet middenin zijn woonkamer staat.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Prijs-kwaliteit verhouding op klankgebied
 • Minpunten
 • Afwerking niet zo mooi, Volledig bekabeld
Dat het realiseren van surround sound thuis niet de hoofdprijs hoeft te kosten, bewijst deze HT-S20R. Maar wat mag je precies verwachten van zo’n laaggeprijsd systeem en wat voegt het toe aan je game-ervaring? Wij zoeken het uit.

Sony HT-20R 5.1 €186,87

Verbinding: HDMI, optical, minijack

Surround sound: Ja, 5.1

Subwoofer: Ja

Extra’s en bijzonderheden: Systeem is volledig bekabeld

De Sony HT-S20R is een volledig 5.1-systeem met aparte achterspeakers en een subwoofer. Dat betekent dat deze surround set volledig compatibel is met Dolby surround sound zonder enige vorm van upstreaming. Het systeem betreft zoals gezegd een echte budgetoptie. Je kunt deze volledige surround setup namelijk al aanschaffen voor 199 euro.

Bouwkwaliteit

De lage prijs zie je terug in de bouwkwaliteit van de soundbar. Alles is gemaakt van plastic en hoewel het systeem redelijk stevig is en de achterspeakers er strak uitzien, voelt het allemaal net wat lichter aan dan je zou verwachten. De subwoofer is aan de achterkant daarnaast slordig afgewerkt met een paneel vol grote schroeven, een ventilatierooster en zichtbare randen onbewerkt MDF van de behuizing.

De subwoofer is het hart van de setup: alle beschikbare ingangen vind je op de achterkant van deze kast. Het aantal aansluitmogelijkheden is beperkt: er is een minijackingang, HDMI-ingang en een optical-poort. Je kunt daarnaast je telefoon of laptop draadloos, via bluetooth, met de soundbar verbinden voor het streamen van muziek. Alle speakers, incluis de soundbar, dienen op de subwoofer aangesloten te worden middels kabels. De kabels die naar de achterspeakers lopen zijn lang genoeg om eventueel om te leggen en weg te werken langs een plint. Toch voelt dit systeem eerder als een set die je op je gamezolder neerzet in plaats van middenin je woonkamer.

Uiteraard zit er een afstandsbediening bij de HT-S20R waarmee je schakelt tussen de verschillende afluistermodi: Cinema, Voice, Night en Music. De Cinema-modus zorgt voor wat extra sublaag in de klank, terwijl de Music-modus meer nadruk legt op het middengebied. Voice zorgt ervoor dat de soundbar wat meer nadruk legt op het middenhoog en in de Night-modus worden het laag en de dynamische weergave juist wat teruggedrongen, zodat je geen geluidsoverlast veroorzaakt.

Omdat het volledige systeem bekabeld is, is het opzetten ervan een eitje. Simpelweg de juiste kabel in de juiste ingang stoppen volstaat. Wel goed om te weten: is dat je er geen HDMI-kabel bij krijgt - die moet je zelf nog even aanschaffen. Het maken van een bluetoothverbinding gaat daarnaast razendsnel en de verbinding is erg stabiel. De HT-S20R denkt ook met je mee: mocht er nog een actieve bluetoothverbinding zijn die geen audio afspeelt, en schakelt de televisie in, dan kiest de soundbar automatisch een andere input. Natuurlijk is dit geen hogere wiskunde, maar voor een soundbar binnen deze prijsklasse is het wel een aangename verrassing.

De klank

Dit systeem klinkt, zeker met het oog op de prijs, helemaal niet onverdienstelijk. Bij het beluisteren van muziek valt wel op dat er een ietwat dozige klank verstopt zit in de soundbar zelf. Het maakt dat agressievere en moderne (pop)muziek soms wat afstandelijk en hol klinkt. De sub is goed in balans met de rest van het systeem, maar kan zeker ook donderen wanneer dat nodig is. Het systeem zet zo in zijn geheel een behoorlijk geluidsveld neer, waarbij wel opvalt dat er weinig échte details van individuele partijen of instrumenten te horen zijn.

Wil je gaan gamen op dit systeem, dan kun je de soundbar het beste in de Cinema-modus zetten. Dat zorgt er namelijk voor dat het sublaag iets wordt benadrukt en dat de soundbar minder puntig klinkt. Daarmee worden de achterspeakers meer betrokken in de luisterervaring en dat is gunstig voor de vertaling van de in-game wereld. Verwacht echter geen zeer precieze lokalisatie, maar eerder een groots, ietwat versmeerd luisterveld, wat behoorlijk overtuigend voelt. Het gebrek aan definitie zorgt er echter voor dat je in-game audiocues niet heel precies kunt opvolgen. De HT-20R leent zich dan ook het beste voor tragere rpg’s of verhalende actiespellen.

Bij het kijken van een film op HT-20R valt wel op dat het systeem iets aan slagkracht mist in een echt grote ruimte. Het geluidsveld is overtuigend, maar tijdens spectaculaire over-de-top momenten is het allemaal net niet groots genoeg. Dat bevestigt het gevoel wat de bouwkwaliteit en bekabeling in eerste instantie oproept – dat het systeem bij uitstek geschikt is voor je gamezolder – nog maar eens.

Concluderend

De Sony HT-S20R presteert op audiogebied erg goed in verhouding tot zijn prijs. Je kunt met dit systeem dan ook prima genieten van muziek op de achtergrond en het luisterveld is groot genoeg om overtuigend een in-game wereld neer te zetten. Het ontbreekt wel aan echte precisie in de lokalisatie en detailweergave. Daarnaast moet je de lage prijs bekopen met een aantal ontwerpconcessies: het volledige systeem is bekabeld en de subwoofer is aan de achterkant niet mooi afgewerkt. Desalniettemin is dit 5.1-systeem een prima budgetoptie voor de gamer met een gamesetup die niet middenin zijn woonkamer staat.

Voor een uitgebreid overzicht van alle technische specificaties betreffende dit product verwijzen we je graag naar de website van Sony, of bekijk de officiële spec sheet

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Meer dan 200.000 gelijktijdige Steam-spelers voor Amazon-mmo New World Wat een League of Legends-speler van Pokémon Unite vindt
1

Reacties op: De Sony HT-S20R 5.1 surround set is een budgetoptie met twee gezichten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  san5324

  • 1 augustus 2021 18:02
  Ik ga voor de Sony ht-a9. Wat een beest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.