Review

De Sims 4: Aan het Werk!

Werken tot je in slaap valt

Geschreven door Harry Hol op

Ja, het is een hele vooruitgang dat we nu onze Sims aan het werk kunnen zien. Maar helaas slechts in drie ‘actieve’ carrières. De nieuwe mogelijkheid om zelf een winkel te runnen is echter leuker dan die baantjes. We kunnen maar niet aan het gevoel ontsnappen dat alle toevoegingen uit deze uitbreiding eigenlijk al standaard in De Sims 4 hadden moeten zitten.

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Toffe nieuwe animaties, winkel runnen, eindelijk zien wat je Sims doen op hun werk
  • Minpunten
  • Geen diepgang in werk, vreemde bugs
PC PREVIEW - Gamers wennen als geen ander aan nieuwe ontwikkelingen. Een coversysteem is nog niet geïntroduceerd, of wij verwachten dat alle soortgelijke games minimaal een coversysteem hebben. Hoe raar was het dan ook dat De Sims 4 lanceerde zonder de mogelijkheid om beroepen daadwerkelijk uit te oefenen? De Sims 3 had dit immers geïntroduceerd met de Ambities-uitbreiding. Het vierde deel gaat dat eindelijk rechttrekken met een eigen beroepenuitbreiding. Wij mochten keihard aan het werk met De Sims 4: Aan het Werk!

Dit is de grootste toevoeging aan De Sims 4, want voorheen betekende een baan dat de Sim opeens verdween en aan het eind van de dag weer terugkwam. Hij had ‘gewerkt’. Dat deed ons denken aan ons nichtje van drie, die zich opeens achter de bank verstopte en daar na een tijdje weer achter vandaan kwam. “Wat deed je?” vroegen we toen ze we weer zichtbaar was. “Ik was aan het werken, net als pappa,” zei ze. Pappa ging immers ook ‘gewoon een tijdje weg’.

Maar niet in deze uitbreiding. Nee, deze keer verstopt onze Sim zich niet achter een virtuele bank, maar mogen we zien wat hij of zij de hele dag uitvoert om zijn Simoleans te verdienen. Het is echter zondag als het spel begint en dat betekent een vrije dag. We spenderen dus onze tijd op de gebruikelijke Sims manier: we zorgen dat Jack naar de wc gaat, eten maakt, gaat joggen en uiteindelijk na het douchen gaat slapen. Al die tijd willen we het wel charmant en leuk vinden, maar het blijft voelen als een genadeloze tijdverspilling die we ook zouden kunnen vullen met zinvollere bezigheden, zoals nog een paar afleveringen van The Nanny kijken op Netflix. Maar we zetten door, in de hoop dat een baan als wetenschapper in het Sims-universum een nieuwe draai geeft aan het spel.

Als Jack om tien uur ’s ochtends aan het werk mag (mochten we in het echt ook maar elke dag uitslapen) teleporteert hij naar zijn lab, ergens in de woestijn. Hoe hij daar komt? Geen idee. Wat het voor lab is? No fracking clue. Het complex is gevuld met allerlei bizarre apparaten waarvan we sommige kunnen activeren en andere niet. Er lopen collega’s rond die hun eigen ding doen. En links boven verschijnt een todo lijstje met taken die we onder werktijd kunnen volbrengen.

Momentum Conserver

Zo is een van die taken het uitvinden van de ‘Momentum Conserver’. Hiervoor moeten we op een machine klikken en dan op ‘invent’, waarna het apparaat met veel kabaal en speciale effecten een dinges produceert. Taak volbracht. Volgende taak: babbel met een collega. Doen we. En dan nog even die Momentum Conserver aanzetten. Weer een taak volbracht. Nu nog even de Momentum Conserver observeren. Jack kijkt toe hoe de Momentum conserver momentum conserveert. En zo voort en zo verder, tot een groene balk is gevuld en de dag ten einde loopt. Jack is gepromoveerd en krijgt nu een paar extra Simoleans per uur extra. 

De baantjes in De Sims Aan Het Werk voelen heel erg als, erm… werk

Als Jack uiteindelijk in zijn keuken staat en een salade maakt (en tijdens het snijden van de groenten in zijn eigen vingers prikt), vragen we ons af of we nu een waardevolle gameplay-sessie hebben ervaren. Was er een uitdaging? Was er een gevoel van progressie? Een gevoel dat ons echte leven, hoe klein ook, was verreikt door het klikken op rare dingesen en het toekijken hoe Jack met die aantrekkelijke collega flirtte? Misschien als Jack van baan verandert, dat we dan wel ‘het Sim gevoel’ krijgen. Politieagent klinkt cool. Boeven vangen. Bewijs verzamelen. Verdachten ondervragen. Sim Law & Order?

Jack patrouilleert. Jack deelt bonnen uit. Jack bezoekt een plaats delict en verzamelt bewijs. En Jack mag dingen in vreemde machines stoppen om ze te analyseren. Ook kan Jack babbelen met die aantrekkelijke collega en krijgt hij een takenlijst om te voltooien. Jack krijgt aan het eind van de dag een kleine promotie en…

Er begint ons iets te dagen. De baantjes in De Sims Aan Het Werk voelen heel erg als, erm… werk. En dan niet in de zin van ‘wauw wat een geweldige simulatie van een spannende carrière’. Nee, wat de Sims doet, is om spannende, romantische beroepen volkomen van hun romantiek en spanning ontdoen en ze terugbrengen tot een aaneenschakeling van af te vinken to-do-lijstjes. De Sims Aan Het Werk-baantjes zijn, in goed Nederlands, ‘busy work’.

En ja, dat is altijd de essentie van De Sims geweest: een virtueel poppenhuis waarin we de bewoners helpen (en hinderen) door hun beslissingen te beïnvloeden. In theorie ontstaan dan eigen verhalen waarbij onze zelfgemaakte hoofdpersonen een virtueel leven leiden waar we met een beetje fantasie deel van uit kunnen maken. Maar de verhalen die De Sims 4 met Aan Het Werk oplevert zijn van het type ‘Poeh poeh, het was druk op kantoor. Is er nog bier in huis? Nee? Oh. TV kijken dan maar?’

Winkel van Simkel

Een onverwacht aspect van Aan Het Werk is de mogelijkheid om een winkel te openen, als je daar voldoende geld voor hebt. En tot onze verbazing is dat een veel leukere activiteit dan alle baantjes bij elkaar. Het is aan jou om je winkel in te richten, beslissingen te nemen en de verkoop te regelen. Het voelt veel meer als een sim dan de rest van De Sims, wat ironisch is.

Het is jammer dat je dus eerst een lange tijd voor moet sparen voor je in een winkelpand kunt investeren

Het is jammer dat je dus eerst een lange tijd voor moet sparen voor je in een winkelpand kunt investeren. Voor je dat kunt doen moet je gewoon Aan Het Werk en dag in dag uit de grillen van je baas ondergaan. Net als in het echte leven dus, wat voor ons best een minpunt is. Misschien dat we tot een minderheid behoren, maar wij spelen games om te ontsnappen aan bazen en lijstjes en files en stomme collega’s. Maar goed, doorzetten in een carrière is wel de manier om geld te verdienen en de beloning van een eigen winkel weegt bijna op tegen alle gedoe. Bijna.

Maar laten we niet alleen maar negatief zijn, het pakket is wel heel verzorgd. De animaties tijdens het werk zijn charmant en vrolijk. Er zijn tal van opties om uit te proberen. Je kunt je als je dat wilt als een enorme zak gedragen op het werk. Of proberen met al je collega’s naar bed te gaan. Het is dus niet zo dat er een gebrek aan bezigheden is. Het optuigen van je huisje en het onderhouden van relaties is nog steeds op een bepaalde manier amusant. Er zit een zekere ontspannen flow in het spel waar je blijkbaar niet te veel over na moet denken. Een beetje als een soapserie waarbij je ook niet moet rekenen op goede plotlijnen of spannend acteerwerk.

Bugs

We zijn tijdens het spelen ook wat kleine bugs tegen gekomen, met Sims die rare routes volgden en de tijdversnelling die tijdens het slapen opeens niet meer op supersnel kon worden gezet. Maar de grootste bug ontstond toen we de expansion installeerden. We kregen de keuze welke taal we wilden installeren. We kozen voor Engels en waren vergeten dat onze De Sims 4 ‘vanilla’ als Nederlands was geïnstalleerd. Het resultaat was een corrupte installatie die wel wilde starten maar waar alle tekstvelden leeg waren of gevuld met onzin. De installatie waarschuwde echter niet voor deze problemen. Enige optie: alles wissen en herinstalleren. Wees dus gewaarschuwd.

Dit artikel delen:

Lees meer

Goat Simulator komt in april naar Xbox 360 en Xbox One Ori and the Blind Forest – Beste platformer van dit voorjaar
0

Reacties op: De Sims 4: Aan het Werk!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.