Terwijl de halve wereld rondjes rent door donkere jungles en schiet op terroristen, trekken wij onze dansschoenen aan en pakken de eerste beste taxi naar Bridgeport. Waarom? Omdat dit de place to be is in Na Middernacht, de nieuwe uitbreiding van Electronic Arts’ De Sims 3.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Na Middernacht biedt geen wereldschokkende nieuwigheden zoals Ambities dat deed. Wat het echter wel doet is de, inmiddels al ongetwijfeld verslaafde, De Sims 3-speler nog meer content bieden om zijn De Sims-lusten op te botvieren. Het thema van deze uitbreiding is het wel en wee van je Sims in het bruisende nachtleven van Bridgeport. Wat je na middernacht uitspookt is uiteraard helemaal aan jou.

Het stadse leven

Bridgeport biedt in ieder geval genoeg mogelijkheden om je als Sim helemaal uit te leven. Van clubs en bars, volgepakt met stoere lichteffecten, tot de beste restaurants en ordinaire snackbars; je Sim hoeft zich geen moment te vervelen. Bridgeport is duidelijk een levendige stad en dat vertaalt zich ook in de huisvesting. Geen rustieke huisjes aan de kust, maar trendy appartementen in torenhoge gebouwen bepalen het stadsbeeld. Voordeel hiervan is dat je als alleenstaand feestbeest veel minder hoeft schoon te maken en nauwelijks plek hebt voor nutteloze rotzooi.

Het grote nadeel is dat een speler die graag met grote families speelt en er al eentje op nahoudt uit het origineel of een van de andere uitbreidingen, weinig woonruimte tot zijn beschikking heeft. Eigenlijk word je hierdoor gedwongen om helemaal opnieuw te beginnen en dat is best vervelend. Bovendien kent ieder gebouw maar één betreedbare verdieping, ongeacht het aantal andere verdiepingen in het huis. En een appartement uitbouwen is niet mogelijk. Heb je voldoende geld, dan biedt een landhuis tussen de rijken der Bridgeport uitkomst, maar om daar te geraken zul je flink moeten werken.

Ben je fan van Sims: Superstar, dan val je met deze uitbreiding met je neus in de boter, want ook hier mag je de status van een superster nastreven. Een status die je op diverse manieren kunt bereiken. Zo kun je proberen om door middel van het witte doek tot volledige sterrenwasdom te komen, maar is het ook een optie om flink te oefenen op je gitaar (of ander muziekinstrument). Het leukste is echter om jezelf naar de top te manoeuvreren door te liegen en te bluffen. Sims zijn namelijk erg naïef, dus veel opscheppen over je geld en regelmatig uitsmijters omkopen om zo de exclusieve clubs binnen te komen, helpen je al aardig op weg om op een beroemde Sim te lijken. Ben je eenmaal bekend, pap dan aan met wat andere beroemdheden en voor je het weet ben je een echte BS-er (Bekende Sim).

Tom Cruise

Ben je eenmaal beroemd, dan wordt Bridgeport een waar paradijs. Deuren gaan open zonder dat je ervoor hoeft te betalen, mensen geven je gratis cadeautjes en overal waar je komt staan Sims in de rij voor een handtekening of een foto. Roem kent echter ook zijn gebreken in de vorm van vervelende paparazzi en het feit dat alles wat je doet groot in de krant uitgemeten wordt. Word je publiekelijk aan de schandpaal genageld, dan kun je er de donder op zeggen dat je Sim zich dagen ongelukkig voelt.

Heb je geen trek in lastige fotografen of opdringerige groupies, dan kun je in deze uitbreiding ook aan de slag als Mixologist (specialist in het maken van cocktails). En wie de film Cocktail met Tom Cruise heeft gezien, weet dat dit best nog wel eens een interessante beroepskeuze kan zijn. Echter, buiten het maken van cocktails, het witte doek of spelen in een bandje biedt de game weinig nieuws om je geld te verdienen. Hierdoor ligt de focus behoorlijk snel weer op het maken van zoveel mogelijk vrienden, lol en een dikke kater voor de zondagochtend. Iets wat wij, als ontzettende gezelschapsdieren, erg prettig vinden. Dankzij de clubs (die overigens niet altijd even goed gevuld zijn) is het in Na Middernacht namelijk behoorlijk eenvoudig om vrienden te maken, te houden en er gebruik van maken om bijvoorbeeld promotie te maken.

Bloedzuigers

Na de mummie in Wereldavonturen en de robot in Amibties wordt er ook in Na Middernacht weer een nieuw soort personage toegevoegd, ditmaal in de vorm van de vampier. Vampieren zijn in deze uitbreiding zeker niet de vervelende bloedzuigers zoals je ze meestal ziet in slechte B-films. Of in ieder geval niet allemaal. Je zou er dus zo maar eentje tegen kunnen komen in je favoriete club. Maar hoe aardig ze ook kunnen zijn, ze hebben toch bloed nodig. En ben je eenmaal gebeten, dan word je er zelf ook eentje, met als gevolg dat je jouw kantoorbaantje wel kunt vergeten (vampiers houden nu eenmaal niet van zonlicht). Aan de andere kant word je als vampier wel veel sterker en ouder, waardoor het voor sommige spelers misschien juist aantrekkelijker is om een menselijke bloedzuiger te worden.

Na Middernacht is een bijzonder aantrekkelijke uitbreiding. Vooral spelers die kicken op het maken van zoveel mogelijk vrienden en op de interactie met andere Sims, kunnen uren in deze uitbreiding steken. Zoals gezegd biedt de game daarentegen weinig nieuws, maar we hebben ons desondanks prima vermaakt met het naar binnen bluffen in de Banzai Lounge en het afschudden van de paparazzi. Dus als je het niet heel erg vindt, nemen wij nog een laatste rondje.