Review

De PowerA Nano Controller voor Switch is handig voor onderweg

Wie het kleine niet eert…

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

De PowerA Nano Enhanced Wireless Controller voor de Nintendo Switch is voor veel mensen net te klein om comfortabel thuis mee te gamen. Onderweg is het echter een heel ander verhaal. Ondanks het formaat levert de Nano-controller niets in op de grootte van de knoppen, waardoor het een uitstekende optie is voor onderweg. De extra knoppen op de achterkant zijn een leuke bonus.
6,5
Score
65
Score: 65
  • Pluspunten
  • Ideaal voor onderweg dankzij knoppen en triggers van ‘normale’ grootte, programmeerbare knoppen aan de achterkant zijn een leuke extra
  • Minpunten
  • Te klein voor dagelijks gebruik voor een gemiddelde volwassen hand, systeemknoppen worden slecht geregistreerd, potentiële kwetsbare opening aan de achterkant
Meestal laten fabrikanten hun controllers zoveel mogelijk lijken op de officiële evenknieën. Ook de PowerA Nano Enhanced Wireless Controller voor de Nintendo Switch lijkt qua kleur, materiaal en vorm veel op de officiële Nintendo Switch Pro Controller, met één belangrijk verschil: de controller is een stuk kleiner.

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat voor formaat controller aangenaam in de hand ligt. Toch kunnen we over de PowerA Nano-controller, die voor zo’n €50 euro over de toonbank gaat, wel stellen dat ‘ie voor een volwassen hand iets te klein is. De controller is bijna twintig procent kleiner dan een Pro Controller van Nintendo. Dat verschil merk je enorm. Het is maar goed dat de analoge sticks niet op dezelfde hoogte zitten (de ‘PlayStation-configuratie’), waardoor je met je duimen niet zo snel in de knoop komt. Het zijn vooral de vingers die moeten dringen om een plekje aan de achterkant van de controller. Je moet de Nano Controller daarom ietwat krampachtig vastpakken, waardoor het geen hele fijne controller is om thuis voor de buis urenlang mee te gamen.

Perfect voor onderweg

Daar lijkt deze controller ook niet per se voor bedoeld. Het ligt natuurlijk voor de hand dat de controller een uitstekende optie is voor kinderen die een Pro Controller net te groot vinden. Maar het formaat van de Nano-controller heeft ook een ander groot voordeel: de controller is heel gemakkelijk mee te nemen. Hij neemt zelfs nog iets minder ruimte in je tas in dan de Joy-Con Controller Grip.

De knoppen van de Nano Controller zijn bovendien net zo groot als die van een Pro Controller. Je beschikt dus over volwaardige triggers, relatief grote ABXY-knoppen, en een echte vierpuntdruktoets. Dat maakt de controller in de praktijk ook een stuk fijner dan de Controller Grip, om nog maar te zwijgen over een losse, horizontale Joy-Con. Ook voor bezitters van de Nintendo Switch Lite die niet steeds het volledige apparaat willen vasthouden, is de Nano Controller een fijne optie. Je moet dan alleen nog even iets vinden om je Switch tegenaan te zetten zonder dat ‘ie omvalt.

Mist premium afwerking, ondanks extra knoppen

Toch merk je aan een paar dingen dat de controller niet dezelfde afwerking heeft als de controllers van Nintendo zelf. De Plus en Min-knop, de Home-knop en de knop om screenshots mee te maken, hebben allemaal een vrij grote ‘dode zone’. Als je deze knoppen indrukt, gebeurt er vaak helemaal niets. Je hoort en voelt ze wel klikken, maar de toetsaanslag wordt pas geregistreerd als je ze erg diep indrukt. Ook opvallend is dat er tussen de triggers een opening zit, waardoor het mechanisme open en bloot ligt. Zo kan er wel erg gemakkelijk troep in de controller komen.

Daar tegenover staat dat de Nano Controller nog twee extra knopjes op de achterkant heeft. We willen de controller daarom niet meteen vergelijken met serieuze pro-gaming controllers die voorzien zijn van pedalen aan de achterkant, want die gaan wel echt een stapje verder. De knoppen zijn wel volledig naar wens te programmeren. Zo kun je in shooters beide duimen op de analoge sticks houden en toch herladen of springen, en hoef je in Mario Kart niet meer het gas los te laten om achter je te kijken.

De knoppen op de achterkant zijn een leuke extra die prima werkt, maar we kunnen ons niet voorstellen dat iemand alleen daarom deze controller aanschaft. Het formaat zal uiteindelijk doorslaggevend zijn. Game je veel thuis, dan is het formaat een nadeel. Speel je veel onderweg, dan is het juist een voordeel.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft vreest voor 'verlies van talent' wegens wangedrag Alex Kidd in Miracle World DX is een weinig overtuigende remake
0

Reacties op: De PowerA Nano Controller voor Switch is handig voor onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.