Review
PlayStation Classic

De PlayStation Classic is niet de nostalgische reis die het had kunnen zijn

Rare keuzes voor Sony’s miniconsole

Geschreven door Lucas May op
De retrohype is de afgelopen jaren niet te stoppen. De NES- en SNES Classic Mini waren dé hebbedingetjes voor (oud-)gamers die nostalgie koesteren voor het vroege werk van Nintendo. Sony heeft dit succes ook waargenomen en besloot het concept zonder blikken of blozen zelf te gebruiken voor de PlayStation Classic. Maar doet Sony er goed aan om het succes van Nintendo te volgen?

Bij de eerste ontmoeting maakt de PlayStation Classic een goede indruk. De kleine versie van de PlayStation ziet er net zo lief uit als zijn Nintendo-tegenhangers en is netjes afgewerkt. Het is op zichzelf al leuk om een kleine console te hebben, wat prachtig in het rijtje van action figures, special editions of andere gamemerchandise past. De PS Classic zelf verrast verder niet: het apparaat heeft een HDMI-uitgang, krijgt stroom via Micro USB en heeft normale USB-poorten voor de twee meegeleverde controllers.

Deze controllers in de handen houden voelt zo gek nog niet. De vorm van de PlayStation-controllers is door de jaren heen natuurlijk niet veel veranderd en is daardoor erg vergelijkbaar met de DualShock 4 en nagenoeg identiek aan de DualShock 3. Het gebruik van de controller voelt dus niet als iets archaïsch, wat wel bij de NES Classic Mini en in mindere mate de SNES Classic Mini het geval is. Een groot gemis is daarom wel het gebrek aan analoge sticks. Bij een controller die erg modern aanvoelt, hadden deze sticks niet misstaan. Vooral omdat de PlayStation verderop in zijn levensloop een geüpdatete controller (de eerste DualShock) kreeg waar wel analoge sticks en rumble in verwerkt zaten. Voor de nostalgiewaarde voegt het ontbreken van de sticks niet veel toe en frustreert dit eerder bij games die gebruikmaakten van de functies van de DualShock. Deze games zijn op de PlayStation Classic dus niet op de meest ideale manier te spelen, wat op bijvoorbeeld een PlayStation 3 wel kan.

PlayStation Classic
PlayStation Classic
PlayStation Classic

Vreemde line-up

Tijdens de aankondiging van de line-up ontstonden al veel vraagtekens over de twintig games die zijn gekozen. Nu de console uit is en we hem getest hebben, verdwijnen deze vraagtekens niet. Oké, de aanwezigheid van Metal Gear Solid, Final Fantasy 7, Twisted Metal en Tekken 3 is zonder twijfel fijn. Dit zijn klassiekers die de PlayStation-generatie definieerden en thuishoren op de PS Classic. Andere titels, zoals Rayman, de eerste Grand Theft Auto of Tom Clancy’s Rainbow Six zijn geen onaangename toevoegingen, maar zijn voor de meeste gamers niet de eerste titels waar ze aan denken bij Sony’s console. Nagenoeg meteen neem je het ontbreken van enkele essentiële games waar, wat niet wenselijk is bij een apparaat van 100 euro. Om er een paar te noemen: Gran Turismo, Crash Bandicoot, Tony Hawk’s Pro Skater (1 of 2), Medieval en Spyro the Dragon zijn stuk voor stuk PlayStation-iconen die de line-up stukken completer hadden kunnen maken.

Wel tof is dat er hierdoor een aantal games tussen staan die misschien niet heel bekend zijn, maar daarom juist verrassen. Vooral de 2D-actie in Mr. Driller en Super Puzzle Fighter 2 Turbo heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan. Ook een 3D-platformer als Jumping Flash!, die niet in elke PlayStation-verzameling te vinden is, geeft een interessante blik op de creatieve invullingen van vroeg 3D-gameontwerp. Bij sommige games is dit echter vooral leuk als geschiedenisles, maar is het spelen van de 3D-games té achterhaald. Waar de pixelart van de eerdere Nintendo-consoles nog goed werkt, zijn games als Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2 of Syphon Filter niet op elegante wijze oud geworden.

PlayStation Classic

Aparte emulatie

De games worden, net als de NES- en SNES Classic Mini, in 720p gepresenteerd en zien er goed scherp uit. De emulatie is nagenoeg vlekkeloos, wat mogelijk komt door het gebruik van de open source PCSX Re-Armed-emulator. Een nadeel is wel dat voor zes titels is gekozen om de Europese PAL-versie te gebruiken. Dit betekent dat de games in een iets hogere resolutie draaien, maar ze een lagere framerate hebben vanwege het feit dat tv’s in ons continent vroeger op 50Hz opereerden. De mix van Amerikaans NTSC en Europese PAL is een rare keuze, vooral omdat ook in Noord-Amerika de Europese versies worden gebruikt. In een vergelijking van Digital Foundry wordt duidelijk dat bijvoorbeeld Tekken 3 last heeft van een schokkend effect, omdat frames worden overgeslagen. Misschien hebben de meeste Europese gamers hier geen last van hebben - omdat ze niet beter gewend zijn - maar het is een pijnlijk voorbeeld van het imperfecte product dat Sony aflevert.

Verwacht verder geen uitbreide instellingen op de PlayStation Classic. Het beheren van savegames in je memory card en het gebruiken van één savestate per game zijn de weinige functies die de PlayStation Classic je laat doen. Terugspoelfuncties, fraaie omlijstingen of filters zijn niet te vinden in de menu’s van het kleine apparaat. Gelukkig kan je wel genieten van het bekende opstartgeluidje, dat een nostalgisch bommetje met zich meebrengt.

PlayStation Classic

Conclusie:

De PlayStation Classic weet helaas niet te overtuigen vanwege een gebrekkige game line-up, beperkte functionaliteit en rare keuzes omtrent emulatie en de controllers. Echte PlayStation-fans kunnen genot halen uit de nostalgische waarde van de goede games die er wel op staan en het leuke uiterlijk van de miniconsole. Een adviesprijs van 100 euro is echter te hoog om een gelimiteerd, nostalgisch reisje door de jaren ’90 te verantwoorden. Helaas is de PlayStation Classic geen goede samenvatting van waarom de eerste console van Sony zo geliefd en succesvol was.

Waardering:

sterren

Prijs: 99,95 euro

Game line-up: Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy 7, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash, Metal Gear Solid, Mr Driller, Oddworld: Abe's Oddysee, Rayman, Resident Evil Director's Cut, Revelations: Persona, R4 Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter 2 Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy's Rainbow Six, Twisted Metal, Wild Arms

Meer reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Rockstar brengt GTA Online-uitbreiding Arena War uit Oprichter Sledgehammer Games vertrekt bij Activision
19

Reacties op: De PlayStation Classic is niet de nostalgische reis die het had kunnen zijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • bigds9fan

    • 11 december 2018 10:14
    Tsja, slechte emulatie en geen Castlevania, Crash of Lara.

    2 sterren is nog ruim vind ik. 😆

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Agent 4125

    • 11 december 2018 10:14
    Goeie kritische review. Inspelen op nostalgische gevoelens en dan zó tekort schieten, verdient het om afgestraft te worden. Voor honderd euro moeten zowel de hardware als de software gewoon kloppen. Best knap eigenlijk hoe ze dit hebben weten te verkloten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Kuroi

    • 11 december 2018 11:03
    Ik vind het eigenlijk wel een erg negatieve score. Er zijn wel zo veel games uitgekomen op de PSX dat het volgens mij onmogelijk is de ideale line-up te vormen. Final Fantasy 7, Grand Theft Auto, Metal Gear Solid, Oddworld: Abe's Oddysee, Resident Evil en Ridge Racer Type 4 zijn toch wel games die ik weer eens zou spelen. Geen hoge score snap ik, maar een diepe onvoldoende? En de prijs valt toch wel mee? Met één controller en één game zit je tegenwoordig toch ook al snel op €100,-?

    Het is wel jammer dat je eigenlijk een memorycard, spelhoesje en dualshock nodig hebt om MGS optimaal te kunnen spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 11 december 2018 11:10
    @Kuroi Ik snap wat je bedoeld, maar voor 100 euro haal ik liever een PS1 met converter naar HD TV met wat games die ik leuk vind in plaats van 100 euro voor meh games en een slechte emulatie en een mindere duelshock controller.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Kuroi

    • 11 december 2018 11:46
    @Paxopoxo
    Daar kan ik weinig tegen in brengen. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 11 december 2018 11:38
    @Kuroi De code van MGS hebben ze *wel* op de achterkant van de doos van de psx classic geprint.. zo slim waren ze dan nog wel weer :D

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Gekke Dirkie

    • 13 december 2018 00:25
    @Kuroi Sony heeft een baggerproduct geleverd. 50Hz PAL games die trager spelen dan hoe de maker het bedoeld heeft, en deze vervolgens met 60Hz naar je tv sturen… Hoe komen ze erbij?! 2 sterren is nog hoog.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 11 december 2018 11:36
    Sinds hij gehacked is (kuch: lees je stopt er een usb stick in met een payload scriptje en je zelf geripte originele playstation games) en je de emulator menu settings kunt benaderen zonder toetsenbord, is bij mij de score van een dikke onvoldoende (pal games op 50hrz! lol!) naar een dikke voldoende gegaan. (8)

    Voordat iedereen als een hypocriet gaat roepen, jij vuile piraat! dit is precies wat iedereen met zijn nes en snes mini gedaan heeft met hakchi , en met zijn raspberri pi.

    Dit is denk ik precies wat sony bedacht heeft: we rushen dat ding voor de kerst de deur uit, de community fixed dat ding wel. (het is echt absurd niet beveiligt dat ding)

    Plotseling speel ik wel tekken op 60fps , draai ik wel castlevania symphony of the night erop, en crash bandicoot.

    Luie job van sony? totaal compleet. is dat ding 100 euro waard? Niet in zijn originele staat. Heb ik er spijt van dat ik hem toch gekocht heb en mijn eigen collectie erop gezet heb? totaal niet. Retroarch komt eraan. dat ding schreeuwt erom gemodificeerd te worden en dat is precies waar sony dat ding mee heeft weggezet. al zullen ze dat nooit toegeven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • **Guitar_Hero**

    • 11 december 2018 11:53
    @casualkiller Ah een mooi stukje verdediging van een aanschaf zie ik ;)

    Als hacken het uitgangspunt moet zijn om het een goed apparaat te maken, dan vind ik het nog steeds een terecht cijfer in ieder geval. Dat iedereen op zijn / haar nes / snes mini hakchi gezet heeft lijkt mij ook sterk overdreven. Deze consoles hebben in ieder geval wél een heel erg goede game base en mooie features om lekker te kunnen spelen zonder dat je direct meer wenst.

    Dat mensen meer willen dan waar ze voor betalen is gebruikelijk, maar wellicht blijft de pi dan toch wel de beste oplossing als het toch alleen maar daar om gaat.

    En als je denkt dat Sony dit snel heeft uitgebracht om mensen maar illegale games er op te zetten dan vrees ik toch dat er iets mis gaat. (Natuurlijk nodigt dit product het echt wel uit, wat moet je er anders mee als het niet goed werkt)

    Al met al snap ik dat als je het apparaat in huis hebt, je ook de stap neemt die jij genomen hebt. In die staat lijkt het me ook wel een mooi apparaat als je geen alternatief hebt, maar om er 100 euro voor te betalen terwijl je hetzelfde al jaren kan doen op andere apparaten, ik weet het niet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Nuage

    • 11 december 2018 12:06
    @**Guitar_Hero** Inderdaad, de Pi 3 is op dit moment echt nog een veel beter alternatief. Het enige leuke aan de Playstation classic is het uiterlijk, meer niet.

    Het voelt overigens wel alsof Sony weinig problemen heeft met piracy van oude ps1 games door een emulator te gebruiken die afkomstig is uit het emulatie wereldje..en dan inderdaad de deur al half open zetten om je eigen games toe te voegen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 11 december 2018 12:46
    @**Guitar_Hero** verdedigen? volgens mij geef ik genoeg redenen aan in van mijn post dat het apparaat in zijn huidige staat het totaal niet waard is! Dit is absoluut een rush-job.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Krytuun

    • 11 december 2018 14:32
    @casualkiller Ik overweeg een aanschaf, ik heb immers bijna alles origineel en heb bij mijn NES en SNES mini hetzelfde gedaan.

    Hoe zit het met multi disc games? Hoe kun je deze er op zetten zodat je direct overstapt op disc 2/3/4 als daar om gevraagd wordt?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 11 december 2018 14:35
    @Krytuun yep allemaal no problem , kijk op reddit onder #playstationclassic voor alle info

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • StormFox

    • 11 december 2018 15:07
    @casualkiller Ik geef je groot gelijk. Dit omdat sony met de PS1 mini prutswerk heeft afgeleverd. Het is zelfs zo erg dat PS1 spellen beter afspelen op een pi3 dan de ps1 mini. Ik wacht nog even af wat de community doet en maak later een keuze of ik de PS1 mini koop of een Amazon Firestick (zelfde specs), danwel een pi3 uitgerust met Retropie

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Nuage

    • 11 december 2018 16:16
    @StormFox Je kan beter niet iets kopen met Retropie erop geinstalleerd. Je betaalt dan namelijk voor software die via de Retropie website gratis te downloaden is. En als iets dan niet goed werkt, krijg je ook geen hulp op het retropie forum (omdat ze dan niet kunnen weten hoe het door de verkoper op je Pi is geconfigureerd).

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Undefused

    • 11 december 2018 13:21
    Goeie eerlijke review! Terecht me pre-order gecanceld dus, leuk voor in de kast maar me nes en snes mini doe ik ook al helemaal niks mee, evengoed een tof apparaatje natuurlijk maar zie hem nog wel is een keer afgeprijsd onderin de schappen van de intertoys liggen dus dan is het vroeg genoeg om hem mee te nemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ElineOosterloo

    • 11 december 2018 13:25
    Jammer dit. Toch maar een Raspberry Pi kopen dan. :D

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • burhan42

    • 11 december 2018 17:34
    Grappige is gehackte snes / nes mini werkt beter met psx games dan ps mini zelf. Dan heb je als Sony zijnde echt verpest..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • AlexKidd

    • 11 december 2018 18:17
    Ach ook al had ie meer games…

    - Er zijn geen controllers met dualshock meegeleverd
    - De vroege 3d games zijn niet mooi oud geworden itt 8-bit en 16-bit 2d games

    En dat voor 100 euro.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.