Review

De Epos GTW 270 Hybrid Closed Acoustics Gaming Wireless Earbuds

Uitstekend klinkende, draadloze in-ears met praktische problemen

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Epos GTW 270 Hybrid Closed Acoustic Gaming Wireless Earbuds klinken voor in-ears uitzonderlijk goed, maar laten steken vallen als het aankomt op een aantal praktische zaken.
6,5
Score
65
Score: 65
  • Pluspunten
  • Snelle bluetooth 5.1-verbindingen en prima klank
  • Minpunten
  • Microfoon niet te gebruiken in combinatie met dongle-verbinding
Epos is een vrij nieuw bedrijf op het gebied van gameaudio en bracht tot nu toe voornamelijk producten uit in samenwerking met Sennheiser. De nieuwe GTW 270 Hybrid Closed Acoustics Gaming Wireless Earbuds zijn echter geen samenwerking, maar een echt Epos-product. Deze in-ear oordoppen zijn gericht op gamers die opzoek zijn naar een headset voor zowel gaming als voor dagelijks gebruik.

Epos GTW 270

Verbinding: Bluetooth 5.1 en bluetooth aptX via de dongle

Compatibiliteit: Playstation 4 en 5, Windows, Mac, smartphones en Nintendo Switch

RGB features: Nee

Batterijduur: 15 uur opbergdoosje, 5 uur oordop zelf

Voor onze Gamer.nl Headset Round-Up keken we al naar de Epos | Sennheiser GSP 670. Deze behoorlijk prijzige headset wilde audiofiele gamers voorzien van de ultieme geluidservaring. Deze luxueuze, audiofiele insteek wil Epos graag doorzetten met de nieuwe GTW 270 Hybrid. De prijs van 199 euro sluit dan ook aan bij deze insteek. Het luxegevoel van deze Closed Acoustics Gaming Wireless Earbuds is in ieder geval goed op orde. Het begint al bij de zware, kartonnen verpakking die wordt dichtgehouden met een kleine magneet. Het openen voelt plechtig en de donkergroene binnenvoering en het zwarte schuim houden de oordoppen, het opbergdoosje, de dongle, bekabeling en bijbehorende gebruiksaanwijzingen op zijn plek.

Bouwkwaliteit

Het opbergdoosje, waar de oordoppen zowel in op te bergen als op te laden zijn, is gemaakt van metaal. Zo blijft het luxueuze gevoel niet alleen beperkt tot de verpakking, maar voelt ook dit opbergdoosje zwaar en duur aan. Op de voorkant zijn vijf kleine, blauwe ledlampjes te vinden die je kunnen vertellen hoe vol de batterij nog is. Mochten geen van de ledlampjes gaan branden, vind je op de achterkant een usb-c-aansluiting om de batterij weer op te laden. Binnen anderhalf uur is de volledige batterij van het doosje opgeladen en kun je er vijftien uur mee vooruit. De oordoppen moeten op hun beurt elke vijf uur in het opbergdoosje worden gestopt voor een nieuwe lading.

De oordoppen zijn gemaakt van hard plastic en wekken de indruk tegen een stootje te kunnen. Er zijn vier verschillende maten rubberen opzetstukken, om de oordoppen voor iedere gebruiker de perfecte pasvorm te geven. De GTW 270’s hebben een ingebouwde microfoon en op de linker oordop vind je een multifunctionele knop waarmee je, afhankelijk van het apparaat waar de oordoppen mee verbonden zijn, bijvoorbeeld telefoongesprekken op kunt nemen of muziek kunt starten en pauzeren. Om de oordoppen te verbinden met verschillende apparaten - waaronder pc’s, smartphones, de PlayStation 4 en 5 en de Nintendo Switch - kun je zowel de ingebouwde bluetooth 5.1 ontvanger óf de usb-c bluetooth dongle gebruiken.

De usb-c dongle is gemaakt van hetzelfde harde plastic als de oordoppen en kleiner dan je wellicht verwacht. Er wordt ook een rubberen hoesje meegeleverd voor wat extra bescherming. Dan is de vraag natuurlijk waarom je zou kiezen voor het verbinden met een bluetooth dongle, terwijl de oordoppen zelf een bluetoothontvanger aan boord hebben. De reden is dat deze dongle gebruikmaakt van het speciale aptX low latency protocol. De lage latency in deze bluetoothverbinding zorgt ervoor dat geluid uitzonderlijk snel van de dongle naar de oordop kan verplaatsen. Dat maakt deze verbinding bij uitstek geschikt voor snelle games waarin audiocues een essentieel onderdeel zijn van de gameplay. Mocht je overigens geen usb-c-poorten beschikbaar hebben, dan is er een verleng- en verloopkabel naar usb-a aanwezig.

Praktisch

Er zijn een aantal dingen die opvallen tijdens het dagelijks gebruik van de draadloze oordoppen. De Hybrid-noemer doelt op het feit dat Epos met de GTW 270’s een oplossing wil bieden die zowel perfect geschikt is voor de fanatieke gamer als voor dagelijks gebruik. Dat betekent dat de oordoppen ook zonder dongle uitstekend moeten functioneren en praktisch moeten aanvoelen in hun gebruik. Dat is gelukkig het geval. Het maken van bluetoothverbindingen zonder dongle werkt uitzonderlijk goed. De eerste keer dat je verbinding maakt met een nieuw apparaat, moeten de oordoppen in het opbergdoosje worden gestopt met de deksel open alvorens ze herkend kunnen worden. Na de eerste kennismaking tussen de GTW 270’s en het betreffende bluetoothapparaat, vergeten ze elkaar nooit meer en gaat verbinden razendsnel.

Hoewel er maar één knop zit op de GTW 270’s, heb je zelden het idee dat je besturingsopties tekort komt. De microfoon aan boord van de oordoppen is prima geschikt om mee te telefoneren en maakt je, ondanks de lichte ruis, prima verstaanbaar tijdens multiplayergames. Hier komen we wel direct bij het grootste probleem van de GTW 270’s: de ingebouwde microfoon werkt niet in combinatie met de aptX-verbinding. Dat is meer dan jammer, want de lage latency van deze verbinding maakt hem juist perfect geschikt voor snelle multiplayergames. Daarmee zet Epos eigenlijk zijn eigen productidee een beetje buitenspel.

Wel moet gezegd worden dat verbindingen tussen de oordoppen en de usb-c dongle over het algemeen uitstekend werken en stabiel en razendsnel zijn. Ook de dongle via de usb-a-verlengkabel met een PlayStation verbinden werkt direct. Het gebruik van de verlengkabel in combinatie met Windows pc’s resulteert helaas soms wel in haperingen en tikjes in het geluid. Dan blijft natuurlijk de vraag of de klank en luisterervaring van de GTW 270’s zich wel voor al deze verschillende situaties leent.

De klank

Bij het luisteren naar de GTW 270’s valt direct op dat er is gekozen voor een behoorlijke nadruk op de hogere frequenties. Dat zorgt in veel gevallen - zeker bij de niet-elektronische genres - voor een mooie definitie en een overtuigender geluidsbeeld dan je wellicht zou verwachten van in-ear oordoppen. Bij elektronische genres zoals EDM en moderne hip-hop geven de GTW 270’s in het hoog wel wat teveel en dat resulteert in een schelle klank. Eerder schreven we een artikel over het verschil tussen oordoppen en een hoofdtelefoon. In dat artikel kwam ter sprake dat veel van de laagfrequente informatie van in-ear oordoppen wordt ervaren dankzij contactgeluid. Het resultaat hiervan is dat in-ear oordoppen vaak bas-zwaar klinken. Bij de GTW 270’s is het laag echter verbazingwekkend goed in balans met de rest van het spectrum. Hoewel stevig, heb je zelden het idee dat bassen de volledige luisterervaring overnemen. Een knappe prestatie.

Tijdens het gamen is deze gedoseerde hoeveelheid laag echter niet direct wat je wilt horen. Het ontbreekt aan echte donderkracht en daardoor vallen spectaculaire momenten en tussenfilmpjes soms een beetje in het water. Het flink aangezette hoog draagt in games bij aan de uitstekende lokalisatie en de mogelijkheid tot het snel reageren op in-game audiocues. Het is een eigenschap die goed aansluit bij de aptX-verbinding. Wat echter wel opvalt, en ook inherent is aan het gebruik van in-ear oordoppen, is dat het ontbreekt aan de echte immersieve ervaring. Dat komt deels doordat het laag niet zo overdonderend is als je zou willen en deels omdat de kleine speakers in deze oordoppen gewoon niet zoveel kunnen als de grotere speakers in een koptelefoon.

Concluderend

Vooropgesteld zijn de GTW 270’s als in-ear oordoppen voor dagelijks gebruik absoluut geslaagd. De oordoppen sluiten omgevingsgeluid goed af en zijn eenvoudig in gebruik. Ze maken daarnaast uitzonderlijk snel bluetoothverbinding met smartphones en laptops. De batterij gaat lang mee en de oordoppen weten een echt luxegevoel over te brengen. Je kunt deze oordoppen ook via een speciale bluetooth dongle verbinden. Deze dongle levert via het zogenaamde aptX-protocol een low latency-bluetoothverbinding die de oordoppen in theorie extreem geschikt zou moeten maken voor gamen. Dat blijkt in de praktijk echter niet het geval.

Dat komt voornamelijk omdat de ingebouwde microfoon van de GTW 270’s niet werkt als de oordoppen zijn verbonden met de dongle. Dit terwijl de games waarbij audiocues en snelheid essentieel zijn, over het algemeen juist de games zijn waarbij je ook met je medespelers wilt kunnen communiceren. Een andere, gemiste kans is dat de GTW 270’s niet tegelijk aan de dongle en de interne ontvanger zijn te verbinden. Dat doet de multi-inzetbaarheid dan weer een beetje teniet. Wel is de klank van de oordoppen goed en, zeker voor muziek, een stuk beter dan je van een in-ear oordop verwacht. Maar het zijn de praktische gebreken die ervoor zorgen dat we zeker in combinatie met de prijs onze twijfels hebben bij de GTW 270 Closed Acoustics Gaming Wireless Earbuds.

Dit artikel delen:

Lees meer

Quantic Dreams opent tweede studio EA verdiende 3 miljard dollar met Star Wars-games
0

Reacties op: De Epos GTW 270 Hybrid Closed Acoustics Gaming Wireless Earbuds

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.