Review

De Corsair HS75 XB gamingheadset is perfect voor de casual Xbox-gamer

Comfortabel en degelijk ontwerp dat niet geschikt is voor muziek

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De HS75 XB is, met zijn Xbox Wireless-compatibiliteit en comfort, perfect voor de casual Xbox-gamer. Als in-game winst aankomt op het maken van beslissingen in luttele milliseconden, is de HS75 XB wellicht niet helemaal de headset die je zoekt.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Dolby Atmos, Naadloos en vliegensvlug verbinden met je Xbox
 • Minpunten
 • Niet zo multi-inzetbaar
De naam verklapt het al een beetje: de Corsair HS75 XB is speciaal ontworpen voor Xbox-gebruikers. Net als de andere headsets van Corsair laat ook de HS75 XB zich kenmerken door een kernachtig en degelijk ontwerp.

Corsair HS70 €150,-

Verbinding: Xbox Wireless

Compatibiliteit: Xbox Series S, One en middels Xbox Wireless dongle met Windows pc’s

RGB features: Nee

Zwart metaal, zwart leer en een metalen witte grille op de oorschelpen; veel eenvoudiger wordt het niet. Je kunt de HS75 XB daarnaast volledig draadloos, zonder dongle gebruiken in combinatie met zowel de Xbox Series X en S als de One. De HS75 XB Wireless kost 150 euro en daarvoor ontvang je niet alleen de draadloze headset, maar ook een licentie voor de Dolby Atmos-applicatie.

Bouwkwaliteit

Een tijd geleden keken we al naar de HS60 Haptic Bass headset van Corsair. Deze headset klonk niet alleen behoorlijk, hij had vooral een erg hoge fun factor. De HS60 Haptic Bass trilt namelijk op het moment dat er veel lage frequenties zijn. Hoewel de functie voornamelijk een gimmick is, bleek het in de praktijk simpelweg voor een leuke spelervaring te zorgen.

De nieuwe HS75 XB heeft qua uitstraling een behoorlijke overlap met de HS60. De headset ziet er ongelofelijk strak uit: de hoofdband is bedekt met een zwarte synthetische leervariant en de oorkussens zijn niet alleen zeer ruim opgezet, ze sluiten qua vorm perfect aan bij de vorm van de schelpen. Op de buitenkant is daarnaast subtiele belettering te vinden en de headset voelt aangenaam gewichtig aan. Dat gewicht komt deels van het verstelmechaniek dat volledig van dik metaal is gemaakt, en deels door de batterij aan boord van de HS75 XB, die voorziet in zeker twintig uur luisterplezier.

Ondanks het gewicht van de HS75 XB is hij toch behoorlijk comfortabel. Dat komt voornamelijk door de eerder genoemde, ruim opgezette oorschelpen die volledig over je oren vallen. Dat zorgt er niet alleen voor dat het klemgevoel evenredig wordt verspreid, het resulteert ook in een goede demping van het omgevingsgeluid. Wel is er vrij snel de nodige warmteopbouw die het nodig maakt de headset na een uur even af te zetten.

Features en microfoon

De headset is zoals gezegd draadloos compatibel met zowel de Xbox One als Series X en S. Je kunt echter via een Xbox Wireless dongle de HS75 XB ook gebruiken met Windows pc’s. Omdat de headset hoofdzakelijk voor Xbox is bedoeld en niet is voorzien van allerlei belichting en excentrieke features, vind je geen uitgebreide controleopties op de buitenkant van de HS75 XB Wireless. Op de linkeroorschelp zitten knoppen voor het muten van de microfoon en het regelen van het volume, terwijl je op de rechteroorschelp een wiel dat de balans tussen game- en chatgeluid regelt en de aan- en uitknop vindt.

Om de headset te pairen met een Xbox moet je gebruikmaken van die aan- en uitknop. Door de headset uit te schakelen en tijdens het aanzetten de knop ingedrukt te houden, zoekt de HS75 XB Wireless automatisch verbinding met de dichtstbijzijnde Xbox. Omdat de knop twee functies heeft, kun je de headset alleen uitschakelen door de uitknop eventjes ingedrukt te houden en daarna weer los te laten; langer ingedrukt houden zorgt ervoor dat de headset in de pairing-modus schiet. Uiteraard is dit geen onoverkomelijk probleem, maar wel een klein beetje wennen. Een aparte knop voor het inschakelen van de pairing-modus was fijn geweest.

Niet alleen de aan- en uitknop behelst meerdere functies, het volumewiel is ook in te drukken en kan worden gebruikt om door vier equalizerpresets te scrollen. Je kunt meer hoog of meer laag toevoegen en er is een preset dat de agressie in de klank wat meer benadrukt; bij uitstek geschikt voor snelle shooters. Uiteraard is er ook een ontkoppelbare microfoon die van redelijke kwaliteit is. Wel valt op dat de microfoon in sommige gevallen wat overstuurt en dat hij erg gevoelig is voor s- en t-klanken. De headset is daarnaast niet compatibel met de iCue-applicatie van Corsair waarin je normaal gesproken de klank van de microfoon wat kunt bijsturen. De beste oplossing is dan ook om de microfoon iets verder van je mond te positioneren. Dan voorziet hij prima in degelijk chatgeluid.

De klank

Het eerste dat opvalt aan de klank van de HS75 XB, is dat er redelijk veel openheid is in het midhoog. Veel gaming headsets hebben een agressieve klank hebben in het midhooggebied om actievolle momenten kracht bij te zetten. De HS75 XB doet daar niet aan mee. Bij het luisteren van muziek zorgt dit ervoor dat het midhoog en tophoog goed in balans zijn. Daardoor krijgen stemmen goed hun plek in het midden van het stereobeeld en kun je extra veel details horen in de bovenste frequenties.

Het laag is daarnaast redelijk ingedamd. Het is zeker aanwezig en kan donderen wanneer nodig, maar het is niet overdreven. Wel is de HS75 XB ietwat troebel in het middenlaag. Dat maakt dat de muziek, ondanks de openheid in het midhoog, niet altijd even goed tot leven komt. Zit er een uitgesproken partij in de midlage frequentieregionen, dan gaat de HS75 XB geknepen klinken en komen dynamische momenten niet goed tot hun recht.

Tijdens het gamen resulteert dit in sommige gevallen in een gebrek aan impact en een onevenredige focus op bijvoorbeeld (auto)motoren. Daar staat echter tegenover dat de HS75 XB ongelofelijk relaxt klinkt. Het open midhoog en het niet-te-overdreven sublaag maken dat de headset voornamelijk lekker wegluistert. Dat maakt deze headset dan ook voornamelijk geschikt voor de meer ontspannen gamers die houden van opbouw en verhaal. Dat wil niet zeggen dat je met de HS75 XB geen shooters kunt spelen, maar als winst aankomt op het maken van in-game beslissingen in luttele milliseconden, is de HS75 XB wellicht niet helemaal de headset voor jou.

Dolby Atmos

De Dolby Atmos Surround Sound is beschikbaar voor zowel Windows als Xbox en klinkt uitzonderlijk goed. Dolby Atmos moet het echter niet hebben van een overdreven sound stage. De focus ligt eerder op het toevoegen van een redelijk subtiel perspectief. Zo zorgt het ervoor dat omgevingsgeluiden een stuk meer tot leven komen. Wel valt op dat bij omgevingsgeluiden met meer hoogfrequente informatie, zoals bijvoorbeeld het geritsel van gras, de extra ruimtelijkheid verloren gaat en dat lage frequenties wat definitie verliezen. Desalniettemin zorgt Atmos echt voor een gevoel van grootte en meer immersie.

Er is wel een groot, praktisch probleem: Dolby Atmos fungeert op Windows pc’s als audiodriver. Heb je je game al opgestart en bedenk je je daarna dat je graag Atmos wilt gebruiken, is er een grote kans dat je de game weer moet afsluiten, van driver moet wisselen, en je game weer op moet starten alvorens het werkt. Op Xbox werkt het echter naadloos: de Dolby applicatie herkent de HS75 XB direct en de licentie voor Atmos wordt direct geactiveerd.

Concluderend

Met de HS75 XB zet Corsair in op degelijkheid. De bouwkwaliteit is uitstekend, met het comfort is het prima gesteld en de gebruikservaring in combinatie met Xbox is erg goed. De klank van de headset is daarnaast redelijk gebalanceerd en leent zich vooral voor casual gamen. Voor het luisteren van muziek is de HS75 XB wat minder geschikt: er is een iets te uitgesproken nadruk op het midlaag die bij veel muziek zorgt voor een gebrek aan dynamiek, levendigheid en een iets te drukkende klank.

Een groot pluspunt van deze headset is dat Dolby Atmos ook toegankelijk is voor Xbox-gebruikers. Atmos is niet perfect, maar wel een van de weinige surround sound codecs die daadwerkelijk gevoel van ruimtelijkheid weet toe te voegen. In combinatie met een Xbox Wireless dongle werkt de headset ook op Windows pc’s, maar daarop is de gebruikservaring wat minder overtuigend. Dat maakt van de HS75 XB voornamelijk een uitstekende headset voor de casual Xbox-gamer.

Dit artikel delen:

Lees meer

Dreams krijgt op 8 juli nieuwe verhalende platformer Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba: The Hinokami Chronicles verschijnt op 15 oktober
4

Reacties op: De Corsair HS75 XB gamingheadset is perfect voor de casual Xbox-gamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  FishSt1ck

  • 27 juni 2021 09:48
  Zou de casual xbox gamer eerder de wireless xbox headset aanraden. Goedkoper dan dit ding (99 euro), bluetooth/proprietary Xbox connectie tegelijk (voor discord en game geluid bijv.) en balance controls voor voice en game werken perfect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hubert

  • 28 juni 2021 09:31
  @FishSt1ck Zeker!!, heb hem zelf ook. perfectie headset voor het geld. en top geluid :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 27 juni 2021 09:52
  150 voor een casual gamer. :O

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TiRamySu

  • 27 juni 2021 10:03
  Ik heb deze in gebruik voor mijn series X. Klinkt goed alleen valt bij mij vaak een seconde het geluid weg. Heel irritant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.