Review
Astro A50

De Astro A50-headset wil iedereen tevreden stemmen

Uitstekend uitgedachte features en een overdreven focus op klankaanpassingen

Geschreven door Sascha Meijer op
Astro Gaming is een bedrijf gericht op gameproducten met een brede inzetbaarheid. Alle items die Astro produceert, zijn compatibel met vrijwel alle platformen. Van prijswinnende controllers tot mixers en -natuurlijk - gameheadsets.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Gaming Headsets Round-Up. We testen daarin twintig gaming headsets. In november bespreken we de beste producten in verschillende prijsklassen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de reeds geteste gaming headsets, klik dan hier voor een overzicht van alle besproken producten.

We hebben de koopdrift van Logitech al even aangestipt in de hands-on van de Logitech G Pro Wireless. Ook Astro Gaming is hier aan ten prooi gevallen. Alweer drie jaar geleden werd Astro door Logitech overgenomen voor een slordige 85 miljoen dollar. In de drie jaar na de overname is er niet zo veel veranderd. Nog steeds is Astro voornamelijk bekend om de Astro A50.

De Astro A50 is een van de meest besproken gameheadsets ooit. De headset wordt voornamelijk geprezen vanwege zijn gebruiksgemak, comfort en uitstekende geluidskwaliteit. Aangezien we op dit moment druk bezig zijn met het samenstellen van een round-up van de beste gameheadsets van het moment, kunnen we niet anders dan een blik werpen op deze draadloze publiekslieveling. Is de hype rondom de headset daadwerkelijk terecht, of blijft er voor de 254 euro die je moet neertellen voor de A50 en zijn bijbehorende Base Station -toch nog wat te wensen over?

Astro A50

Ontwerp, Base Station en Command Center

De Astro A50 is een zware, maar comfortabele headset. In het oog springen de oorschelpen, die tot op de millimeter precies af te stellen zijn dankzij liniaalbedrukking op de cirkelvormige hoogteverstellers. Het klemgevoel van deze headset is uitzonderlijk goed in balans met de grootte van de schelpen. Grote schelpen in combinatie met een licht klemgevoel resulteren vaak in een goedkope ervaring; de Astro A50 voelt echter naar zijn prijspunt. De oorkussens zijn bedekt met een zachte stof die goed omgaat met warmte. Astro stelt daarnaast een aantal zogenaamde Mod Kits beschikbaar. Deze kits bestaan uit opklikbare onderdelen die de headset voorzien van andere kleuren. Ook zijn er met leer beklede oorkussens aan te schaffen.

Kenmerkend voor de A50 is natuurlijk het Base Station. Afhankelijk van welk Base Station je bij de A50 kiest, is de headset compatibel met Windows-pc’s, Macs en Playstation óf Xbox. Dit station fungeert daarnaast niet alleen als opbergstandaard voor de headset, het dient ook als oplader, draadloze ontvanger en geluidskaart. Het is mogelijk om via usb, minijack en optical verbinding te maken tussen het Base Station en verschillende geluidsbronnen. Hierbij zorgt de optical dat de Dolby Surround Sound ook in combinatie met consoles beschikbaar is.

Er is uitgebreide software beschikbaar in de vorm van het Astro Command Center. Houd er rekening mee dat, mits je deze software op Windows installeert, je de software uit de Microsoft Store haalt en niet van de website van Astro zelf. Alleen op de Microsoft Store is de meest recente versie beschikbaar. De software is overduidelijk ingericht op gamers. Dit zie je terug in de presets voor de noise-gate - met opties voor streaming en lan-parties - maar ook in de toevoeging van de mixer. Met deze mixer is het mogelijk om een volumebalans te maken tussen game-, chat-, microfoon en aux-geluid: ideaal voor livestreaming.

Astro A50

Software

De microfoon van de Astro A50 is een flip-to-mute-variant en de volumebalans tussen het chat- en gamegeluid is te controleren middels een vierkante knop op de rechterschelp van de headset. Ten opzichte van de meeste gameheadsetmicrofoons, klinkt de microfoon van de A50 minder schel. Astro heeft het voor elkaar gekregen de microfoon zelfs enigszins vol te laten klinken. Wel reageert hij ietwat onnatuurlijk op medeklinkers, wat af en toe zorgt voor onaangename artefacten. Dit maakt de microfoon prima voor multiplayergebruik en het minimaal becommentariëren van gameplaystreams. Wil je echter serieuze videocontent maken, is het een goed idee om in een externe microfoon te investeren.

Het is mogelijk om equalizer-instellingen gemaakt in de software op te slaan op het Base Station. Zo kun je vooraf verschillende klankbalansen maken en deze vervolgens gebruiken tijdens het gamen op een console. De equalizer in de Astro Command Center laat wel wat te wensen over. Houd je het bij kleine ingrepen, dan voldoet de equalizer en kun je de klankbalans prima sturen. In de Advanced-modus is de equalizer daarentegen behoorlijk onoverzichtelijk en voelt het gebruik niet intuïtief aan. De programmering van de filtering lijkt daarnaast niet van opperbeste kwaliteit. Deze zorgt er namelijk voor dat er tijdens grote ingrepen af en toe tikken in de klank ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk als er snel wordt geschoven aan de xCF-sliders. Deze tikken zijn soms ook hoorbaar tijdens het wisselen tussen verschillende equalizer-presets.

Astro A50

Klankbalanceren

De equalizer van de software drukt een hele grote stempel op de gebruikservaring van de A50. De A50 zet - meer dan andere headsets - in op aanpasbaarheid. Middels deze insteek lijkt Astro een headset te willen leveren die voor iedere gebruiker kan voorzien hun wensen. In de praktijk blijkt deze insteek goed te werken, met als kanttekening dat het ervoor zorgt dat je deze headset eigenlijk nooit in zijn neutrale stand beluistert. Doe je dat wel, dan valt op dat de A50 zich laat kenmerken door een te grote focus op de laagfrequente informatie.

Dit zorgt ervoor dat multi-inzetbaarheid zonder equalizer geen optie is. In-game is deze laagfocus een minder groot probleem en reageert de headset prettig op impactvolle momenten. Middels de equalizer is deze laagrespons zoals gezegd in te dammen. Zo kun je de A50 prima omvormen tot een headset die gamegeluid en muziek wat strakker en gedefinieerd weergeeft. Hierbij is het vooral zaak het laag iets in te dammen en de hoogste twee frequentieregionen iets op te tillen in volume; de studio-preset komt hier het dichtst bij in de buurt. Mits de juiste equalizer-instellingen zijn toegepast, luistert deze headset moeiteloos weg.

De lokalisatie van de headset is daarnaast uitstekend. Dolby Surround Sound blijkt een van de subtielere surround sound-effecten onder de gameheadsets en is daarmee in sommige gevallen een leuke toevoeging. Desondanks weet het niet op alle momenten volledig te overtuigen. In combinatie met films - mits de hoeveelheid actie meevalt - kan de Dolby-techniek voor een leuke hoeveelheid extra immersie zorgen. Voor games ontbreekt het echter aan urgentie in de klank en dialoog wordt in veel situaties onnatuurlijk vervormd, waardoor je uit de ervaring wordt getrokken.

Astro A50

Concluderend

De Astro A50 is een geval apart. Deze headset wil heel graag de ultieme oplossing bieden voor zoveel mogelijk gamers. Dit resulteert enerzijds in uitstekende features, zoals de mixer in de software, de uitstekende bouwkwaliteit en het prima comfort. Het Base Station is een uitzonderlijk goede hub voor alle mogelijke verbindingen en maakt equalizer-instellingen en surround sound beschikbaar voor consolegebruikers: een grote pré. Ook is de multiplatform compatibiliteit van de A50 ongelofelijk gestroomlijnd en eenvoudig in gebruik. De draadloze verbinding is daarnaast van uitstekende kwaliteit en heeft een groot bereik.

De drang om iedereen tevreden te houden, resulteert echter in een extreme focus op de equalizer-instellingen en aanpasbaarheid van deze headset. Dit is een denkwijze waar je je in moet kunnen vinden: wil je controle over de klank van de headset en daarmee altijd jouw wensen benaderen, of wil je een headset die niet alles kan, maar ontworpen is om op één manier perfect te klinken? Met beide insteken is niets mis; dit is puur een smaakkwestie. Als je op zoek bent naar een headset die voorziet in een zo neutraal en transparant mogelijke luisterervaring, moet je even doorzoeken. Maar spreekt de denkwijze van aanpasbaarheid je aan, dan haal je met de Astro A50 in ieder geval een comfortabele klankkameleon voor games in huis.

+ Bouwkwaliteit en comfort

+ Base Station

+ Kwaliteit draadloze verbinding

+ Multiplatform compatibiliteit eenvoudig in gebruik

- Overdreven focus op equalizer

- In neutrale modus te veel bas

Dit artikel delen:

Lees meer

Horrorgame The Medium komt op 10 december uit Live om 14:30 Vrijdagmiddag Deluxe met Fall Guys seizoen 2 en Black Ops Cold War
10

Reacties op: De Astro A50-headset wil iedereen tevreden stemmen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Sven

  • 9 oktober 2020 21:02
  Is het bekend of deze headset ook werkt op de PS5 en de Xbox series?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 10 oktober 2020 11:01
  @Sven De Xbox variant Astro A50 Gen.3 en Gen. 4 hebben onlangs een firmware update gekregen waardoor ze USB audio en chat ondersteunen op de Xbox One en Xbox Series X en S

  PlayStation 5 ondersteund al USB audio en chat, alleen geen chat mix, dat je de balans tussen die twee kan instellen. Daarvoor verkopen ze een HDMI koppeling zodat je alsnog een optical kabel naar de Astro kan laten lopen. Deze zou rond de 15/20 euro moeten kosten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 10 oktober 2020 19:30
  @bambam1979 Ik heb op dit moment een PS4 en een Xbox serie besteld. En de PS5 zal er ergens volgend jaar ook wel komen denk ik. Ik ben dus op zoek naar een headset die op al die 3 de systemen kan. Maar dat is deze dus niet begrijp ik?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 11 oktober 2020 11:17
  @Sven
  Jawel, maar om ook de chatmix te kunne gebruiken heb je een hdmi/spdif splittertje nodig. De PS5 heeft namelijk geen optische uitgang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 11 oktober 2020 13:52
  @Sven Nee daar is deze niet geschikt voor. De PS variant werkt niet op de Xbox, en de Xbox variant werkt niet (volledig) op de PS. Ik heb mijn Astro A50 (Xbox variant) aan mijn PlayStation gekoppeld, de Astro in PC mode gezet, en dan heb je wel game audio. Maar de chat functie werkt helemaal niet. Zodra je dat probeerd b=krijg je hele hoge iritante storings geluiden. Ik vermoed dat ze dat bewust geblokkeerd hebben.

  Een goede optie voor wat jij wilt is de onlangs aangekondigde Steelseries Arctis 7X. Deze werkt op de Xbox (One en Series), PS4 en PS5, Nintendo Switch, PC en zelfs Android telefoon middels een USB-C dongle.

  https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-7x

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 12 oktober 2020 10:11
  @bambam1979 Heel erg bedankt voor de tip! Alleen in de link zie ik bij de omschrijving niet staan dat die voor de PS4 en PS5 geschikt is. Maar jij zegt dus van wel?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 12 oktober 2020 13:47
  @Sven Geen probleem :-)

  Op die pagina een eindje naar beneden scrollen totdat je bij het kopje "Compatibility" bent. Daar staat PS4 en PS5 bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 9 oktober 2020 21:09
  ^Minpunt:
  Deze Astro A50 is niet geschikt voor Xbox gaming.
  Minpunt:
  Je sluit deze Astro A50 aan op de optische poort en daarom is deze headset niet aan te sluiten op de PS4 Slim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 10 oktober 2020 11:02
  @kr1z De Astro A50 heeft een Xbox variant en een PS variant, dus prima te gebruiken voor Xbox Gaming. Ik heb hem zelf ook.

  PS4 ondersteund USB audio en chat, dus de Astro A50 is prima te gebruiken met een PS4 Slim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bambam1979

  • 10 oktober 2020 11:05
  "Astro stelt daarnaast een aantal zogenaamde Mod Kits beschikbaar. Deze kits bestaan uit opklikbare onderdelen die de headset voorzien van andere kleuren."

  Dit kan niet met de Astro A50, wel met de andere Astro's zoals de A40. De A50 heeft alleen een modkit waarmee je de stoffen oorkussens vervangt voor kunstleren oorkussens en daarmee passieve noisecanceling creëert .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.