Medelijden, dat is wat we moeten hebben met de mensen die houden van een goede spacesim. Helaas zijn er niet veel ontwikkelaars die brood zien in een game waarin je vrij door de ruimte rondvliegt, slechteriken aanvalt, spullen verhandelt of smokkelt. Normaalgesproken ontvouwt zich ook nog een spannend plot tijdens dit drukke bestaan van een ruimtehandelaar. Gelukkig is er nu Darkstar One, een spel dat bovenstaande allemaal precies doet. Is deze game een redding in nood voor de fans, of zullen ze nog langer moeten wachten op een degelijke spacesim? Darkstar One vertelt het verhaal van Kayron Jarvis, een jongeman die net geslaagd is voor zijn examen bij een groot beveiligingsbedrijf. Deze kerel mag nu officieel werken voor het bedrijf wat zijn vader en een vriend van papa gestart zijn. Helaas is papa Jarvis al jaren geleden gestorven, en is onze held nu helemaal alleen. Gelukkig voor hem krijgt hij een ruimteschip, dat zijn vader speciaal voor hem heeft laten maken. Dit is de Darkstar One, een schip zoals geen ander. Het speciale aan dit schip is dat het met behulp van bepaalde artifacts, een soort kristallen, geüpgrade kan worden. Helaas voor jou, en je schip, bevinden deze artifacts zich op de meest belachelijke plaatsen, zoals in grote asteroïden. In het universum waar Darkstar One zich afspeelt, is het al een tijd rustig, na een eeuwenlange oorlog tussen verschillende rassen. Er is nu echter een nieuw ras dat aanvallen uitvoert op de anderen. Hierdoor lijkt een nieuwe oorlog onvermijdelijk. Jarvis komt hier, gedurende het verhaal, midden in terecht en zal met behulp van Darkstar One de problemen moeten oplossen.

Dit is de belangrijkste verhaallijn van het spel, maar of je deze ook volgt, hangt helemaal van jezelf af. De game is namelijk verschrikkelijk open opgezet. Vanaf het begin, waarin je even snel een tutorial moet doorlopen, is de keuzemogelijkheid enorm groot. Zo is er de mogelijkheid om achter piraten aan te gaan voor geld, spullen te verhandelen en opdrachten uit te voeren voor individuen. Dit soort opdrachten neem je aan op de ruimtebases die verspreid over het universum liggen. Op dit soort plaatsen kunnen ook upgrades voor je schip gekocht worden.  De meeste tijd breng je door aan boord van de Darkstar One. Dit schip is, zoals al gezegd, volledig te upgraden. Het leuke is dat je schip bij elke upgrade een compleet ander uiterlijk krijgt. Elk kristal dat je toevoegt, zorgt ervoor dat een bepaald gedeelte van het schip er heel anders uit gaat zien. Vooral in de latere missies kan dit wel eens heel indrukwekkend zijn. Op dit punt komt ook meteen het RPG-gedeelte van het spel de hoek om kijken. Je hebt een vrije keuze hoe je Darkstar wilt uitrusten. Wil je een snelle, wendbare vechtmachine of toch liever een groot vrachtschip? De keuze is aan de speler. Helaas is dit ook één van de kleine minpuntjes van Darkstar One. Er is maar één schip dat je kunt besturen gedurende het spel. Bij spellen als Freelancer was het leuk om een nieuw schip te kopen en om te kijken wat hiermee allemaal bereikt kan worden. Helaas is dit bij Darkstar One niet zo. Je krijgt een schip aan het begin van het spel, en hiermee moet je het doen. Gelukkig zijn er de kristallen, waardoor het uiterlijk van je schip compleet verandert, en je het gevoel hebt alsof je toch in een ander schip vliegt.Natuurlijk heb je voor de meer normale upgrades, die niet met behulp van de artifacts gekocht kunnen worden, geld nodig. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, zoals het verhandelen van goederen tussen bepaalde planeten. Ook smokkelen van illegale goederen is een mogelijkheid, met het risico opgepakt te worden door de politie. Tijdens steekproeven wordt je schip gecontroleerd, en het is te hopen dat je op zo'n moment geen illegale spullen aan boord hebt.

Het vliegen zelf is natuurlijk het belangrijkste van het spel, en gelukkig is dit allemaal behoorlijk goed uitgevoerd. De schepen zijn wendbaar, reageren goed en er zijn niet al te veel knoppen waarop gelet moet worden. Hierdoor heb je het vliegen snel onder de knie en knal je al snel wat piraten naar de eeuwige jachtvelden der ruimtetuig. De wendbaarheid van je schip hangt niet alleen af van je formaat, maar ook van de cargo die je vervoert. In de game zullen de producten die je transporteert niet ín je schip liggen, maar ze vliegen achter je aan, met behulp van kleine robots. Vergeet jij, zodra je in een gevecht komt, je cargo tijdelijk te droppen, dan merk je dit gigantisch in de wendbaarheid en snelheid van je vliegtuig.   Verhandel je veel, dan zul je uiteindelijk een 'trader' worden. Dit is één van de zes carrières die je kunt volgen in Darkstar One. Huurmoordenaar, premiejager, smokkelaar, piraat en moordenaar zijn de andere vijf. In het beroep dat het beste bij je past, kun je in levels stijgen, waardoor je uiteindelijk steeds beter betaalde, maar moeilijkere opdrachten krijgt. Grafisch is Darkstar One erg goed, met schitterende lichteffecten en sfeervolle ruimtes. Ook de meeste schepen zien er erg goed. Handig is de tijdversneller, waardoor je grote stukken sneller kunt afleggen. Alles krijgt dan een wazige gloed over zich heen en de tijd versnelt. Iets minder is de audio, en dan vooral de voice-acting. De acteurs die hiervoor ingehuurd zijn, klinken alsof ze de tekst letterlijk oplezen, zonder ook maar enige emotie ten gehoor te brengen. Gelukkig zijn de muziek en effecten van een stuk betere kwaliteit, waarbij vooral de muziek een complimentje krijgt. Helaas geldt dit weer niet echt voor de AI. Niet dat de computer het verstand van een pasgeborene heeft, maar er is niet echt sprake van veel afwisseling. Zodra je achter je vijand weet te komen, is hij het spreekwoordelijke zakje. Het is moeilijk om een review te schrijven van zo'n uitgebreide game, die zoveel genres aanraakt. Gelukkig heeft ontwikkelaar CDV goed opgelet, en zorgen ze ervoor dat het spel interessant blijft. Vooral de manier waarop het universum weer wordt gegeven is erg goed, door het gevoel alsof de wereld om je heen echt leeft. Het vliegen, het belangrijkste gedeelte van het spel, is erg gemakkelijk op te pakken en te leren. De gevechten die regelmatig geleverd worden zijn eigenlijk dan ook de drijvende kracht achter het spel. Jammer is dat de voice-acting zo levenloos is, want hierdoor leef je niet echt mee met het toch al niet originele verhaal. Dit klinkt misschien niet al te positief, maar over het algemeen is Darkstar One toch een erg leuke game geworden. Het genre is al niet al te best vertegenwoordigd, maar een game als Darkstar One laat toch zien dat deze categorie games meer aandacht verdient. Het is namelijk pure fun om dit spel te spelen.