Review
Darksiders 3

Darksiders 3 is een apocalyptisch grote domper

Het einde der tijden is een feest van bugs, vastlopers en corrupte saves

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

De terugkeer van Darksiders is een apocalyptisch grote domper. Er worden overduidelijk wat ideeën geleend van een zekere andere duistere reeks, maar deze game doet dat zonder enige finesse of eigen invulling. Dat het speltechnisch misschien door de beugel kan, wordt compleet verpest door de overdaad aan technische problemen. Bugs, vastlopers en onbruikbare savefiles plagen Darksiders 3.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • De terugkeer van Darksiders
  • Minpunten
  • Cruciale bugs, technische problemen, ongeïnspireerd levelontwerp, verschrikkelijke camera
Het leek er heel lang op dat het verhaal van de vier ruiters van de Apocalyps nooit een einde zou krijgen. Het beperkte succes van Darksiders 2 en de ondergang van uitgever THQ leken daar wel voor te zorgen. De wonderen zijn het einde van de wereld echter nog niet uit.

Fans hoopten misschien op een voortzetting van het verhaal van War en Death uit de vorige games, maar dit nieuwe deel is een prequel met een voorheen ongeziene ruiter in de hoofdrol. Fury is de enige dame van het viertal en geheel toepasselijk is ze behoorlijk boos op alles en iedereen. Een speciale missie om de zeven vleesgeworden zondes in de vergane wereld op te ruimen neemt ze daarom gretig aan.

Darksiders 3

Soulsiders

De spelwereld is deze keer een lange, aaneengesloten reeks gangen en ruimtes. Het een Metroidvania noemen gaat misschien wat ver, maar zo nu en dan keer je terug naar eerder bezochte plekken om een nieuwe doorgang te openen. Darksiders 3 heeft eigenlijk meer weg van Dark Souls. Als je doodgaat, keer je terug naar het laatst bezochte savepunt en raak je al je verworven zielen kwijt.

De invloed van Dark Souls is ook enigszins voelbaar in de gevechten. Die zijn een stuk minder snel en draaien veel meer om het ontwijken van aanvallen. Wordt Fury een paar keer geraakt, dan legt ze al snel het loodje. Voorzichtig spelen en vooral zielen sparen zijn je beste opties. Verdiende zielen kunnen namelijk ingezet worden om Fury’s aanvalskracht, magie of health te verbeteren.

Darksiders 3

Nog net acceptabel

Dark Souls imiteren is echter makkelijk gezegd dan gedaan en Darksiders 3 komt er eigenlijk niet mee weg. Vooral het simpele gevechtssysteem gooit roeit in het eten. Het aantal verschillende wapens en opties is bijzonder beperkt en de game wordt daardoor nogal eentonig. Ook het gebrek aan variatie in vijanden vergroot het spelplezier niet. Na een paar uur gooit Darksiders 3 een heleboel demonen tegelijk op Fury af. In open gebieden is dat met de lock-on camera nog wel te doen, maar naarmate de gangen krapper worden, groeit de irritatie, omdat aanvallen dan uit ongeziene hoeken komen.

Met de tekortkomingen op het gebied van het gevechtssysteem is gelukkig nog te leven. Halverwege de game is het arsenaal van Fury zoveel uitgebreider geworden, dat je prima zelf wat variatie kan toevoegen. Ook het ontwijken en counteren is nog best in orde en zorgt vooral tijdens de eindbaasgevechten voor aardig wat spektakel. Echt heel moeilijk wil het overigens nooit worden. Zielen raak je misschien kwijt als je doodgaat, maar overal in de wereld liggen items die opengebroken kunnen worden voor bonuszielen. Je raakt deze voorwerpen niet kwijt wanneer Fury het loodje legt.

Darksiders 3

Technisch miserabel

Darksiders 3 gaat vooral heel ernstig de mist in op technisch gebied. Framedrops zijn eerder regel dan uitzondering en het spel zit vol met lange laadtijden. Wanneer je doodgaat bij een eindbaas en snel nog een poging wil wagen, moet het spel onderweg terug naar de arena soms wel vier keer laden. Vastlopers ontbreken ook niet in de verzameling van bugs. De meest frustrerende vinden plaats tijdens laadtijden, wanneer je bijvoorbeeld net een eindbaas hebt verslagen. Start je het spel opnieuw op, dan mag je diezelfde strijd doodleuk nog een keertje doen.

De aller pijnlijkste bug is voor het spelen van deze review gevonden toen het spel crashte nadat Fury het loodje legde. Vervolgens begon er tijdens het laadscherm een tussenfilmpje te spelen. Verder dan een zwart scherm kwam het spel vervolgens niet en na het opnieuw opstarten stuurde de savegame na een paar seconden proberen het spel weer terug naar het titelscherm. Om na zeven uur verder te spelen, moest er een drie uur oudere save uit de cloud gedownload worden of helemaal opnieuw begonnen worden.

Er valt nog genoegen te patchen aan Darksiders 3 en dat zal ongetwijfeld ook nog wel gebeuren. Naast de onverkoopbare hoeveelheid technische problemen, ontbreekt er in dit deel gewoon heel veel van wat de vorige games zo tof maakte. Er zijn nauwelijks puzzels, kerkers ontbreken geheel en hoewel de wereld is vergaan, speelt het spel zich grotendeels af in saaie grotten, metrotunnels en loodsen vol grauwe containers. Het valt daarom niet te ontkennen dat Darksiders in de jaren tussen het tweede en dit derde deel heel veel van zijn charme is verloren.

Darksiders 3 is voor deze review gespeeld op een PlayStation 4. Het spel is ook verkrijgbaar voor pc en Xbox One voor 59,99 euro.

Laatste reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo stopt in december met Creators Program Borderlands 2 VR is vijf maanden exclusief voor PlayStation VR
20

Reacties op: Darksiders 3 is een apocalyptisch grote domper

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Shinjite

    • 29 november 2018 09:50
    Ik heb dit jaar nog Darksiders 1 en 2 voor het eerst gespeeld en vond het wel prima games. Het verhaal was opzich leuk verzonnen.

    Helaas zoals veel AAA games lijken ze dus steeds slechter te worden kwa performance en aan content. Dit wordt weer wachten tot deze voor 10 euro van steam te halen is. Totaal geen haast om deze game op te pakken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 29 november 2018 09:52
    Treurig. 1 & 2 zijn prima games, geen super hoogstandjes, maar vermakelijk.

    Wat ik hiervan gezien heb, daar zakt mijn broek van af.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 29 november 2018 10:06
    Heel erg jammer dit. Ga de game alsnog wel proberen als hij (ooit) stabiel speelt.

    Hopen dat Biomutant beter is, al verwacht ik van niet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Vovelic

    • 29 november 2018 10:22
    Waarom moet elke game tegenwoordig vergeleken worden met Dark Souls…?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • DevTrunks

    • 29 november 2018 10:46
    @Vovelic Als het de reviewer er aan doet denken, waarom niet?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 29 november 2018 11:23
    @Vovelic Als je een game maakt die qua gameplay erg lijkt op dark souls, dan wordt ie vergeleken met dark souls. Als je een oorlogsshooter maakt wordt ie vergeleken met call of duty en battlefield. Als je een open wereld game maakt waarin je auto's kan jatten, dan wordt ie vergeleken met GTA. Het is geen onredelijke vergelijking in dit geval.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Vovelic

    • 30 november 2018 13:41
    @darkmanwls Ah oké.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • KingofHearts045

    • 29 november 2018 11:17
    Valt reuze mee allemaal ik heb tot nu toe geen problemen gehad op de pro.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Jurry1984

    • 29 november 2018 11:31
    Waarom worden (bijna) alle games kapot opgeleverd en moet er vervolgens van alles gepatched worden. Je zou bijna met elke aanschaf moeten wachten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Shinjite

    • 29 november 2018 12:10
    @Jurry1984 Dat is wat ik ook doe. Koop zelden day 1 een game.
    Laat ze maar lekker patchen en content toevoegen. Ik koop wel een package met alle dlc erin tegen een budget prijs.

    Komt dat ook weer in me backlog erbij te staan en heb ik voor de komende jaren weer games te spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 29 november 2018 12:13
    @Jurry1984 Omdat ontwikkelaars vaak onder grote druk van de uitgevers moeten presteren en vaak een release datum krijgen opgelegd voordat t produkt klaar is. Want de uitgever wil de winsten binnen hebben. Er moet gepresteerd worden.
    Dat is helaas het resultaat van de shift van de industrie van een passie voor het maken van games naar een passie voor het verdienen van geld.
    En ja ook ik koop nog maar zelden een game op release. Scheelt een hoop geld en vooral een hoop frustraties.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Clausbmf666

    • 29 november 2018 12:18
    deel 1 en 2 kapot gespeeld. maar ik kan het niet meer bijbenen al die games. zit nu online met RDR2 echt heel vet 4 player posse, er is te weinig tijd. dagen vliegen voorbij. ik hou het op een paar spellen nu. the division, RDR2, FIFA 19. wacht op the division 2 weet nu al dat daar heel veel tijd in gaat zitten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Qinneth

    • 29 november 2018 13:21
    Ik kan niet zeggen dat ik het helemaal eens ben met het oordeel en het gegeven cijfer. Voor een game die eigenlijk nooit uit zou komen omdat de originele ontwikkelaar over de kop ging, en de licentie jarenlang in limbo zat, vind ik voor wat de ontwikkelaar er uiteindelijk van wist te maken, het een vermakelijke game.

    Darksiders 3 heeft last van genoeg texture pop-ups en framerate drops, maar gezien het feit dat deze titel uit een B-ontwikkelaar studio komt, vind ik het een prestatie dat we deze game überhaupt kunnen spelen.

    De vergelijking met Dark Soul is goedkoop punten scoren: Darksiders 1 werd een ripoff van Zelda genoemd, Darksiders 2 werd een ripoff van Diablo genoemd, en nu wordt Darksiders 3 een ripoff van Dark Souls genoemd. Darksiders 1 en 2 werden tijdens hun release verguisd voor het overnemen van elementen uit andere games, maar tegenwoordig worden deel 1 en 2 gezien als kleine meesterwerkjes. Misschien dat hetzelfde gebeurt met Darksiders 3 (zodra de technische problemen zijn verholpen).

    Dat deze game dan uiteindelijk ook zo laag scoort hier op Gamer.nl en andere websites snap ik dus niet, want *zo* slecht is Darksiders 3 niet, en gezien de hogere cijfers die o.a. Battlefield V (versimpelde gameplay, barst van de bugs en glitches en gebeurtenissen uit de oorlog die zijn aangepast voorbij herkenning puur om links politieke overtuigingen te uiten) en Fallout 76 (ontwikkelaar loog over de features van de game tijdens de aankondiging, genoeg bugs en technische fouten die onvergeeflijk zijn en een inhoudloze game) krijgen, riekt van slecht inzicht in games vanuit de kant van meeste reviewers.

    Heeft Darksiders 3 problemen? Ja.
    Is het op hetzelfde niveau als Darksiders 1 en 2? Nee.
    Als je plezier beleefde aan Darksiders 1 en 2, ga je dit dan ook hebben met Darksiders 3? Ja.

    7/10

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rashura

    • 29 november 2018 14:50
    @Qinneth Helemaal mee eens, zou nog wel eerder neigen naar een 6 of 6.5 bij een 7 is alles nog matig maar leuk, zodra frustratie aanwezig is word het lager.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Qinneth

    • 29 november 2018 15:23
    @rashura De echte minpunten (naar mijn mening) zijn de camera, die is helaas net zo onbetrouwbaar als in deel 1 en 2, en de lore van Darksiders 3. De wereld van Darksiders heeft echt een enorm goed verhaal met diepgaande lore, en daar maakten deel 1 en 2 goed gebruik van. Deel 3 helaas niet zo.

    De puzzels in-game zijn van een hoger niveau dan God of War, en de omgevingen zijn simpel, maar functioneel. Net zoals in Nier: Automata, omdat het niet nodig om alles altijd maar op te dirken. Het is een game gemaakt op een beperkt budget, dat is duidelijk, en wat mij betreft heeft de studio hierachter de juiste keuzes gemaakt waar het geld aan gespendeerd werd.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Teknootje

    • 29 november 2018 15:56
    @Qinneth

    Hier sluit ik me volledig bij aan :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • D4rKy28

    • 30 november 2018 03:10
    Verschrikkelijke review, hij is beter als darksiders 1 en 2.
    Lange laadtijden geen last van op de pc, technische bugs ook geen last van op de pc, slechte level design ? dude dit spel heeft betere level design dan beide darksiders 1 en 2 bij elkaar. Kan deze review echt niet serieus nemen sorry.

    De reviewer is duidelijk ook een n00b als hij zich irriteert aan het doodgaan, kwestie van beter worden, en verder komen maakt je een soort van god na een bepaald punt.

    https://www.metacritic.com/game/pc/darksiders-iii nuff said i rest my case nou deze review is een schande voor gamer.nl

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Buzzard

    • 30 november 2018 10:48
    @D4rKy28
    Het is een prima review, en het is een mening van één persoon.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Qinneth

    • 30 november 2018 21:04
    @Buzzard Een review is inderdaad maar een mening, maar je kan zeker wel de goede van de slechte reviews onderscheiden, zonder in te gaan op het eincijfer/oordeel van de game in kwestie. Deze review deed me een beetje denken aan die welbekende IGN meme van "Too much water.": Klagen over dingen die nergens op slaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • jaquesparblue

    • 2 december 2018 16:58
    En FO76 krijgt een 5 met zijn waardeloze gameplay, talloze bugs, microtransacties, leugens over de collectors edition. Doei Gamer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.