Review

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin

Zonde op het eerste gezicht

Geschreven door Arthur van Vliet op

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin (SotFS) is veel meer dan een heruitgave, maar om dezelfde reden ook minder. Er is dusdanig veel aan de inhoud veranderd dat het spel soms compleet anders voelt. Dat nemen we graag voor lief, ware het niet dat de balans af en toe samen met de herkenbaarheid een loopje neemt. De versie voor current-gen systemen is desondanks een goede manier om Dark Souls 2 (opnieuw) te beleven.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Hogere resolutie en framerate verbeteren gameplay, heruitgave voelt vers dankzij vele aanpassingen, ontzettend veel content, blijft trouw aan onvergeeflijke opzet
 • Minpunten
 • Balans soms zoek, onnodige verhoging van instapdrempel voor nieuwkomers
Of het ook de beste manier is? Om heel eerlijk te zijn: we durven het niet met zekerheid te zeggen. Ontwikkelaar From Software heeft hoe dan ook een aantal rariteiten uit een toch al rare game wat toegankelijker gemaakt. Sleutelitems vind je in de nieuwe versie bijvoorbeeld vaker in de omgeving waar ook het spreekwoordelijke slot schuilgaat. Zo ben je sneller geneigd de link te leggen tussen probleem en oplossing.

Lees ook de recensie van Dark Souls 2 voor PlayStation 3 en Xbox 360 en de achtergrond over de eerste pc-versie.

Gehussel

Ook de plaatsing van het soort vijanden valt nu wat beter te verantwoorden. Kort door de bocht: werkers waar gewerkt wordt, bewakers waar wat wordt bewaakt. En dan nog een breed scala aan monsters, want die heb je overal in de Souls-serie. Zeker in SotFS lijken ze af en toe letterlijk uit de lucht te vallen. From Software heeft naar hartenlust gehusseld met de locatie van zowel unieke als reguliere tegenstanders. Voor de veteraan is dat verrassend, want hij of zij moet plotseling de ooit zorgvuldig uitgedokterde routine voor een route herzien. Het maakt de remaster op zijn minst behoorlijk vers, een niet te onderschatten prestatie voor een game die slechts een jaar na het origineel verschijnt, en nota bene een week later dan spirituele opvolger Bloodborne.

Maar dan de nieuwkomers. Wie Dark Souls 2 nog nooit eerder gespeeld heeft, krijgt gek genoeg toch een andere ervaring voorgeschoteld. Waar de meeste remakes een definitieve ervaring beloven, ligt het bij SotFS wat lastiger. De aanpassingen zijn enerzijds ter behoeve van de balans, anderzijds is juist als doel gesteld om het evenwicht te ontwrichten. De lusten daarvan komen ten faveure van ervaren spelers, de lasten leunen op de schouders van nieuwkomers. Zij krijgen in hun beklimming van de toch al steile leercurve te maken met nieuwe pieken. Al in het eerste uur bijvoorbeeld. We zouden het hen niet kwalijk nemen als ze daarna in een diep dal terechtkomen en Dark Souls 2 niet meer oppakken. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Verse melk

Die verwarring ging bij ons gelukkig haast ongemerkt over in verwondering. In het bijzonder voor de groep mensen die wel eens het B-team van From Software wordt genoemd. We moeten ze ’t nageven: voor iets wat riekt naar een gehaast uitmelkklusje, vatten ze de koe wel bij de hoorns. De game draait, met name op PlayStation 4, uitstekend. De hogere resolutie is een verademing na het ontzettende fletse Dark Souls 2 op PS3 en Xbox 360. Pc-spelers krijgen enkel een upgrade naar DirectX 11, zonder dat de game een toverdoos aan technische foefjes opentrekt. De beloofde en bijna beruchte belichting blijft helaas uit.

Nieuwkomers krijgen in hun beklimming van de toch al steile leercurve te maken met nieuwe pieken

Uiteraard zit alle verschenen downloadbare content er standaard bij inbegrepen. Die was uitstekend, is dat nog steeds, maar steekt er wat minder uit. De content wordt nu logischerwijs op bepaalde momenten aan je beschikbaar gemaakt. Minder vanzelfsprekend, maar nog steeds even logisch, is de aanpassing van The Lost Bastille. De verlaten gevangenis voor onverlaten doet zijn naam eindelijk eer aan. Je komt er zoals het een Souls-game betaamt niet zo eenvoudig doorheen. Je komt er ook niet meer zo makkelijk meer weg dankzij een ‘nieuwe’ vijand die je voortdurend opjaagt. De meerwaarde hiervan is onmiskenbaar: het geeft meer gestalte aan een verhaal dat dankzij de minder samenhangende spelwereld aanvankelijk niet zo goed uit de verf kwam als in voorganger Dark Souls. En zo zijn er gelukkig meer voorbeelden. Neem de mysterieuze Heide Knights, die nu daadwerkelijk in het gebied Heide’s Tower of Flame rondstruinen.

Paard op de gang

Des te sterker is het contrast wanneer vijanden totaal misplaatst voelen. In Drangleic Castle staat letterlijk een paard op de gang. Het is een goedkope zet om een anders zo rijke ervaring van een nieuwe uitdaging te voorzien. Op die manier wordt de balans van een aantal toch al frustratiegevoelige gebieden volledig verpest. Met alle beloofde aanpassingen gingen we er vanuit dat From Software ook die pijnpunten aan zou pakken, maar het slaat de plank opnieuw mis. Voor een studio die een rechtvaardige moeilijkheidsgraad zo hoog in het vaandel heeft staan, is dat de grootst mogelijke zonde.

Kersverse Dark Souls 2-spelers zullen het waarschijnlijk niet opmerken, want zij hebben de eerdere uitgave nooit gespeeld. PlayStation 4- en Xbox One-eigenaars zonder een PS3 of Xbox 360 hebben daarbij geen keus: op de current-gen system is enkel de versie met alle aanpassingen beschikbaar. Scholar of the First Sin voor de last-gen spelcomputers en pc’s met DirectX 9 heeft enkel een nieuw computergestuurd personage om het verhaal wat beter af te ronden, bovenop wat wijzigingen aan de balans en omschrijvingen van voorwerpen.

De nieuwe versie staat een maximum van zes spelers in één spelwereld toe

Op PS4, Xbox One en pc’s met DirectX 11 biedt SotFS wel wat soelaas voor de toegenomen uitdaging in bepaalde gebieden: de nieuwe versie staat een maximum van zes spelers in één spelwereld toe, vergeleken met vier in de last-gen versie, waardoor je meer helpende zwaarden en schilden in kunt schakelen voor moeilijke momenten. Het blijft de vraag of nieuwelingen niet al gestruikeld zijn over de hoge instapdrempel voordat hen goed en wel de coöperatieve mogelijkheden worden aangereikt. De Souls-serie blijft in die zin een enigma, ondanks en dankzij alle kampvuurverhalen over de onvergeeflijke opzet van de reeks. Die traditie kan nu worden voortgezet door en voor de nieuwe generatie.

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin is getest op PlayStation 4.

Door Marcel Vroegrijk

Dit artikel delen:

Lees meer

Snapchat-logo’s hinten mogelijk naar nieuwe Call of Duty Bloodborne
15

Reacties op: Dark Souls 2: Scholar of the First Sin

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 7 april 2015 10:43
  Demon's Souls > Dark Souls > Dark Souls 2

  Dus wat dat betreft geen probleem dat ze sommige zaken radicaal aangepakt hebben. Voor mij een reden om de game weer een kans te geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • cheos

  • 7 april 2015 23:44
  Amen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 7 april 2015 10:50
  Zelf nog nooit een deel gespeeld maar in de paas sale Demon's Souls gekocht voor een prikkie, daar eerst mee beginnen en als die bevalt dan wil ik deze PS4 versie absoluut overwegen. (als die console ooit hier komt, nog steeds geen liefde voor)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 7 april 2015 11:16
  Ik zou voor Dark Souls 1 gaan als volgende, of als je toch een PS4 haalt, Bloodborne.
  En dan als je echt geen genoeg kan krijgen Dark Souls 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 7 april 2015 11:24
  Dus DS 1 over DS2 te verkiezen mocht Demon's bevallen? Bloodborne kwam iets minder bij mij over maar dat is puur op basis van reviews en wat voor gevoel mij die gaven, weet niet precies waar het inzat maar het stijltje met pistool en wapen spraken mij beduidend minder aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 7 april 2015 11:43
  Dat kan ik begrijpen, Bloodborne heeft ook een hele andere setting natuurlijk.
  Maar ik zou zeker Dark Souls 1 over het tweede deel verkiezen. Kwalitatief echt zoveel beter. Bij deel 2 heeft het mastermind achter de serie, Miyazaki, ook niet meegewerkt, en dat valt echt te merken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 7 april 2015 11:49
  Persoonlijk denk ik dat de eerste Dark Souls de beste instap is voor Souls-beginners.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MoLo

  • 7 april 2015 12:07
  Als je Bloodborne eenmaal speelt zit je er voor je t weet helemaal in. Ik denk zelfs als je het stijltje niet geweldig vind, dat de game qua opzet gewoon supergoed in elkaar steekt. Ik speel het samen met een vriend van mij die normaal alleen maar call of duty en race games speelt, die moest ook wennen maar nu is hij helemaal hooked! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • cheos

  • 7 april 2015 23:46
  Beste instap voor casuals: Ds2 beste instap voor mensen die verliefd zullen worden op de souls serie: Demon souls

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dooder39

  • 8 april 2015 09:26
  Demons Souls is de beste game om te beginnen aan de Souls series. Je kan ze beter gewoon spelen op de volgorde hoe ze uit zijn gekomen: Demons Souls > Dark Souls > Dark Souls 2 > BloodBorne.

  Ook zou ik als ik jou was BloodBorne echt een kans geven, ja je hebt een geweer ipv een schild en de setting is heel anders dan Dark Souls 1 en 2 (het heeft een beetje de setting van de Tower of Latria in Demons Souls). Maar het is een echte Souls game en een verdomd goede ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 7 april 2015 11:01
  Het is geen slechte game. Maar toch in alles een stukje minder dan andere Soul games. Met name op het gebied van muziek en bosses naar mijn mening. Ook zo kort na Bloodborne waar ik nog volop mee bezig ben. Deze game zal dus nog even moeten wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 7 april 2015 11:28
  Ik heb Dark Souls 2 vanaf release voor PS3 in het bezit, inclusief DLC helemaal uitgepeeld. Ondanks dat From eerst aangaf geen DLC overwogen te hebben, was ik toch aangenaam verrast door de komst hiervan. Tot het nieuws dat SotfS uitkwam; ik vond het allemaal maar erg verwarrend met de vele pre-patches ed, De release van deze 'versie' heeft me geenszins overgehaald om de game tot op heden nog eens te spelen

  Ik had voor de release vorig jaar bewust niets opgezocht om spoilers te voorkomen, en achteraf pas het hele gebeuren meegekregen mbt de pre-Alpha graphics. Ik heb me goed vermaakt met de game, maar hij zou veel beter zijn als de graphics downgrade nooit had plaatsgevonden.

  Mijn favoriet; Dark Souls, daarna Demon Souls en als laatst Dark Souls 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 7 april 2015 11:33
  Een hogere resolutie verbetert echt geen gameplay, die is maar matig vind ik

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • batsumoto

  • 8 april 2015 06:48
  Praise the sun!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 8 april 2015 09:42
  Kan ook nooit beter zijn als Bloodborne. Zit inmiddels in ng++ en vind het nog steeds een geniale game.

  Dark Souls 2 oogt niet heel mooi en wat traag. Er zitten wel enorm veel bosses in zag ik, maar als ik de walkthroughs zit te bekijken ogen de bosses niet heel moelijk en spectaculair (uitzondering daargelaten).

  Maar toch zegt iets in mij dat ik deze game moet proberen. Ik speel met Bloodborne heel agressief en dat werpt z'n vruchten af, maar begreep dat je met DS2 echt afwachtend moet spelen en veel moet blocken met je shield.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.