Daikatana speelt zich af in het jaar 2455. Jij speelt Hiro Miyamoto, een gespierde Japanse man die erg veel wegheeft van John Romero (Als je de spierballen weglaat).

Op een regenachtige avond wordt er op de deur geklopt van je sportschool en staat er een oude man voor je deur.

Nadat je hem hebt aangezien voor een zwerver die vechtlessen wilt volgen, krijg je het al snel door dat de man je iets belangrijks wilt vertellen.

Jij blijkt de zoon te zijn van Dr. Toshiro Ebihara, een expert in Japanse oorlogsvoering.

Een van Toshiro Ebihara's grootouders was verantwoordelijk voor het vinden van een medicijn tegen AIDS, 400 jaar geleden in het jaar 2030.

Door deze ontdekking werd de Ebihara familie erg rijk door de eeuwen heen. Door dit kon Toshiro archeologische expedities financieren op zoek naar een mysterieus zwaard genaamd: Daikatana.

Tijdens deze toch wordt Toshiro vergezeld door zijn assistent Kage Mishima (Volgen jullie het nog?). Na jaren zoekwerk vinden ze eindelijk de Daikatana in de grotten van de Fujiyama berg.

Na een tijdje leren Dr. Ebihara en Mishima dat de kracht van het Daikatana zwaard gebruikt kan worden om door tijd te reizen (eeuh, nu wordt het wel erg vaag!). Op een gegeven moment heeft Mishima er genoeg van om in de schaduw te leven van Dr. Ebihara en verraad hem door de Daikatana te gebruiken om terug te gaan naar het jaar 2030. Eenmaal aangekomen jaagt Mishima een kogel ...eeuh zwaard door Mishima's hoofd en maakt de mensen wijs dat hij het medicijn voor AIDS gevonden heeft.

Als logisch resultaat wordt nu Kage Mishima erg rijk en van dat geld bouwt hij onder andere een gigantisch groot kasteel om de Daikatana te beschermen

Gelukkig heeft Dr. Toshiro Ebihara niet stil gelegen en zodoende heeft hij een dochter gemaakt die naar de naam Mikiko Ebihara (Wie verzint die namen?!) luistert. Mikiko Ebihara komt achter alle details (Waarschijnlijk de preview gelezen 4 jaar geleden ) en gaat wraak nemen.

De oude man, die volgens mij na dit lange verhaal vreselijk nat is geworden omdat je hem niet eens binnen hebt gevraagd weet je te overtuigen om hem te helpen.

Het blijkt dat Mikiko Ebihara gevangen is genomen en ergens in Mishima's kasteel zit.

Op het moment dat je dan eindelijk de oude man wilt uitnodigen voor een kop Japanse koffie wordt hij doodgeschoten.

Voordat je het weet krijg je zelf ook een klap tegen je hoofd (Let op, je speelt een held) en word je in een doodskist gedumpt en die doodskist word op zijn beurt in een vrachtwagen gegooid die richting stortplaats gaat. Maar aangezien ze in het jaar 2455 nog steeds op ontzettend hobbelige wegen rijden valt de doodskist met jouw erin in een ravijn en begint het avontuur.