Het is wederom chaos in de wereld van Crash Bandicoot. De slechte dr. Neo Cortex verandert alle bewoners van de Wumpa-eilanden in kwaardaardige mutanten. Hoogste tijd voor onze favoriete buidelrat Crash om daar een stokje voor te steken. In Crash Bandicoot: Mind over Mutant is het de bedoeling dat je de muntanten onder controle krijgt om ze vervolgens te gebruiken in de strijd tegen dr. Cortex en zijn kornuiten.

Mind over Mutant is het vervolg op Crash of the Titans die vorig jaar verscheen. Alle bekende personages maken weer hun opwachting en dat maakt het voor fans van de Bandicoot-games herkenbaar. Zo is het spirituele masker Aku Aku weer vertegenwoordigd om je al spelend de gameplay uit te leggen en is het later in de game mogelijk om via co-op met de zus van Crash, Coco, te spelen. Overigens is het spel volledig Nederlandstalig.

Het verhaal begint met één van de vele grappige filmpjes die laat zien wat dr. Cortex van plan is. Deze amusante filmpjes tussendoor zijn te skippen. Daarna kun je meteen de vrije gamewereld in om mojo, mineralen die ervoor zorgen dat Crash zijn vaardigheden verbeterd, te verzamelen. Tevens moet je verscheidene missies voltooien. Al klimmend, springend, vechtend en gravend beweeg je je door het spel.

Het besturen van mutanten is in MoM, ten opzichte van Crash of the Titans, een stuk beter in het verhaal verwerkt. De mutanten hebben ieder een eigen kracht die je helpen de missies te voltooien en vijanden te verslaan. Zo zijn er mutanten die ijs niezen, telekinetisch begaafd zijn of vuur kunnen spuwen. Wanneer je Crash zelf nodig hebt kun je je mutant even in Crash' broekzak stoppen, om hem er later met een druk op de knop weer tevoorschijn te halen.

De besturing is in zijn algemeenheid vrij simpel. Zelfs de meest onervaren gamer kan direct aan de slag. De keerzijde daarvan is dat de game, zelfs op het moeilijkste niveau, vaak wel erg eenvoudig is. De AI is matig en het vechtsysteem niet bijzonder geavanceerd. Je hebt de mogelijkheid om te blokken, een basisaanval uit te voeren of een speciale aanval te doen. Mocht Crash onverhoopt ten onder gaan, kun je op dezelfde plek verder spelen.

De camera maakt het er niet beter op. Je kunt de camera niet besturen waardoor het beeld behoorlijk op Crash blijft ingezoomd. Als je terug moet naar een plaats waar je al geweest bent, wat vaak nodig is, draait de camera niet. Zelfs als je samen met iemand speelt blijft de camera gefixeerd op Crash. Het gevolg is dat je partner meermalen uit beeld verdwijnt, wat tot behoorlijk wat frustratie kan leiden. Grafisch is de game niet verouderd, maar brengt het eveneens niets bijzonders. De gamewereld is verdeeld in veel verschillende ruimtes die steeds afzonderlijk geladen moeten worden. Deze onderbrekingen doen af aan het spelplezier.