Het verhaal van Counter-Strike is ongelooflijk. Een kleine mod voor een populair single-playerspel is uitgegroeid tot het meest gespeelde online FPS spel ter wereld, meer gespeeld dan door ontwikkelaars gemaakte spellen als UT, Tribes 2 en Q3. Het spel is zelfs succesvol uitgebracht in de winkels en is daarmee een voorbeeld geworden voor nieuwe modmakers.

Het succesverhaal van het de mod komt niet alleen door de modmakers. Valve Software en Sierra hebben de makers van CS enorm veel support gegeven en gebruiken de mod om nieuwe technieken uit te proberen. Om deze redenen waren ook de verwachtingen voor de nieuwe CS release ook hooggespannen. Twee belangrijke nieuwe technieken werden geïntroduceerd met de nieuwste Half-Life patch. Voice communication en Multicast spectator zijn de nieuwigheden die teambased multiplayer een nieuwe betekenis moeten geven en het "sport" element van Counter-Strike moeten benadrukken.

Naast support voor de nieuwe Half-Life technologieën biedt CS 1.3 ook nieuwe en verbeterde maps, belangrijke bugfixes en anti-cheat maatregelen. Alles bij elkaar een release waar veel mensen naar uitkeken. Maar was het de moeite waard om te wachten?