DS-bezitters mochten in 2006 hun spatel en ovenhandschoenen tevoorschijn halen om aan de slag te gaan met Cooking Mama. Een geinig kookspel waarbij je gerechten vanuit de hele wereld mocht maken. Het spel is nu uit voor de Nintendo Wii met een geheel nieuwe multiplayer mode. Wij kijken of koken met de Wii-afstandsbediening net zo makkelijk gaat als met de stylus.

Ingrediënten (1 persoon):

-1 Nintendo Wii

-1 Wii-afstandsbediening

-1 Wii sensorbalk

-1 Cooking Mama videogame

-1 televisie

-2 batterijen

Voor twee personen voeg je de volgende ingrediënten toe aan het recept:

-1 speelmaatje

-1 Wii-afstandsbediening

-2 batterijen

Vandaag maken we lasagna! Allereerst zorg dat je vijf eieren breekt door een slabeweging met de Wii-afstandsbediening. Sla niet te hard, maar ook niet te zacht. Druk vervolgens op de A-knop om de inhoud van de eieren in een kom te deponeren. De eieren gaan we mixen met andere ingrediënten voor de lasagnabladen. Er staan vier kommetjes met ingrediënten op tafel en je krijgt telkens hints over welk kommetje je in de grote schaal moet leeggooien. Het mengsel kneden we samen door met de Wii-afstandsbediening in de juiste richtingen te bewgen. Door de Wii-afstandsbediening horizontaal te houden kunnen we het ontstaande deeg platrollen tot een vierkant. Snij vervolgens het grote vierkant in kleine vierkantjes door de Wii-afstandsbediening in de richting van de pijlen te bewegen.

De pasta is nu klaar, op naar de overige ingrediënten. Eerst moet de ui gesneden worden. Dit doe je op dezelfde manier als het deeg, maar deze keer eindig je door alles ook nog eens fijn te hakken met wilde hakbewegingen van je Wii-afstandsbediening. Gehakt maken we door een stuk vlees door een maalmachine te halen. Maak ondertussen een pan warm en laat de boter er in smelten. Zorg dat het klontje boter over de hele pan komt, zodat het vlees en de ui goed gaar worden. Pas op dat de hele handel niet verbrand en beweeg de pan voldoende om het eten in beweging te houden.

Voor de saus houden we het makkelijk, want de tomaten halen we uit een blikje. Deze moet je natuurlijk wel eerst open zien te krijgen. Naast die tomaten voegen we aan de pan, waar het vlees en de uit al klaar zijn, wat wijn en zout toe. Let wel op dat je de goede temperatuur aanhoudt. Als alles goed gaar is gaan we de lasagne opbouwen. Mama doet het voor en jij mag het precies nadoen. Voorzichtigheid geboden, want Mama varieert graag met de pasta, saus en zelfs champignons. 

Uiteindelijk moet de lasagna natuurlijk in de oven, en jij moet er op letten dat het gerecht niet te lang en niet te kort er in staat. Na al dit harde zwoegen kun je heerlijk genieten van.. een plaatje van je gerecht.

Het recept op de vorige pagina is van een van de 55 gerechten die je mag bereiden op de Wii met Cooking Mama. Je doet alle handelingen achter elkaar, waarna je na elke handeling een score van Mama krijgt. Na het goed volbrengen van een gerecht wordt er weer een nieuw recept vrijgespeeld en zo gaat het door totdat je de 55 gerechten klaar hebt. Het goede van Cooking Mama is dat het geschikt is voor een groot publiek. De bewegingen die je moet doen met de Wii-afstandsbediening zijn niet ingewikkeld en door iedereen te begrijpen.

Wat dan wel jammer is, is dat de besturing niet altijd even goed geregistreerd wordt. Zelfs de simpelste bewegingen willen nog wel eens in het niets verdwijnen of vergroot worden naar overdreven bewegingen in het spel. Wel positief is dat in de verschillende handelingen om een gerecht te bereiden veel variatie zit.

Het singleplayer gedeelte van het spel bestaat puur uit stuk voor stuk de gerechten maken en dan een score krijgen van Mama. Leuk voor eventjes, maar zeker niet om het uren achter elkaar te doen. Gelukkig is daar de splinternieuwe multiplayer mode waarin je het tegen de AI, maar ook tegen vrienden kan opnemen.

Het idee is dat je beide hetzelfde gerecht maakt en tegelijk elke nieuwe handeling start. Na elke handeling krijg je een score met hoe je het gedaan heeft. Het koken moet allereerst goed gaan, dus niet allemaal eieren breken of je soep over de rand van de pan laten vliegen tijdens het roeren, maar het moet ook nog eens binnen de tijd af zijn voor een goede score. Tegen de AI speel je tegen verschillende Mama's vanuit de hele wereld, maar dit is saai en voorspelbaar. Tegen een menselijke tegenstander kan het heel leuk en uitdagend zijn.