Alweer een racegame en alweer een port voor de PSP. Zo zou je Colin McRae Rally 2005 Plus kunnen bestempelen. Aangezien het bijna een regelrechte port is van Colin McRae 2005, zou ik kunnen zeggen, lees mijn review van de PS2 versie en je weet wat je in huis haalt. Er zijn echter een aantal puntjes die de versie op de handheld iets anders maken dan zijn grote broer.

Laat ik beginnen met te zeggen dat Codemasters er zeer goed in is geslaagd de game over te zetten naar de PSP. Praktisch alle opties die aanwezig waren in de PS2 versie zijn ook aanwezig in de PSP versie. Dit betekent dat je de beschikking hebt over een groot aantal internationale tracks en een variërende selectie aan auto's. Het gaat hier jammer genoeg niet om de officiële teams en rijders(behalve natuurlijk Colin McRae en zijn bijrijder Nicky Grist), maar dit is van oudsher het geval en doet zeker niet af aan de rally ervaring. Ook onveranderd is de monsterlijk grote savegame die de game aanmaakt op je MemoryStick. Net als op de PS2 reserveert de game een dikke 4 MB geheugen. Nu zal ik er met mijn 1 Gig stick weinig van merken, maar de mensen met een 32 MB versie zullen met een aantal van deze games al gauw ruimtegebrek krijgen.

De grootste verandering zou je misschien verwachten op het gebied van graphics, maar niets is minder waar. Natuurlijk heeft men een aantal concessies moeten doen, maar de game ziet er wonderbaarlijk goed uit. Het detail van de levels is dik in orde, maar vooral de auto's zijn om door een ringetje te halen. Zo zien ze er door de realtime reflectie van de lak er zeer realistisch uit. Als je even oplet zie je ook dat de velgen gewoon in 3D zijn uitgevoerd, wat het detail en realisme alleen maar vergroot. Het uitgebreide schademodel is wel wat teruggeschroefd in detail. Waar op de consoles de auto om te toveren was in een regelrecht wrak, zal je auto zich in de PSP versie na een aantal botsingen nog in een opvallende goede staat bevinden. Hoewel de auto er optisch uit zal blijven zien als een auto, valt onderhuids de schade wel goed te voelen. Het is dus zeker zaak om je auto op de weg te houden. Een cockpit view ontbreekt in deze versie trouwens ook niet, dus puristen kunnen zelfs op de PSP op een realistische manier hun rally's rijden. Het geluid in Colin 2005 Plus is in orde, maar klinkt wel minder gespierd dan op de consoles. Niet slecht, maar ook zeker niet uitzonderlijk.

En hierin ligt het probleem met Colin 2005 Plus. De controls van de PSP zijn niet echt geschikt voor semi-realistische games als Colin McRae. Zo is de vierpuntstoets wel te gebruiken voor het sturen, maar de reactie van de auto is daardoor veel te traag. Maar ook de analoge stick/schijf van de PSP biedt niet een uitkomst die naar voldoening werkt. Zeker op rally stages waarbij vooral op asfalt wordt gereden is de stick veel te gevoelig en zwabber je al gauw over de weg. Op stages met een losse ondergrond als zand en gravel is dit gelukkig minder het geval, maar het voelt alsnog niet zo intuïtief aan als op de console. Ook op de PSP is het bekende probleem terug te vinden wat de vorige delen ook al teisterde, namelijk de manier waarop de auto over de weg beweegt. Het is net alsof de auto niet echt contact maakt met de weg. Tijdens het sturen lijkt de auto bovendien om een denkbeeldig middelpunt te draaien. Iets waar je jezelf zeker aan kunt storen wanneer je een realistisch race ervaring verwacht.

Een aantal opties die je alleen maar zult vinden in Colin McRae 2005 Plus, zijn een aantal functies die gebruik maken van de WiFi functie van de PSP. Zo is het mogelijk om met z'n achten tegelijk te spelen, maar ook om scores en replays uit te wisselen. Al deze opties kunnen alleen worden gebruikt via een lokaal netwerk.

Conclusie

Voor een draagbare rallygame is Colin McRae Rally 2005 Plus behoorlijk goed geslaagd. Jammer is wel, dat niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van de console versie overgezet zijn naar de PSP versie. Tel daarbij op dat de controls van de PSP niet echt geschikt zijn voor deze game en je komt tot de conclusie dat porten alleen niet genoeg is. Deze game heeft mij als rallyfan op een aantal gebieden verrast, maar zorgt daarnaast door de negatieve aspecten ook voor een nare bijsmaak.

Gameplay: 7,0 Graphics: 8,5 Geluid: 7,5 Totaal: 7,4